mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ψηφιακή διαπλοκή ολοκληρώνεται με το χαράτσι υπέρ της Digea

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

στη στήλη Media-λογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"


Σε περίπου τρεις μήνες θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση. Το αναλογικό σήμα (θα πρέπει) θα σβήσει και η χώρα θα δηλώσει στην Ευρώπη πως πέτυχε το στόχο της πριν από το 2015. Έτσι ορίζουν οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες η 19η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα της οριστικής παύσης της αναλογικής τηλεόρασης.
Είναι, όμως, έτσι; Ήδη στην Πελοπόννησο όπου ολοκληρώθηκε από τον Μάιο η ψηφιακή μετάβαση, πολλές περιοχές συνεχίζουν να βλέπουν αναλογικά. Με τη σιωπηρή ανοχή, αν όχι και ενθάρρυνση, των αρμόδιων Αρχών. Προφανής η αιτία. Στην περιοχή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν μαύρες, κατάμαυρες τηλεοπτικές οθόνες, σαν αυτές που υπάρχουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τις ακριτικές περιοχές της Θράκης. Όχι χιόνια ή χάλια σήμα τηλεόρασης, αλλά μαύρη οθόνη. Στη Μακεδονία και τη Θράκη όμως δεν δόθηκε εντολή να παίξει αναλογικά η τηλεόραση για να μη δυσαρεστηθούν οι πελάτες του Μαξίμου.
Το φαινόμενο της «μαύρης οθόνης» είναι το αποτέλεσμα του κεντρικού σχεδιασμού στην ψηφιακή τηλεόραση και τη συνδιαχείριση από τους καναλάρχες, μετόχους της Digea, του υπουργείου Μεταφορών και της ΕΕΤΤ. Το σχέδιο στήθηκε και προχώρησε βήμα-βήμα, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Τον Οκτώβριο του 2012 η Digea και η ΕΡΤ τότε, ζήτησαν να αλλάξει το σχέδιο του ψηφιακού χάρτη που προέβλεπε πως για να καλυφθεί η Ελλάδα με τηλεοπτικό σήμα πρέπει να στηθούν σε 275 σημεία της χώρας ψηφιακοί πομποί. Ζήτησαν, για να πληρώσουν λιγότερα, να στηθούν υποχρεωτικά 156 πομποί. Οι αρμόδιοι φυσικά το αποδέχθηκαν, γνωρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί ολόκληρη τη Ελλάδα με ψηφιακό σήμα. Δεν τους ένοιαξε καθόλου· αντιθέτως, παραπλανητικά ανακοίνωναν πως η χώρα θα έχει σήμα στο 95%, ξεχνώντας να αναφέρουν πως μιλάνε για πληθυσμό και όχι για γεωγραφικά όρια. Γνωρίζοντας πως μικρά χωριά και ακριτικές περιοχές θα μείνουν χωρίς τηλεόραση, αν σβήσει η αναλογική τηλεόραση. 
Αυτό που τους ένοιαξε είναι να υπακούσουν και να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των μετόχων της Digea να μην πληρώσουν πολλά λεφτά για τους πομπούς. Γι’ αυτό και τους χάρισαν όλες τις ψηφιακές συχνότητες στην κατώτατη τιμή που ορίστηκε για 15 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2014 όλες οι ψηφιακές συχνότητες παραδόθηκαν στη Digea κι ανάμεσα σε 2012 και 2014, η Digea και μόνο αυτή, χωρίς αντίπαλο ανέλαβε τη ψηφιακή μετάβαση ενταγμένη στο μεταβατικό στάδιο. Κι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πέρασε την ουσιαστική κατάργηση της τηλεοπτικής αδειοδότησης στα ιδιωτικά κανάλια.

Φθάνουμε στο τέλος του 2014 και η κοινή εταιρία των μετόχων διαπλεκόμενων εκδοτικών συγκροτημάτων και καναλαρχών, δηλώνει κυνικά, σε όσους διαμαρτύρονται για τη «μαύρη οθόνη», πως η Digea βάζει πομπούς μόνο όπου είναι υποχρεωμένη και το υπουργείο Μεταφορών με την ΕΕΤΤ πρέπει να λύσουν το πρόβλημα.

Πώς το λύνουν; Υποχρεώνοντας τους δήμους να αγοράσουν με τα λεφτά των δήμων αναμεταδότες και να πληρώσουν τη Digea για την τοποθέτηση και λειτουργία τους. Προηγουμένως, οι ίδιοι οι δήμοι αγόρασαν, νοίκιασαν ή «χάρισαν» οικόπεδα τους στη Digea για να τοποθετηθούν οι πομποί της. Έτσι καθιερώνεται το «χαράτσι» της ιδιωτικής τηλεόρασης. Τελευταία πράξη στο διαπλεκόμενο σχέδιο, είναι πως τα ιδιωτικά κανάλια απαιτούν να μην πληρώνουν από την 1ηΙανουαρίου τέλος κατοχής συχνοτήτων με επιχείρημα πως πληρώνουν ήδη ενοίκιο στη Digea, δηλαδή στον εαυτό τους!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα συνεχίζονται στην πόλη της Ζακύνθου με ξαφνικά σπασίματα στην εικόνα και κανείς δεν ενδιαφέρεται από την DIGEA να δεί τι συμβαίνει..!!!! Όπου και αν ρώτησα μου είπαν ότι φταίει η DIGEA τι να πώ....!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Ζάκυνθος θα καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από το πομπό του Αίνου που θα εκπέμπει ψηφιακά σε ένα μήνα περίπου... Προφανώς λαμβάνεις σήμα από την Αρόη (Πάτρα), που είναι λογικό μέχρι εκεί να φθάνει με φτωχές αποδόσεις