mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Από το "ενσωματωμένοι" δημοσιογράφοι, σε "στενογράφοι" των κυβερνητικών μηνυμάτων

Η ενσωμάτωση της δημοσιογραφίας στην προπαγανδιστική μηχανή του κράτους και της εξουσίας έχει εξελιχθεί. Τόσο που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι-στις ΗΠΑ- παραδέχονται πως πολλές φορές είναι "στενογράφοι" του κυβερνητικού μηνύματος αφού αναπαράγουν αμάσητα όσα λέει η κυβέρνηση.
Το συμπέρασμα προβάλλεται στη νέα ταινία του John Pilger ο οποίος έχει καλύψει 5 πολέμους και έχει κάνει 55 ντοκιμαντέρ. Στη νέα του ταινία "The War You Don’t See (Ο Πόλεμος Που Δεν Βλέπετε) που βγήκε ταυτόχρονα στον κινηματογράφο και το βρετανικό δίκτυο ITV1, αποκαλύπτει το ρόλο των ΜΜΕ στον πόλεμο και το πως έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγανδιστικής μηχανής του κράτους. Εξάλλου όπως λέει και στο ντοκιμαντέρ το Πεντάγωνο δαπανά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αυτή τη "δουλειά". Την ενσωμάτωση δηλαδή των ΜΜΕ. Και το ερώτημα που θέτει είναι "έγινε η mainstream είδηση μέρος του πολέμου λήψης των αποφάσεων";
Στο ντοκιμαντέρ εστιάζει στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και περιλαμβάνει πολλές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, στελέχη ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάζει και μια συνέντευξη με τον ιδρυτή του
Wikileaks, Julian Assange για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ο Νταν Ράδερ είναι αυτός που μιλά για την πίεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι με κίνδυνο να μετατραπούν σε απλούς "στενογράφους" της κυβερνητικής προπαγάνδας.



Λίγο πριν κυκλοφορήσει η ταινία ο John Pilger σε συνέντευξη του λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που μιλά για τους πολέμους, έχει καταλήξει πως σπάνια οι δημοσιογράφοι είναι οι "ουδέτεροι μάρτυρες". Του δημιούργησε έκπληξη, ευχάριστη, ότι πολλοί δημοσιογράφοι ήθελαν να μιλήσουν, να αποκαλύψουν, να πουν για τις δικές τους ανησυχίες. και δεν του έκανε καμία έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα υψηλά αμειβόμενα αστέρια της τηλεόρασης, αρνήθηκαν να μιλήσουν.
Περισσότερα για τη ταινία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του δημιουργού
http://www.johnpilger.com/videos/the-war-you-dont-see-trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια: