mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

80 εκατ. για πρόγραμμα δίνει το 2011 η ΕΡΤ

Στη διαφημιστική αγορά ως το 2014 η ΕΡΤ

Της Μ.Παπαχριστούδη
(αναδημοσίευση από την Ισοτιμία)

Την εικόνα μιας νοικοκυρεμένης κρατικής τηλεόρασης, που έβαλε μαχαίρι στις αλόγιστες δαπάνες και μείωσε σημαντικά το κόστος εργασίας, έδωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρουσία του προέδρου της εταιρείας Θανάση Παπαγεωργίου και του διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη παρουσιάστηκαν η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών ως το 2014 καθώς και τα στοιχεία προσωπικού. Υπάρχουν οι πολιτικές υποσχέσεις ότι η ΕΡΤ θα αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, εκπληρώνοντας μια αποστολή διαφορετική από εκείνη των ιδιωτικών καναλιών.

Όπως αποδεικνύεται, η ΕΡΤ επιμένει στην πολιτική συμμετοχής της στη διαφημιστική αγορά και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για αθλητικά γεγονότα μείζονος σημασίας, όπως το Champions League. Ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, που έχει στη διάθεση της η «Ι», προβλέπει έσοδα από την αγορά ύψους 18 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της ΕΡΤ στη διαφήμιση προβλέπεται τόσο από τη διοίκησή της όσο και από την πολιτική ηγεσία ως και το 2014. Αυτό αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται αυτό το διάστημα.

Σημειώνουμε ότι ένα από τα αιτήματα των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών, το οποίο περιλαμβάνεται και στο nonpaper που κατατέθηκε στον κ. Χυτήρη, είναι η απόσυρση της κρατικής τηλεόρασης από τη διαφημιστική αγορά. Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ανέρχονται σε 298 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εσόδων στα 326.700.000 ευρώ.



Στα έξοδα αποτυπώνεται η πολιτική περικοπών όλο το προηγούμενο διάστημα. Το 2011 υπάρχει πρόβλεψη για ταμειακό πλεόνασμα ύψους 47,2 ευρώ. Στις μεγάλες υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν αυτό το έτος περιλαμβάνονται 8,3 εκατ. ευρώ για πληρωμή ασφαλιστικών ταμείων από το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης το 1999 καθώς και 8,7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για σημαντικά αθλητικά γεγονότα

Στον τομέα των επενδύσεων η ΕΡΤ προτίθεται να υλοποιήσει εκτεταμένο τριετές πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και ήδη για το 2011 προϋπολογίζει τη διάθεση 5 εκατ. ευρώ. Ως το 2014 η ΕΡΤ θέλει να διαθέσει 32 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Οι δαπάνες μισθοδοσίας ανέρχονται πλέον σε 124 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος των συμβάσεων εργασίας υπολογίζεται στο ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά εμφανίζεται υψηλότερο κονδύλι για προγράμματα και εκπομπές.

Ο τομέας της ψυχαγωγίας αναμένει 80 εκατ. ευρώ (σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι δαπάνες αθλητικών γεγονότων), ενώ η ενημέρωση παίρνει 22 εκατ. ευρώ. Η ΕΡΤ 3 προϋπολογίζει 14 εκατ. ευρώ και το ραδιόφωνο, 5 προγράμματα και 19 περιφερειακοί σταθμοί 7 εκατ. ευρώ. Μετά την αποχώρηση 300 και πλέον μονίμων υπαλλήλων η κρατική τηλεόραση απασχολεί 3.144 άτομα σε σύνολο 3.929 οργανικών θέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: