mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Οπαδός της εκ περιτροπής εργασίας και η "Μακεδονία"

Μετά τον "Αγγελιοφόρο" και η ιδιοκτησία "Μακεδονίας" επιμένει στην εκ περιτροπής εργασία. Οι απαιτήσεις της ιδιοκτησίας όπως τις περιγράφει ο "Ασύνταχτος Τύπος" είναι εξωφρενικές. Οι ιδιοκτήτες έδωσαν διορία ως αύριο στην ΕΣΗΕΜΘ για να αποδεχθεί την πρόταση! Την εκ περιτροπής εργασίας ζητά στην Αθήνα και ο Θ.Φιλιππόπουλος των "Αττικών Εκδόσεων".


Η ανταπόκριση από τον Ασύνταχτο Τύπο".
http://asyntaxtostypos.wordpress.com/2011/02/05/50

Έχουν «ξεφύγει» και τους… ξεφεύγουν. Το θράσος των αφεντικών του Τύπου έχει αρχίζει να περισσεύει και να ξεχειλίζει. Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τροικανή κυβέρνηση και τους εργολάβους της ενημέρωσης, οδηγεί σε μετωπικές συγκρούσεις διαρκείας.

Κατά την χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των Ενώσεων Συντακτών, Διοικητικών και Τεχνικών με τους εκπροσώπους του μεγαλομετόχου του συγκροτήματος που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά», ούτε λίγο ούτε πολύ το εργοδοτικό κλιμάκιο, που αποτελούνταν από δύο οικονομικούς διευθυντές του συγκροτήματος και δύο δικηγόρους (απουσίαζε η Σουλοπούλου), ζήτησε άμεσα περικοπές 50% για ένα εξάμηνο δια του συστήματος της εργασίας εκ περιτροπής. Δηλαδή οι εργαζόμενοι, χωρισμένοι σε δύο ομάδες να εργάζονται 2 ημέρες την μία εβδομάδα και 3 ημέρες την επόμενη. Αυτή η ρύθμιση της εκ περιτροπής εργασίας αυτόματα οδηγεί σε μείωση απασχόλησης, μισθών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.

Έδωσαν δε στις «Ενώσεις» περιθώριο για να απαντήσουν μέχρι την Δευτέρα. Υποστήριξαν ότι η εταιρία αντιμετωπίζει, λόγω της κρίσης, πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας και η περικοπή των μισθών και γενικά των ανελαστικών δαπανών, είναι η μόνη οδός για να βγει το συγκρότημα από την έλλειψη χρηματοδότησης. Δεν απέκλεισαν το μέτρο αυτό να επεκταθεί στο 9μηνο και ξεκαθάρισαν ότι σε ό,τι αφορά τις απολύσεις πως… όλα είναι ανοιχτά. Δεν παρουσίασαν κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο ούτε κάποια άλλη πρόταση για την ανάκαμψη της εταιρίας, παρά μόνο την υπόσχεση ότι αν εφαρμοστεί η περικοπή, τότε, ο μεγαλομέτοχος θα καταθέσει «μάστερ πλάν» για την μελλοντική πορεία του συγκροτήματος.

Δηλαδή εν ολίγοις η τελεσιγραφική πρόταση είναι: 50% μείωση εργασίας, μισθών και εισφορών και ό,τι αυτό σημαίνει, και σε 6 ή 9 μήνες βλέπουμε, αν και πως θα συνεχίσουμε, διότι «άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν». Στο ενδιάμεσο «όλα μπορούν να συμβούν». Έτσι νέτα σκέτα.

Ακόμα και σε ρητορική ερώτηση αν υπάρχει κάποια άλλη σκέψη ή «πρόταση», ή τέλος πάντων αν όλα αυτά είναι μία διαπραγματευτική τακτική, η απάντηση ήταν σαφής: δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, σας δώσαμε περιθώριο να το σκεφτείτε και πρέπει να απαντήσετε, πρέπει να περικοπούν έξοδα 1,7 εκατομμυρίου ευρώ για να αντέξει η εταιρία.



Ο εκβιασμός είναι άμεσος και με καθαρούς στόχους: να κάμψει το φρόνημα των εργαζόμενων και να επιβάλει ένα καθεστώς μερικής αλλά άκρως εντατικοποιημένης απασχόλησης, το οποίο θα παράγει τα ίδια προϊόντα με το μισό μισθολογικό κόστος. Δηλαδή με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Θα δουλεύουμε σχεδόν το ίδιο κοπιαστικά με τα μισά λεφτά και ένσημα και αυτό το λένε συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια. Οι διευθυντάδες αν θέλουν συνεισφορά να προσφέρουν οι ίδιοι τους μισθούς τους. Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν δείξει έμπρακτα μεγάλη κατανόηση.

Η απάντηση των Ενώσεων, Συντακτών, Τεχνικών και Διοικητικών ήταν συγκεκριμένη. Η πρόταση είναι απαράδεκτη καθώς οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση και αδιέξοδο τους εργαζόμενους και καταργεί όλα όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ. Είναι ανέφικτη πρακτικά και ασφαλιστικά είναι ανεφάρμοστη.

Στο πλαίσιο δε της τακτικής διαβούλευσης ζητήθηκαν επιπρόσθετα κάποια στοιχεία καθώς η εταιρία επικαλείται μείωση δραστηριότητας, η οποία εκ των πραγμάτων δεν αποδεικνύεται. Ωστόσο η απάντηση από την πλευρά των εκπροσώπων της εργοδοσίας σχετικά με το ανεφάρμοστο της εκ περιτροπής εργασίας στο δημοσιογραφικό χώρο και δη σε μία ημερήσια εφημερίδα όπως η «Μακεδονία» (με 7η έκδοση την δευτεριάτικη «Θεσσαλονίκη»), ήταν πως «στην ανάγκη θα μειώσουμε και τις σελίδες». «Δηλαδή πόσες να μείνουν, 24;» ήταν μία από τις ερωτήσεις. «Αν χρειαστεί ναι 24» ήταν η απάντηση. Τέθηκε και το θέμα της συμπλήρωσης των 100 ετών της εφημερίδας αλλά η απάντηση ήταν ότι «δεν κοιτάζουμε τις επετείους αλλά τα πραγματικά γεγονότα».

Ανάλογα για το ανεφάρμοστο σε σχέση με το ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι επικαλέσθηκαν γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας. Να σημειωθεί ότι «σύμφωνα με το Καταστατικό του το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν ασφαλίζει τη μερική απασχόληση ή την εκ περιτροπής εργασία». Όπως ειπώθηκε ο Κουτρουμάνης θεωρεί ότι δεν ισχύει αυτό. Γειά σου ρε Κουτρουμάνη σοσιαληστή!

Εν κατακλείδι τα αφεντικά της «Μ» βάζουν το πιστόλι στο κρόταφο των εργαζομένων και τους καλούν να τραβήξουν την σκανδάλη. Να αυτοκτονήσουν οικονομικά, επαγγελματικά και… οικογενειακώς. Αυτό εκ πρώτης όψεως. Η επιμονή τους μυρίζει ή μάλλον βρωμάει. Τι θέλουν να πετύχουν;

Αντίσταση, Ενότητα, Αγώνας.

Αυτή είναι η απάντηση και αυτό είναι το πλαίσιο της ΕΣΗΕΜΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: