mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το "λουκέτο" του Ελεύθερου Τύπου καλοβλέπουν οι εκδότες;

Αύριο είναι προγραμματισμένη μια ακόμη συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Ένωση Ιδιοκτητών, δηλαδή τους Φώτη Μόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη. Η ΕΣΗΕΑ πέρα από τη θέση του περασμένου Νοεμβρίου όταν ο Στ.Ψυχάρης κατέθεσε το περίφημο non paper της ΕΙΗΕΑ, ότι οι προτάσεις των εκδοτών είναι απαράδεκτες και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, δεν έχει να πει κάτι άλλο...
Αύριο επίσης εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης του Κώστα Σαραντόπουλου για την "Απογευματινή". Την ίδια ώρα στο "Έθνος" συνεχίζεται η ένταση, στην "Ελευθεροτυπία" υπάρχει μια υπόκωφη απόγνωση με σενάρια για την επόμενη μέρα, το ένα χειρότερο από τ άλλο. Ήδη στην ιστοσελίδα anergoidimosiografoi http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/02/blog-post_5612.html αναρτήθηκε αποκλειστικό ρεπορτάζ ότι η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου φέρεται να απάντησε στην απαίτηση των Τραπεζών για απολύσεις, πως προτιμά να την κλείσει παρά να κάνει απολύσεις.
Οι εξελίξεις, οι πληροφορίες, τα σενάρια συντείνουν σε ένα μοντέλο, ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τους εκδότες που παραζαλισμένοι και χωρίς σχέδιο διαφυγής, αναζητούν σωτηρία εξαπολύοντας επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους τους. Λουκέτο, όπως ο "Ελεύθερος Τύπος", άνοιγμα πάλι της εφημερίδας με τον ίδιο ή παρόμοιο τίτλο, όπως έγινε και με τον Ελεύθερο Τύπο.
Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά το λουκέτο στον Ε.Τ της Γιάννας Αγγελοπούλου καταδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες του κλάδου και της ΕΣΗΕΑ. Γιατί εκείνη την περίοδο άρχισαν να μπαίνουν αυτά τα ζητήματα. Και υπήρχαν-σπερματικά τότε- προτάσεις όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων που τοποθετούνται στον Τύπο, η διασφάλιση κανόνων βιωσιμότητας για όποιον θέλει να γίνεται εκδότης, ο λογαριασμός που πρέπει να δίνει ο φιλόδοξος εκδότης στους ίδιους τους εργαζόμενους του αλλά και στο κράτος για τα σχέδια του να λειτουργήσει εφημερίδα.
Ψιλά γράμματα, είχαν πει ορισμένοι. Τότε.


Σήμερα που το τσουνάμι παρασέρνει τα πάντα στη διάβα του, δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται αδύναμη να έχει θέση.
Μέσα στο πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργεί μετά τις απειλές Φώτη Μπόμπολα ότι θα την κλείσει την εφημερίδα (το Έθνος), και το μετέωρο βήμα της "Ελευθεροτυπίας" και πάλι δυστυχώς, δεν ακούγονται φωνές ψύχραιμης και σοβαρής πρότασης. Εκδότες σε εφημερίδες ή site ή new room ή portal ή iPad ή, ή ,ή χωρίς δημοσιογράφους (κανονικούς όχι τα παπαγαλάκια των διευθυντών) δεν μπορούν να υπάρξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: