mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Μαχητικές διεκδικήσεις στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Αναδημοσίευση από asyntaxtostypos 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ Όχι άλλα ευχολόγια και συντεχνιασμούς, αλλά αγωνιστική συσπείρωση και μαχητική διεκδίκηση

Να μην παραδώσουμε την Ομοσπονδία σε κυβέρνηση και τρόϊκα με τον έλεγχό της από τους μνημονιακούς συνδικαλιστές που έχουν υπόγειες σχέσεις με το Μαξίμου, δίπλα στις υπάκουες διοικήσεις των Ενώσεων. Χαρακτηριστική αναφορά συνέδρου της ΠΟΕΣΥ κατά τις τοποθετήσεις την πρώτη μέρα των εργασιών του 7ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδία, η οποία ήταν αφιερωμένη στον απολογισμό των οργάνων κατά την προηγούμενη τριετία και στις προτάσεις για διεύρυνση της Ομοσπονδίας. 
Η κριτική ήταν έντονη και στόχευε κυρίως τα στελέχη των συνδικαλιστικών παρατάξεων μνημονιακών φρονημάτων, με τη πιθανότητα κυριαρχίας τους στα νέα διοικητικά όργανα. Πέραν των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, από την πλευρά των αντιμνημονιακών βρίσκονται οι αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, αλλά και άλλες περισσότερο παραδοσιακές. 
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής θα καθορίσουν και την πορεία της Ομοσπονδίας, κρίνοντας την τύχη αυτού του κάποιου θύλακα (δίπλα στις υποταγμένες Ενώσεις) ενός άλλου λόγου σε σειρά ζητημάτων αλλά και στάσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ για την επαναλειτουργία της.

Τα πλαίσια δράσης που ανακοίνωνε η ΠΟΕΣΥ τους προηγούμενους μήνες, δεν αρκούν και χρειάζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιαγράμματα. Το ασφαλιστικό, τα Ταμεία μας και το αγγελιόσημο, ήταν τα πρώτα στα οποία επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις της πρώτης ενότητας, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα διεκδίκησης των κλεμμένων αποθεματικών με τα τροϊκανά κουρέματα, μέχρι τις προτάσεις μας για ένα πλαίσιο δράσης με αγωνιστική συσπείρωση και μαχητική διεκδίκηση έναντι κυβέρνησης, τρόϊκας, αφεντικών των ΜΜΕ. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τέθηκαν επιτακτικά και ως Μέτωπο Αγώνα ζητήσαμε να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, δίπλα στο ασφαλιστικό όπου διαφαίνονται οι κυβερνητικές προθέσεις περί κουρέματος, αυτή τη φορά του αγγελιόσημου. Εν μέσω δε των διαφόρων προβλημάτων, με τον κατακερματισμό και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ των εργαζομένων ως προς την ασφαλιστική κάλυψη, περισσότερο από ποτέ ακούγεται πιό επιτακτικά το ένας κλάδος, ένα Ταμείο, ένα Συνδικάτο Τύπου.

Κι εδώ ήταν το άλλο θέμα της απογευματινής ενότητας, με την υποβολή αίτησης ένταξης στην ΠΟΕΣΥ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας -και μέχρι εδώ, όχι μόνο κανένα πρόβλημα, αλλά τουναντίον υπήρξε υπερθεματισμός. Παράλληλα όμως ήρθαν στο σώμα και αίτησης ένταξης από… ενώσεις άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως της Ομοσπονδίας Προσωπικού και της Ένωσης Τεχνικών Τύπου. Τελικά η ΕΦΕ ψηφίστηκε να ενταχθεί στην ΠΟΕΣΥ, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν κάποιες καταστατικές διαδικασίες. Η πολιτική απόφαση του συνεδρίου ήταν αυτή. Ως προς τις άλλες αιτήσεις, ακούστηκαν πολλά γύρω από το οξύμωρο, μία ομοσπονδία μιάς ειδικότητας (ΠΟΕΠΤΥΜ) να θέλει να διαχυθεί με την ένταξη των ενώσεών της σε μιά άλλη ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ). Αντί να συμπορευτούν για τη συγκρότηση ενός τριτοβάθμιου Συνδικάτου Τύπου (με συμμετοχή των ομοσπονδιών), κάποιοι (και όχι μόνο μεταξύ των φιλοκυβερνητικών) προτείνουν ένα ερμαφρόδιτο σχήμα Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Με τους προφανείς σκοπούς την συνδικαλιστική ομπρέλα του απώτερου σκοπού για το ασφαλιστικό που είναι ένα κλειστό ταμείο ολίγων εκλεκτών, με τους πολλούς απέξω. Όπως ειπώθηκε από τους συνέδρους μας: Ναι και στην ενότητα με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και να θυμίσω ότι η απερχόμενη διοίκηση παραβίαση συστηματικά και κατ΄ εξακολούθηση την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου να μην απεργούμε ξέχωρα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους δήθεν για το καλό της ενημέρωσης, επιλογή που δεν απέδωσε και ήταν συντεχνιακή.

Το συνέδριο συνεχίζει σήμερα με την ψήφιση των προτάσεων για τα ασφαλιστικά θέματα και οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, για τις οποίες προμηνύονται έντονες αντιπαραθέσεις. Αύριο γίνονται οι ψηφοφορίες για τις αποφάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης, καθώς και για τα όργανα της Ομοσπονδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: