mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ρεπορτάζ και εξήγηση για την εκδίκαση της προσφυγής της Μακεδονίας" στο άρθρο 99



Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, 
Ψηφιακή Συλλογή Εφημερίδων 
της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Αναδημοσίευση από το alterthess για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει... 

Νέα Ενημέρωση: Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε σήμερα το πρωί η αίτηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής να ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής στα πλαίσια του αιτήματος υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα . Το δικαστήριο θα εκδόσει την σχετική απόφαση σε ένα μήνα για το αν θα ανοίξει η διαδικασία της συνδιαλλαγής εν τω μεταξύ σε ισχύ βρίσκεται η προσωρινή διαταγή που κέρδισε η εταιρεία σε δικαστήριο που έγινε τον Σεπτέμβριο ότι δεν εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις για παλιές οφειλές της εταιρείας σε εργαζόμενους. Από αυτή εξαιρούνται 31 εργαζόμενοι που κατέθεσαν ένσταση στο αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99. Το δικαστήριο φαίνεται ότι δεν δέχτηκε ασμένως το σκεπτικό της εταιρείας παίρνονtας υπόψη τα αιτήματα των εργαζομένων ενώ ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε στο δικαστήριο το γεγονό ότι η εκπρόσωπος του εκδότη εμφάνισε ως πιστωτές της στο σημερινό δικαστήριο δύο εκπροσώπους εταιρειών ομοειδών με τις εταιρείες του μεγαλομετόχου της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτική, ουσιαστικά πρόκειται για πρόσωπα συνέταιρους του μεγαλομετόχου.

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε τη Δευτέρα, το… ταξίδι της αναδιάρθρωσης της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (εφημερίδα «Μακεδονία») με την συζήτηση στα δικαστήρια του αιτήματος της επιχείρησης για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ώστε να… προστατευτεί από τις, βεβαιωμένες, οικονομικές απαιτήσεις ασφαλιστικών ταμείων, πρώην (εθελούσιων και απολυμένων) εργαζομένων, αλλά και του συνόλου του εν ενεργεία προσωπικού της.

Αυτό που επιδιώκει το δικηγορικό γραφείο της κ. Σουλοπούλου, το οποίο διοικεί την «Μακεδονία» με τα γνωστά αποτελέσματα της κυκλοφοριακής κατρακύλας, είναι η επιμήκυνση σε βάθος πολλών ετών της πληρωμής αυτών που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία, στους πρώην και τους νυν εργαζόμενους, αλλά και να αποφύγει τις συνέπειες του «Τειρεσία», καθώς στην Τράπεζα Πειραιώς οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να σφραγίζουν ακάλυπτες επιταγές της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, τις οποίες υπογράφει ένας Κωνσταντινίδης, ο… θείος της συζύγου του βασικού μετόχου της επιχείρησης, Γιάννη Ρήγα, γνωστού, από την υπόθεση της Proton Bank, ελληνοαμερικάνικου, με σημαία Καϋμάν, πολυεκατομμυριούχου. Το δικηγορικό γραφείο της κ. Σουλοπούλου ζητάει την υπαγωγή στο άρθρο 99 επικαλούμενο την αδυναμία της επιχείρησης να πληρώσει υποχρεώσεις ύψους 7.700.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.000.000 ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια τα οποία φαίνεται πως έχουν δώσει στη «Μακεδονία» παλαιότεροι μέτοχοι της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, οι οποίοι συνδέονται με πολλούς επιχειρηματικούς τρόπους με τον βασικό μέτοχο Γιάννη Ρήγα. Τα υπόλοιπα, για τα οποία γίνεται και όλη η ιστορία, είναι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία (2.430.541 ευρώ) στο δημόσιο (158.194 ευρώ) σε πρώην και νυν εργαζόμενους (900.093 ευρώ) και σε αντίδικους (217.179 ευρώ) που και αυτοί κατά βάση είναι πρώην εργαζόμενοι.

Αν η «Μακεδονία» υπαχθεί στο άρθρο 99 ασφαλιστικά ταμεία, πρώην και νυν εργαζόμενοι είναι αρκετά πιθανό να τα κλάψουν τα λεφτά τους καθώς το… ταξίδι της αναδιάρθρωσης της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής φαίνεται πως θα συνεχιστεί με τη δημιουργία νέας εταιρίας στην οποία θα συγχωνεύσουν τα απομεινάρια τους η «Μακεδονία» και ο «Αγγελιοφόρος» - ήδη άλλωστε οι δύο εκδότες (Ρήγας – Μπακατσέλος) έχουν δημιουργήσει κοινή εταιρία για το πιεστήριο του «Φίλλιπου» - πετώντας και άλλους εργαζόμενους στο δρόμο και κατεβάζοντας ακόμα περισσότερο (κι όμως γίνεται!) το επίπεδο του Τύπου της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η «Μακεδονία», που ζητάει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, πολύ πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης από το οποίο, πρόγραμμα, εκταμίευσε 10.220.000 κρατικής επιχορήγησης. Με αυτά τα λεφτά πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και κάτι περισσότερο από 500.000 ευρώ δόθηκαν για την κάλυψη μέρος της μισθοδοσίας του προσωπικού. Το αν είναι αντιφατικό μία επιχείρηση να παίρνει τη μία μέρα 10.220.000 ευρώ κρατική επιχορήγηση για να πληρώσει τις οφειλές της στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την άλλη μέρα να ζητάει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για οφειλές περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, πρώην και νυν εργαζόμενους της, θα το κρίνει ο δικαστής και σε ότι αφορά την κοινή γνώμη της πόλης το θέμα είναι ήδη λυμένο και αυτό φαίνεται στην πολύ χαμηλή κυκλοφορία της «Μακεδονίας» που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του «Πρωινού Λόγου» των Τρικάλων.

Και μία ερώτηση που δίνει τροφή για σκέψη και στους εργαζόμενους της «Μακεδονίας», που με διάφορους τρόπους στήριξαν την προσπάθεια της κ. Σουλοπούλου για να πάρει το… δώρο των 10.220.000 ευρώ κρατικής επιχορήγησης στον Γιάννη Ρήγα: Είναι τυχαίο ότι τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική εμφανίστηκαν μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2011, κατά την διάρκεια δηλαδή της περιόδου των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Proton Bank που οδήγησαν στην εκκαθάριση της τράπεζας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη; Με άλλα λόγια: No Proton, no party;

Μ. Καλογερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: