mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επιμένουν στην εκ περιτροπής εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Συντονισμένη είναι η επίθεση των εκδοτών στα Μέσα της Θεσσαλονίκης (όπως έγινε και στους τεχνικούς). Τόσο στη "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" όσο και στον "Αγγελιοφόρο" ανακοινώθηκε η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Η Ένωση Συντακτών προκήρυξε ήδη 48ωρε απεργίες στις 3 εφημερίδες από την Παρασκευή ως και την Κυριακή καταγγέλοντας τις εργοδοσίες. Η μάχη που θα δοθεί είναι πολύ κρίσιμη και θα δείξει το δρόμο και για την Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜΘ

Την οδό της απαξίωσης επέλεξε η διεύθυνση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ για τον «Αγγελιοφόρο» και τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», ανακοινώνοντας την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων.
Με τον τρόπο αυτό η διεύθυνση της επιχείρησης όχι μόνο καταστρατηγεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, αλλά δείχνει έμπρακτα ότι αδιαφορεί για τις προδιαγραφές που οφείλει να διατηρεί ένα αξιόπιστο Μέσο Ενημέρωσης.
Με τον ίδιο τρόπο αδιαφόρησε για τις καλόπιστες προτάσεις που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, υποδεικνύοντας δρόμους ανάπτυξης για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που επικαλείται η διεύθυνση της ΕΒΕ.
Αντ’ αυτών η επιχείρηση προτίμησε το θλιβερό προνόμιο να διατηρεί τις πρώτες μείζονες εφημερίδες στην Ελλάδα στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Επιπλέον, η διεύθυνση της ΕΒΕ απέλυσε σήμερα τεχνικό, εργαζόμενη στο συγκρότημα, αφού προηγουμένως την κάλεσε να απολογηθεί για αρνητικά σχόλια που της απέδωσε. Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με τις αρχές λειτουργίας Μέσου Ενημέρωσης, το οποίο υπερασπίζεται και προάγει την ελευθερία της έκφρασης, και πρωτοφανής για τα δεδομένα του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, οι δημοσιογράφοι και το σύνολο των εργαζομένων στις εν λόγω εφημερίδες δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη διεύθυνση της ΕΒΕ στον δρόμο της υποβάθμισης του έργου τους και στην απαξίωση της Ενημέρωσης. Θεωρούν ότι δεν συντρέχουν ούτε οι ουσιαστικές ούτε οι τυπικές προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/2010 στο εκδοτικό συγκρότημα και είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν το κύρος των εφημερίδων και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τους συντάκτες να είναι όλοι παρόντες στις θέσεις τους αύριο και κηρύσσει 48ωρη απεργία στα Μέσα της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, από τις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας:

· Να πάψει η επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, που εκδηλώθηκε με την εκδικητική απόλυση τεχνικού από τον «Αγγελιοφόρο».
· Να εγκαταλειφθεί άμεσα κάθε σχέδιο επιβολής εκ περιτροπής εργασίας.
· Να εξεταστούν άμεσα οι προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των ΜΜΕ του συγκροτήματος.



Την Παρασκευή, στις 11 π.μ., καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας (Δαναΐδων 4). Στις 12.30 μ.μ. την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5, 3ος όροφος).
------------------------------
Το παράλογο για ενημερωτικό Μέσο σχήμα της εκ περιτροπής εργασίας επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ενεργειών της στο κύρος και την αξιοπιστία των ιστορικών τίτλων που κατέχει.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ και το σύνολο των εργαζομένων στα Μέσα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ έχουν από πολύ καιρό εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής στην ασυνέπεια της εργοδοσίας και έχουν έμπρακτα αποδείξει την πάγια πρόθεσή τους να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη. Ασφαλώς δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην επιχείρηση να εφαρμόσει το νόμο 3846/2010 πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κύρος των εφημερίδων που εκδίδει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης καλεί τους συντάκτες να είναι όλοι παρόντες στις θέσεις τους αύριο και κηρύσσει:

*
Σαρανταοκτάωρη απεργία στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά», που θα αρχίσει στις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου.
*
Δύο εικοσιτετράωρες απεργίες στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», από τις 8 π.μ. της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου ως τις 8 π.μ. του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου και από τις 8 π.μ. της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου ως τις 8 π.μ. της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου.


Διεκδικούμε:

*
Να εγκαταλείψει άμεσα η εργοδοσία τα σχέδια για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.
*
Να αποκαταστήσει την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους.
*
Να εξετάσει τις προτάσεις ανάπτυξης των εργαζομένων για τα ΜΜΕ της επιχείρησης.


Την Παρασκευή στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: