mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η ώρα μηνύσεων στον εκδότη Αλ.Μπακατσέλο

Βενιζέλος-Μπακατσέλος, μια σχέση
με παρελθόν...
Η Επιθεώρηση Εργασίας καλεί τον εκδότη Αλ. Μπακατσέλο
Γράφει το Φόρουμ Αγγελιοφόρου

Εξηγήσεις ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας για τους 120 απλήρωτους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» καλείται να δώσει αύριο, Τρίτη, ο επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας, Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

Ο κ. Μπακατσέλος έχει προσκληθεί να παραστεί στις 10 π.μ. στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, στη δυτική Θεσσαλονίκη, για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβάλει ακόμη τις δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σχεδόν στο σύνολο του προσωπικού που απασχολεί. Ο εκδότης είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να προσέλθει στην Επιθεώρηση Εργασίας, να δηλώσει εάν και πότε θα εξοφλήσει τις οφειλές του και να υποδείξει με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξομαλύνει τη μισθοδοσία προς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας του.

Ποιοι έχουν προσφύγει

Σε βάρος του κ. Μπακατσέλου έχουν προσφύγει από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και η Ένωση Τεχνικών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΠΤ-Θ). Κατόπιν εντολής των μελών τους που εργάζονται στον «Αγγελιοφόρο», τα τρία συνδικαλιστικά σωματεία ζήτησαν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της εργατικής διαφοράς, ώστε, υπό τη διαιτησία της Επιθεώρησης Εργασίας, να επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης, έστω και συμβιβαστικής.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 , όταν άρχισαν να υποσκάπτονται και στη συνέχεια να ισοπεδώνονται πολυετή εργασιακά δικαιώματα, που συνδικαλιστικά σωματεία στο χώρο του Τύπου της Θεσσαλονίκης προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ με οργανωμένο τρόπο. Μέχρι πρότινος ‒ και παρά τις αθρόες απολύσεις και τις μειώσεις μισθών ‒ η κυρίαρχη συνδικαλιστική τακτική ήταν η απόπειρα διευθέτησης των όποιων εργατικών διαφορών απευθείας με τον εργοδότη, η άσκηση πιέσεων και η κήρυξη απεργιών. Σε όσες περιπτώσεις παρενέβαινε το ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, αυτό γινόταν έπειτα από ατομικές προσφυγές εργαζομένων.Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να ζητήσουν αύριο, Τρίτη, την επίλυση της εργατικής διαφοράς δίχως καθυστέρηση, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» διακατέχονται από αισθήματα οργής κατά του εργοδότη τους και εξωθούνται στα όρια της ανέχειας.

Σημειώνεται ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει την αρμοδιότητα να διατάξει τη διενέργεια ελέγχου στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, την εταιρία που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», για να διαπιστώσει το τι πραγματικά συμβαίνει. Στη συνέχεια, δύναται να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εξοφληθούν εγκαίρως όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από δεδουλευμένες αποδοχές και, εφόσον η διοίκηση της εταιρίας δεν συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, βάσει της νομοθεσίας.

Η οδός των μηνύσεων

Εφόσον τα τρία σωματεία διατυπώσουν ρητώς τη βούλησή τους για άσκηση περαιτέρω πιέσεων και καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις για το ύψος των οφειλών προς τα μέλη τους, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά του εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, ώστε στη συνέχεια να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για παράβαση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ενόψει του κινδύνου να κατατεθεί σε βάρος του μήνυση, ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος έδωσε προ τριών ημερών εντολή στον νεόκοπο γενικό διευθυντή του, Παντελή Χαλβατζάκη, να καταβάλει σε όλο το προσωπικό το 60% ενός μισθού, που αντιστοιχεί σε οφειλές του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2013, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να είχαν εξοφληθεί, αλλά με διάφορες ευτελείς δικαιολογίες παρακρατούνταν παρανόμως από τον εργοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: