mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

H Κομισιόν καλύπτει τη Digea...




Ερώτηση Χρυσόγονου στην Κομισιόν για τη Digea: Υπάρχει πλουραλισμός στα ελληνικά media;

Αναδημοσίευση από την "Αυγή"

Το θέμα της παράδοσης στην Digea του συνόλου των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης, από την ελληνική κυβέρνηση, έναντι πινακίου φακής έφερε στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με γραπτή ερώτηση που υπέβαλε στην Κομισιόν.
Ο Κ. Χρυσόγονος, ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την πολυφωνία και τον υγιή ανταγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα.
Στην απάντηση της, η επίτροπος Kroes, περιορίστηκε να δηλώσει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της η Επιτροπή επιδιώκει την ελευθερία και θα επαγρυπνά όσον αφορά τυχόν αντίθετες προς τον ανταγωνισμό πρακτικές.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:



Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006433/2014 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Kostas Chrysogonos (GUE/NGL)

Θέμα: Ελευθερία και πολυφωνία της ενημέρωσης στην Ελλάδα

Το Φεβρουάριο του 2014, το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης παραδόθηκε αντί ελάχιστου τιμήματος, για περίοδο δεκαπέντε ετών, στην εταιρία «DIGEA - Ψηφιακός πάροχος ΑΕ», μοναδική υποψήφια στο σχετικό διαγωνισμό. Τον Αύγουστο του 2014, επιτράπηκαν με νόμο (4279/2014) οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων της αυτής μορφής, και η οργάνωση, λειτουργία και έλεγχος περισσότερων της μιας επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο ομίλου μέσων μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Αυτές οι εξελίξεις βλάπτουν τον ανταγωνισμό και την πολυφωνία στα μέσα οπτικοακουστικής ενημέρωσης, κατά παράβαση του άρθρου 11 παρ. 2 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, των άρθρων 101 επ. της ΣΛΕΕ, και του άρθρου 21 παρ. 4 εδ. β του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004 του Συμβουλίου για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων (ΕΕ L 24, 29.1.2014, σσ.1-22).

Την ανάγκη για κατοχύρωση της πολυφωνίας και της ελευθερίας των ενημερωτικών μέσων στην ψηφιακή εποχή επιβεβαίωσε άλλωστε και το Συμβούλιο της ΕΕ σε πρόσφατα συμπεράσματά του (ΕΕ C 32, 4.2.2014, σσ. 6-7).

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την πολυφωνία και τον υγιή ανταγωνισμό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Ελλάδα.

E-006433/2014

Απάντηση της κας Kroes εξ ονόματος της Επιτροπής (13.10.2014)

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει τον σεβασμό στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων επικοινωνίας που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη, αυτός εφαρμόζεται στα κράτη μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να χορηγούν δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, μεταξύ άλλων για ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, βάσει αντικειμενικών, διαφανών, αμερόληπτων και αναλογικών κριτηρίων, με την επιφύλαξη των ειδικών κριτηρίων και διαδικασιών που ορίζονται εκ των προτέρων από τα κράτη μέλη προς επίτευξη στόχων γενικού συμφέροντος που εναρμονίζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Διαφορετικές διαδικασίες μπορούν, ως εκ τούτου, να πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκριτικών και ανταγωνιστικών διαδικασιών (δημοπρασίες, «καλλιστεία»). Το γεγονός ότι μόνον ένας φορέας εκμετάλλευσης δικτύου συμμετείχε στη δημοπρασία και απέκτησε δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων δεν αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ ούτε αποκλείει τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων περιεχομένου.

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εξέταση συγκεντρώσεων μεταξύ εταιρειών μέσων επικοινωνίας των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα όρια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων («κανονισμός συγκεντρώσεων της ΕΕ»), ενώ το άρθρο 21 του κανονισμού συγκεντρώσεων επιτρέπει στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις συγκεντρώσεις για την προστασία της πολυφωνίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επαγρυπνεί όσον αφορά τυχόν αντίθετες προς τον ανταγωνισμό πρακτικές ή συγκεντρώσεις στον τομέα των μέσων επικοινωνίας με δυνητικές επιπτώσεις εντός του ΕΟΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: