mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σε κοινό μέτωπο, τώρα και "συνδικαλιστές" οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ

Διαβάζουμε σήμερα στην "Αυγή" πως η Ένωση Ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας στη χθεσινή της συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ ζήτησε:
-μείον 20% στις αμοιβές (στο όριο της σύμβασης-οι εκδότες ζητάνε 15%)
-τα κλιμάκια ωρίμνασης να γίνουν 3ετή από2ετή
- οι αμοιβές για την εργασία την Κυριακή να προσαυξάνονται κατά 75% και όχι 100% (όπως και η ΕΙΗΕΑ)
-η Σύμβαση να μην ισχύει για τα μή μέλη της ΕΣΗΕΑ (όπως και η ΕΙΗΕΑ)
- να προχωρήσει η εφαρμογή των newsroom (όπως και η ΕΙΗΕΑ)
- οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε ψυχαγωγικές εκπομπές να μην αμείβονται με βάση τη ΣΕΕ της ΕΣΗΕΑ.

Είναι η ίδια η Ένωση που πριν λίγες μέρες επιχείρησε να απαντήσει στην Ένωση Τεχνικών η οποία κρατά το μέτωπο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανοιχτό (σε αντίθεση με την ΕΣΗΕΑ) και για αυτό έγιναν μαλλιά -κουβάρια (αγωγές, εξώδικα, προσφυγές, κ.λ.π). Εκτός λοιπόν από την προσφυγή που κατέθεσε για την απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του σωματείου στην απεργία του Star, έστειλε προσωπικό e mail σε όλους τους τεχνικούς της τηλεόρασης για να πει με πολλά λόγια ένα πράγμα. Ότι ζητάει μειώσεις. Τα πολλά λόγια, για όποιον έχει κουράγιο να διαβάσει παρακάτω όλο το μήνυμα που εστάλη, γράφτηκαν για να χτυπηθεί η ΕΤΙΤΑ. Για να πουν δηλαδή οι καναλάρχες πως το σωματείο "Λέει ψέμματα, εμείς ζητάμε μόνο μείωση και όχι κατάργηση των νόμων"!

Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα. Εκδότες και καναλάρχες έχουν τα ίδια αιτήματα, είναι σε κοινό μέτωπο. Κυρίως έναντι των εργαζομένων τους σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα Μέσα. Σε κοινό μέτωπο κινούνται και απέναντι στο κράτος, έχοντας μαζί τους και τις διαφημιστικές εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι είναι διχασμένοι, σπασμένοι σε κομμάτια, χαμένοι (ακόμη) στις αυταπάτες τους.

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ
Προς τους εργαζομένους τεχνικούς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.



Η ΕΙΤΗΣΕΕ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΙΤΑ με αριθμό 1153 της 9 Φεβρουαρίου 2011, όπως αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΤΙΤΑ. Η ανακοίνωση αυτή εμπεριέχει ανακρίβειες, προβαίνει σε διαστρέβλωση των θέσεων της ΕΙΤΗΣΕΕ και φαίνεται ότι οδηγεί συνειδητά σε αποκλεισμό κάθε δυνατότητας ψύχραιμης διαπραγμάτευσης νέας Συλλογικής Συμφωνίας, που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο αμφοτέρων των πλευρών.

Σημειώνεται ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ κάλεσε την ΕΤΙΤΑ για διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έτους 2011, για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων συζήτησης και έθεσε ευθύς εξαρχής εκτός αναθεώρησης όσους όρους εργασίας συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και αναφέρονται στενά και ευθέως σε προβλέψεις προστασίας της ασφάλειας, της υγείας, της οικογένειας και της εκπαίδευσης/επιμόρφωσης του τεχνικού προσωπικού των τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Συγκριτικά παρατίθενται αυτούσια τα στοιχεία από τα κείμενα με τις απόψεις κάθε πλευράς (ΕΤΙΤΑ ανακοίνωση του ΔΣ με αριθμό 1153 από 9 Φεβρουαρίου 2011 – ΕΙΤΗΣΕΕ εξώδικη καταγγελία της με αριθμό 39/2010 διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης για το 2010 από 7 Φεβρουαρίου 2011):




ΕΤΙΤΑ ανακοίνωση του ΔΣ με αριθμό 1153 από 9 Φεβρουαρίου 2011. ΕΙΤΗΣΕΕ εξώδικη καταγγελία από 7 Φεβρουαρίου 2011 της με αριθμό 39/2010 διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ, για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης για το 2010.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΤΗΣΕΕ.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να καταργήσουν τις ειδικότητές μας, και να κάνουμε όλοι τα πάντα: Άνθρωπος «πολυμηχάνημα».» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 1 παρ. 6.
«Στην ατομική σύμβαση εργασίας του τεχνικού αναγράφεται απαραίτητα η ειδικότητα με την οποία προσλαμβάνεται και κάθε τεχνικός ασκεί μόνο καθήκοντα της ειδικότητάς του».
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να μετεκπαιδεύονται οι τεχνικοί των ειδικοτήτων που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, με δαπάνες του σταθμού, ώστε να λάβουν νέα ειδικότητα, να αποκτήσουν την αντίστοιχη άδεια και να συνεχίσουν να απασχολούνται στην επιχείρηση.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να μειώσουν τους μισθούς μας όσο λένε αυτοί ότι έχει μειωθεί η διαφημιστική δαπάνη δηλαδή 30 με 40%.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 3 (κατώτερες μισθολογικές προβλέψεις). Ειδικότερα, «για την έκδοση της 38/2010 διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ ελήφθησαν υπόψη πραγματικά δεδομένα που δεν είναι πλέον επίκαιρα (ραγδαία μεταβολή της τρέχουσας τεχνολογίας) και οικονομικά δεδομένα (καθαρά έσοδα εκ διαφημιστικής δαπάνης τηλεόρασης έτους 2009) που έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω (τα καθαρά έσοδα εκ διαφημιστικής δαπάνης τηλεόρασης έτους 2010 μειώθηκαν κατά 20,50% έναντι των αντίστοιχων έτους 2009).
Μετά ταύτα, καθίσταται αναγκαία νεώτερη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης. Ειδικότερα ως προς τους όρους αμοιβής, τα τρέχοντα κατώτερα επίπεδα μισθοδοσίας ανά κλιμάκια και ανά κατηγορία των τεχνικών πρέπει να ρυθμισθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, που να λαμβάνουν υπόψη την ως άνω μεγάλη μείωση των καθαρών εσόδων εκ διαφημιστικής δαπάνης, ήτοι της πηγής εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση των όρων αμοιβής. Πουθενά δεν αναφέρθηκε και με κανένα τρόπο πρόταση μείωσης των κατώτατων αμοιβών σε επίπεδα του 30% – 40 %. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να καταργήσουν τα εκτός έδρας και να θεωρείται όλος ο πλανήτης τόπος εργασίας μας.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 5.
«1. Εκτός έδρας ορίζεται η μετάβαση του τεχνικού γιά παροχή εργασίας εκτός του νομού για τον οποίο έχει προσληφθεί να εργάζεται.
2. Για κάθε εκτός έδρας διανυκτέρευση, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας, ο τεχνικός δικαιούται αποζημίωση ίση με το 1/35 του μηνιαίου βασικού μισθού. Ο Τηλεοπτικός Σταθμός αναλαμβάνει επιπλέον το κόστος των μεταφορικών, διαμονής και της διατροφής του. Σε περίπτωση που η μετάβαση από και προς τον τόπο αποστολής γίνεται με αυτοκίνητο που παρέχει η εταιρία και οδηγεί ο ίδιος ο τεχνικός, αυτός δικαιούται πρόσθετη αποζημίωση έξι (6) ευρώ ανά ημέρα μετακίνησης. Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Σε περίπτωση που ο τεχνικός μεταβεί γιά παροχή εργασίας εκτός του νομού για τον οποίο έχει προσληφθεί να εργάζεται, αυθημερόν και χωρίς διανυκτέρευση, για το χρονικό διάστημα που απασχολείται εκτός του νομού πέραν του οκταώρου του, δικαιούται αποζημίωση ίση με το 1/35 του μηνιαίου βασικού μισθού, καθώς και κατ΄αναλογίαν κάλυψη των δαπανών διατροφής του.
3. Ο χρόνος μετάβασης εκτός έδρας και επιστροφής του τεχνικού θεωρείται χρόνος εργασίας και αρχίζει και τελειώνει στον χώρο που εργάζεται σύμφωνα με την ατομική σύμβαση εργασίας.
4. Ο Τηλεοπτικός Σταθμός καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς από και προς τον τόπο παροχής της Εργασίας στους τεχνικούς που καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε ημέρα ή ώρα που τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν λειτουργούν, μετά την προσκόμιση των αντιστοίχων παραστατικών.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση των όρων αποζημίωσης των εκτός έδρας. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση είτε της έννοιας εκτός έδρας είτε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας.
ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να μειώσουν τις μέρες κανονικής μας άδειας από 29… να ξαναγίνουν 22.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 7Β παράγραφος 1.
«Για τους τεχνικούς που συμπλήρωσαν 10 ετών υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, ή 12 ετών προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε άλλον εργοδότη, μέλος της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. ή σε οποιονδήποτε άλλο τηλεοπτικό σταθμό ή σε εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, η διάρκεια της άδειας ορίζεται σε είκοσι εννέα (29) ημέρες.»

ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 11Α.
«Στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Έφορο της συμβαλλόμενης με την Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγείται συνδικαλιστική άδεια τεσσάρων (4) ημερών, ανά μήνα, με πλήρεις αποδοχές, για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων. Στα υπόλοιπα (περιοριστικά κατ’ αριθμό οριζόμενα) τέσσερα (4) μέλη της ως άνω συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγείται συνδικαλιστική άδεια μιας (1) ημέρας, ανά μήνα, με πλήρεις αποδοχές, για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση του υπολογισμού της προϋπηρεσίας των τεχνικών που προέρχονται από εταιρία παραγωγης οπτικοακουστικών έργων. Αποκρύπτεται στην ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ η πρόταση για διαπραγμάτευση των ειδικών αδειών των συνδικαλιστών. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να δουλεύουμε τις αργίες τζάμπα.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 7Δ.
«Για τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και αργιών, εάν ο τεχνικός δεν εργασθεί δεν του οφείλεται τίποτε, πλέον των νομίμων αποδοχών του. Σε περίπτωση που εργασθεί θα του δοθεί ρεπό εντός της επόμενης εβδομάδας και η προσαύξηση θα είναι 75% επί του 1/25 των νομίμων αποδοχών του. Σε καμμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται ημέρα αργίας με ρεπό. Σε κάθε άλλη περίπτωση που απασχοληθεί τεχνικός κατά τις ως άνω ημέρες, τότε εφαρμόζεται η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση των όρων αποζημίωσης στα ρεπό και τις αργίες. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας. Δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει ποτέ θέμα διαπραγμάτευσης η θεματολογία των ρεπορτάζ.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Τα συνεργεία και τα link να βγαίνουν μόνα τους χωρίς καμία δέσμευση για το τι θα καλύπτουν.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 9.
«1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υφιστάμενο εξοπλισμό των Τηλεοπτικών σταθμών
τα εξωτερικά γυρίσματα καλύπτονται από ομάδα αποτελούμενη από δύο μέλη, ήτοι από ένα Εικονολήπτη τηλεόρασης ή Διευθυντή φωτογραφίας και από ένα Τεχνικό ENG ή ηχολήπτη ή βοηθό εικονολήπτη.
κάθε εξωτερική μετάδοση, ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη, καλύπτεται από ομάδα αποτελούμενη από δύο Ηλεκτρονικούς ράδιο-ζεύξεων - Link σε κάθε σημείο στο οποίο απαιτείται ράδιο-ζεύξη.
2. Εάν η τεχνολογία διαφοροποιήσει ή τροποποιήσει τον μέχρι σήμερα τρόπο εργασίας, την στελέχωση ή τις ειδικότητες, τότε οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συζητήσουν τις αλλαγές αυτές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Συγχρόνως αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν το υπάρχον τεχνικό προσωπικό στις νέες ειδικότητες που τυχόν θα προκύψουν, εφόσον δεν απαιτούνται ειδικά αυξημένα τυπικά προσόντα σύμφωνα με τον νόμο, με στόχο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.»
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση των όρων που αφορούν την ελάχιστη σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οπου εφαρμόζεται νέα τεχνολογία σε κάμερες εξωτερικής λήψης αίρεται η ανάγκη υποχρεωτικής σύνθεσης διμελών συνεργείων και πλέον δεν συντρέχει λόγος διατήρησης της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 9. Μετά ταύτα, η οργάνωση των συνεργείων, η σύνθεσή τους και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των διαφόρων συνθέσεων ανήκουν στην αρμοδιότητα του ασκούντος το διευθυντικό δικαίωμα και δεν αποτελεί ζήτημα διαπραγμάτευσης σε ΣΣΕ. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας. Δεν είναι νοητό να διεκδικεί η ΕΤΙΤΑ τον ρόλο του συν-διευθυντή σύνταξης στις εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό ισοδυναμεί με σφετερισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να καταργήσουν το άρθρο που αναφέρεται στις μαζικές απολύσεις.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 10.
«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναλαμβάνουν την δέσμευση να μη προβούν σε μαζικές απολύσεις. Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης για οικονομοτεχνικούς λόγους θα διερευνάται η δυνατότητα συνέχισης της εργασίας σε άλλες εταιρείες του ιδίου εργοδότη.»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση του όρου του πρώτου εδαφίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ΕΙΤΗΣΕΕ, επειδή σέβεται κάθε όρο ΣΣΕ που εκάστοτε συνομολογεί, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα τέτοια δέσμευση, που συνομολογήθηκε το 2005. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων (για τις ομαδικές απολύσεις) της εργατικής νομοθεσίας.




ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να καταργήσουν ότι αν υπάρχουν αποδοχές ανώτερες ή όροι εργασίας ευνοϊκότεροι από αυτούς που υπάρχουν στην σύμβαση, να μην θίγονται.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 13.
«Αποδοχές ανώτερες στο σύνολο τους από αυτές που καθορίζει η παρούσα συλλογική σύμβαση ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, συλλογικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, επιχειρησιακή συνήθεια ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας.» ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση για να αναθεωρηθεί το άρθρο και να επαναδιατυπωθεί με σαφέστατη και ευθεία παραπομπή στη νομοθεσία. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των δεσμευτικών σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να μην υπάρχει αρχή και τέλος στην σύμβαση, με το σκεπτικό να την αλλάζουν όποτε θέλουν.» ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΤΙΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ. Εχει ως εξής το εκάστοτε ακροτελεύτιο άρθρο 14.
«Η ισχύς της παρούσης ΔΑ αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2010.» ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Κάθε ΣΣΕ αναφέρει την εκάστοτε συμφωνούμενη ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης. Το απολύτως αυτονόητο.

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΤΑ:
«Να καταργηθεί η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και να μας κάνουν όλους ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ χωρίς δικαιώματα αποζημίωσης και δώρων.»
ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ:
ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ το άρθρο 1 παράγραφος 5.
«Η σχέση εργασίας που συνδέει τους τεχνικούς με τον τηλεοπτικό σταθμό είναι σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.» ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΤΗΣΕΕ:
Να γίνει διαπραγμάτευση και να αναθεωρηθεί ο συγκεκριμένος όρος του άρθρου αυτού. Η μη δυνατότητα πρόσληψης, έστω περιοδικά, νέων εργαζομένων τεχνικών, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οδηγεί ευθέως και αποκλειστικά σε αναθέσεις εργολαβίας με εξωτερικό υπεργολαβικό συνεργείο τεχνικών. Πουθενά δεν αναφέρθηκε κατάργηση των σχετικών προβλέψεων της εργατικής νομοθεσίας για όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους τεχνικούς κάθε επιχείρησης.


Η κάθε διεκδίκηση ξεκινά πάντοτε με διάλογο καλόπιστο και ειλικρινή μεταξύ θεσμικών συνομιλητών με τους εξουσιοδοτημένους εκλεγμένους εκπροσώπους κάθε πλευράς. Η επιχειρούμενη από την ΕΤΙΤΑ υπονόμευση του διαλόγου με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις των θέσεων της ΕΙΤΗΣΕΕ συνοδεύεται από αδυναμία προβολής αναλυτικού και συγκεκριμένου πλαισίου διεκδικήσεων. Πώς θα οδηγηθούμε σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς προτάσεις για την «ταμπακέρα» από την άλλη πλευρά; Όποιος προτείνει, έχει την ευθύνη των προτάσεών του και κρίνεται για αυτές. Όποιος δεν προτείνει και δεν συζητά, αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Για τον λόγο αυτό, η ΕΙΤΗΣΕΕ απευθύνθηκε αναλυτικά με την παρούσα ανακοίνωση τους εργαζομένους τεχνικούς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: