mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Της ψηφιακής TV το διαπλεκόμενο κάγκελο

Η Digea απειλεί και μέσω του ΕΣΡ, η ΕΕΤΤ κάνει τον "δικηγόρο" της, οι καναλάρχες φίλοι Σαμαρά από Πελοπόννησο έχουν το ρόλο του κατήγορου του ΣΥΡΙΖΑ, τα ελεγχόμενα media των καναλαρχών προπαγανδίζουν...Μια ωραία ατμόσφαιρα.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι. Η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα προχωρά με τους όρους που καθόρισαν οι καναλάρχες (συνασπισμένοι στη Digea) από το 2012. Η κοινή τους εταιρεία πήρε όλες τις συχνότητες τον Φεβρουάριο του 2014 πληρώνοντας για 15 χρόνια 18,3 εκατ. ευρώ για όλα. Ζητά να υπογραφούν συμβάσεις με όλα τα κανάλια, δηλαδή τους μετόχους της-πελάτες της και τα περιφερειακά με ποσά της τάξης από 800.000-1,2  εκατ. ευρώ το χρόνο για τα πανελλαδικά έως και 42.000- 60.000 ευρώ για τα περιφερειακά. Για όλα τα περιφερειακά πληρώνει στην ΕΕΤΤ (με δόσεις) 19.404 ευρώ το χρόνο.
Τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν, ως γνωστόν, άδειες λειτουργίας. Είναι "προσωρινά νόμιμα" και ούτε πρόκειται να πάρουν ποτέ. Τη λειτουργία της αγοράς την ανέλαβε η ΕΕΤΤ και η Digea με τροχονόμο το υπουργείο Μεταφορών. Το ΕΣΡ έχει εκδώσει βεβαιώσεις νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας στα κανάλια. Τώρα, τους απειλεί ότι θα τα κλείσει(!) αν δεν πληρώσουν τη Digea.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, τα περιφερειακά κανάλια, αρχικά της Αθήνας και τώρα της Θεσσαλονίκης, αρνούνται να πληρώσουν τόσο ακριβό ενοίκιο. Το οποίο μάλιστα -γράφει στη σύμβαση- ισχύει μόνο για 15 μήνες γιατί μετά υπάρχει περίπτωση να αναπροσαρμοστεί. Γιατί; Επειδή αν κλείσει ένα κανάλι, τότε το κόστος ενοικίου μεταφέρεται στους υπόλοιπους. Αυτός είναι ο όρος που έβαλε η ΕΕΤΤ, η οποία όχι μόνο έδωσε στη Digea όλες τις συχνότητες στο κατώτατο όριο τιμής της λεγόμενης δημοπρασίας αλλά πρόσθεσε και ένα 15% κέρδος για τη Digea.
Και φθάνουμε στο τώρα.

Η Digea κάνει την ψηφιακή τηλεόραση (ως σήμερα σε Πελοπόννησο, Αττική, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη-νησιά Βόρειου Αιγαίου). Διαπιστώνεται από όλους πως δεν καλύπτεται το 95% των περιοχών αλλά του πληθυσμού. Πρακτικά, με απλά ελληνικά, όπου δεν μένουν πολλοί κάτοικοι δεν υπάρχει τηλεόραση. Μαύρη οθόνη. Ολόκληρες περιοχές σε Πελοπόννησο, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κ.λ.π. απλώς δεν έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα. Γιατί ούτε αναλογικά επιτρέπεται να εκπέμπεται το σήμα. Για τη "μαύρη οθόνη" οι πολίτες δυο επιλογές έχουν. Να πληρώσουν συνδρομητικά κανάλια (Nova-OTE) ή να βλέπουν βoυλγάρικα, τούρκικα, κ.λ.π. κανάλια.
Η Digea είναι αθώα. Λέει και σωστά, πως εγώ είμαι υποχρεωμένη να βάλω πομπούς εκεί που λέει ο ψηφιακός χάρτης, δηλαδή μόνο σε 156 σημεία της χώρας. Για τα άλλα; Κανείς δεν έχει την ευθύνη βέβαια. Γιατί το κράτος την έχει εκχωρήσει στη Digea με όρους και τώρα ελέγχει αυτούς τους όρους μόνο.
Έρχεται λοιπόν η ΕΕΤΤ και υποστηρίζει πως μια χαρά είναι το ψηφιακό σήμα στην Πελοπόννησο γιατί η Digea καλύπτει το 92% του πληθυσμού. Για το άλλο 8% του πληθυσμού, φυσικά(!) δεν είναι υπεύθυνη.
Επόμενο βήμα ψηφιακής μετάβασης η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Με ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου. Όμως τα κανάλια της Θεσσαλονίκης δεν θέλουν να πληρώνουν 3.500 ευρώ το μήνα και να υπογράψουν σύμβαση με τη Digea. Στη Βουλή γίνεται για αυτό το λόγο ερώτηση από βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ.
Τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να αντιμετωπίζει ο Νίκος Μπελογιάννης, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών ενημερωτικών καναλιών με μέλη 8 ως 10 περιφερειακά κανάλια της χώρας που έχουν, θέλουν(;) να έχουν άριστες σχέσεις με το Μαξίμου. Βγάζουν λοιπόν ανακοίνωση για να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλων καναλιών! Τα οποία είναι πάνω από 60, αλλά αυτό είναι μικρή λεπτομέρεια για τους φίλους  του μεγάρου Μαξίμου.
Εννοοείται ότι οι Έλληνες πολίτες που βλέπουν μαύρη οθόνη θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των δήμων για να βάλουν αυτοί ψηφιακούς πομπούς, όπως παλιά έβαζαν αναλογικούς. Μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να πληρώσουν απευθείας τη Digea η οποία μπορεί να μην έχει υποχρέωση να καλύψει το 100% της γεωγραφίας της χώρας, αλλά της χαρίστηκε η υποχρέωση να ελέγχει αυτή τη λειτουργία των αναμεταδοτών που θα βάζουν άλλοι...(π.χ το κράτος ή οι δήμοι).
Το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης είναι τεράστιο. Το συμπέρασμα όμως είναι λιττό. Με συνοπτικές διαδικασίες οι διαπλεκόμενος κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ πέρασαν από την αναλογική διαπλοκή στην ψηφιακή διαπλοκή. Με τους ίδιους πάντα καναλάρχες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: