mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Δεν ιδρώνει το αυτί τους στο Μαξίμου για τη ΝΕΡΙΤ

της Ματίνας Παπαχρηστούδη 
στη στήλη media-λογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"

Πριν από δύο μέρες η Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ ανακοίνωσε προσλήψεις 59 δημοσιογράφων με Σύμβαση Αορίστου Χρόνου. Στη λίστα αυτών των προσλήψεων βρίσκεται η αφρόκρεμα των συντακτών της ΕΡΤ που στήριξαν με νύχια και δόντια ως στελέχη ή ως απλοί εργαζόμενοι το λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρείχαν άμεση εξυπηρέτηση στο μόρφωμα της Δ.Τ. και μέχρι σήμερα εμφανίζονται ως «γενίτσαροι» υποστηρικτές της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.
Μικρό πρόβλημα γι’ αυτούς, την κυβέρνηση, τα στελέχη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι για τις προσλήψεις έχει παρέμβει εισαγγελέας. Μικρό πρόβλημα ότι έγιναν καταγγελίες για πλαστά πτυχία-μαϊμού. Μικρό πρόβλημα ότι αρνούνται να δώσουν τα πρακτικά της αξιολόγησης σε όσους υποψήφιους για τη ΝΕΡΙΤ, το απαίτησαν με εισαγγελική εντολή.
Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δεν ιδρώνει το αφτί τους. Αρκεί να υπάρχουν κάμερες να καλύπτεται το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και να εκπέμπεται η φωνή Βούλτεψη. Η συνέχιση της λειτουργίας και οι αποφάσεις των ανθρώπων της ΝΕΡΙΤ είναι παράτυπες και με το γράμμα των νόμων που η ίδια η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Η θητεία του Εποπτικού Συμβουλίου έληξε αλλά σιωπηρά και χωρίς καμία θεσμική αιτιολόγηση θεωρήθηκε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διορίσει τη Νέα Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ. Ακόμη κι έτσι όμως υπάρχει πρόβλημα. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ δεν είναι πλήρες, δεν έχει απαρτία, δεν έχει μέλη. Μόνο τρία άτομα έμειναν πιστά στη γραμμή μετά την παραίτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Ζούλα, ο οποίος στην επιστολή του τόνισε πως το Εποπτικό Συμβούλιο δεν υφίσταται πια. Δεν ιδρώνει, όμως, το αφτί τους.

Από τη Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ έχουν παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος και ο αντιπρόεδρος, Αντώνης Μακρυδημήτρης και Ροδόλφος Μορώνης. Η καταγγελία για άμεσες παρεμβάσεις της Σοφίας Βούλτεψη στις ειδήσεις της ΝΕΡΙΤ αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά σαν παράσημο για την πολιτική της. Η κυβέρνηση, απλώς, τοποθέτησε προσωρινά σε θέση διευθύνοντα σύμβουλου της ΝΕΡΙΤ ένα πρώην στέλεχος της ΕΡΤ, από αυτά που ο Σαμαράς κατήγγειλε για διαφθορά λίγο πριν κλείσει την εταιρία. Αυτός ο προσωρινός διευθύνων, παρά τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ., αναλαμβάνει να κλείσει συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ και διοικεί την εταιρία με εξωτερικά στελέχη-συμβούλους που εισηγούνται άλλες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ. 
Εννοείται ότι κανείς απ’ αυτούς δεν έχει ευθύνη έναντι των αρχών εποπτείας, ως εξωτερικοί συνεργάτες. Και πάλι δεν ιδρώνει το αφτί τους. Ο απόηχος της παράνομης πολιτικής της κυβέρνησης και της παράνομης τακτικής της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ μεταφέρεται σε στήλες ιστολογιών και περιοδικών. Σελίδες επί σελίδων έγραψε ο Παντελής Καψής, πρωταγωνιστής και ιθύνων της δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ για να δικαιολογήσει την πλήρη αποτυχία και διάλυση. Κατηγορίες και λεπτομέρειες που κανέναν δεν ενδιαφέρουν αφού δεν απαντά στο κύριο ερώτημα. Πότε και με ποια νομοθετική κάλυψη αποφάσισε να βάλει το ένα τρίτο του ανταποδοτικού τέλους για τη ΝΕΡΙΤ στη μαύρη τρύπα των χρεών.

Η τελευταία πινελιά στο έγκλημα της κυβέρνησης για τη λειτουργία αυτόνομου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον είναι η απαξίωση της EBU. Η ευρωπαϊκή ένωση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αφού έδωσε τη στήριξη της στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, τώρα δηλώνει απογοητευμένη και προφανώς δεν πρόκειται να δεχθεί το μόρφωμα ως μέλος της. Και πάλι δεν ιδρώνει το αυτί του Αντώνη Σαμαρά και του κάθε στελέχους της ΝΕΡΙΤ που κατάφερε, επιτέλους, να εξασφαλίσει το μόνιμο μισθό του.Δεν υπάρχουν σχόλια: