mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Βαθιά συντηρητική στροφή του συνδικαλισμού στα ΜΜΕ

Ανακοίνωση του "ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ" με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Όσοι συνταχτούν με τις «δυνάμεις των προθύμων», θα μας βρουν απέναντί τους!

Με τη βαθιά συντηρητική στροφή που σημειώθηκε κατά τον σχηματισμό του προεδρείου στο νέο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ προαναγγέλλεται ουσιαστικά η χαλάρωση και των τελευταίων αμυντικών γραμμών του κλάδου εκ μέρους της νέας συνδικαλιστικής πλειοψηφικής ομάδας της Ομοσπονδίας, απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική, αντιασφαλιστική κυβερνητική επέλαση. Η μη εκλογή ταμία και οργανωτικού γραμματέα κατά την πρώτη απόπειρα σχηματισμού πλήρους προεδρείου, πέρα από τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία εμπεριέχει απλώς και την προσωρινή «αρρυθμία» ενός ετερόκλητου μπλοκ εξουσίας.

Οι δυνάμεις που εκλαμβάνουν τη γενικευμένη κυβερνητική επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ ως «φυσικό φαινόμενο» περιγράφοντάς το ως «καταιγίδα που χτύπησε τον κλάδο», θα κληθούν να… υλοποιήσουν το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων στη διάρκεια του 7ου συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ! Σχήμα οξύμωρο. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι, μισθωτοί, «μπλοκάκηδες», απασχολούμενοι σε διαδικτυακά Μέσα, ανασφάλιστοι σε καθεστώς γαλέρας, κακοπληρωμένοι και συνεχώς εκβιαζόμενοι από τους εργοδότες για υπογραφή ατομικών συμβάσεων (σε διαφορετική περίπτωση… απόλυση), φαίνεται πως δεν διαθέτουν πια καμία προστασία κάτω από μία διάτρητη συνδικαλιστική «ομπρέλα».

Τα «μπαλώματα» που επιχειρούν να κάνουν οι θεσμικές αριστερές εφεδρείες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δημοκρατικό άλλοθι στον δεξιόστροφο φιλομνημονιακό κατήφορο. Δυστυχώς, τα «στρογγυλέματα» που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ένα κομμάτι της θεσμικής Αριστεράς προκειμένου να διευκολύνει την πορεία της προς την κυβερνητική εξουσία, εμφανίζονται ως συμπτώματα και στον δικό μας πολύπαθο κλάδο. Η "δημιουργική κατανομή" των θώκων της εξουσίας κατά την εκλογή νέου προεδρείου στην ΠΟΕΣΥ, θριάμβευσε!


Τώρα γίνεται ηλίου φαεινότερη η πραγματική στόχευση όσων φλυάρησαν συντονισμένα στη διάρκεια του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για την «ενότητα»: Ενότητα στην «κορυφή» με απλή ανακατανομή της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής εξουσίας, ενότητα για την απόκρουση της ριζοσπαστικοποίησης στη βάση των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενότητα για τον… αποκλεισμό συναδέλφων μας που μάχονται καθημερινά στον δρόμο μαζί μας για την ενημέρωση της κοινωνίας (βλέπε την εξ’ αρχής υπονόμευση της ισχύος της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ για ένταξη των φωτοειδησεογράφων (ΕΦΕ) στην Ομοσπονδία).

Η συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης/απαξίωσης άλλης μιας συγκεκριμένης –και όχι γενικόλογης και αφηρημένης- ψηφισμένης από τους συνέδρους της ΠΟΕΣΥ, πρότασης (προσθήκης από το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ) για ονομαστική και σε σταθερή βάση οικονομική ενίσχυση των απολυμένων/εργαζομένων της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ προκειμένου έπειτα από 16 μήνες αγώνα να αντέξουν και να νικήσουν, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα (κακής) γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα πλειοψηφική προεδρική ομάδα στη διάρκεια της θητείας της.

Διαβλέποντας τον κίνδυνο μη υλοποίησης της παραπάνω απόφασης του Συνεδρίου και εντέλει τη διαφαινόμενη… «ενωτική» κοροϊδία σε βάρος των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ, οι τρεις εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ένας στο ΔΣ και δύο στο Γενικό Συμβούλιο) στην ΠΟΕΣΥ, (αντιστοίχως Γ. Γκίρμπας, Ν. Μπράτσος, Γ. Παυλόπουλος), κατέθεσαν εγκαίρως λίγο πριν την εκλογή νέου προεδρείου ένα κείμενο που (ξανα)καλεί την όποια νέα διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ να υλοποιήσουν άμεσα τόσο τη συγκεκριμένη απόφαση όσο και να ασκήσουν πιέσεις για να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα χρωστούμενα δεδουλευμένα (νυχτερινά, σαββατοκύριακα, αργίες κλπ.).

Η ανατροπή των συσχετισμών στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έρχεται να «κουμπώσει» με τη σχεδόν πραξικοπηματική αναβολή του προγραμματισμένου καταστατικού συνεδρίου, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί αμέσως μετά το τακτικό και είχε στόχο να επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στο απαρχαιωμένο, μη αντιπροσωπευτικό του κλάδου και δυσλειτουργικό καταστατικό της ΠΟΕΣΥ.

Έτσι αποκαλύφθηκε η πραγματική τους αγωνία: Όταν οι συσχετισμοί δεν τους βολεύουν, οι επιδιώξεις τους ναυαγούν και ακόμα και οι ομογάλακτοι πολιτικά συνάδελφοί τους, τους γυρίζουν την πλάτη (βλέπε αποχή συνέδρων από τις ψηφοφορίες), τότε κάθε διακήρυξη, προγραμματισμένο συνέδριο ή εξαγγελία ματαιώνεται μέχρι… νεωτέρας!

Όταν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί τους το επιτρέψουν, θα ανασύρουν και πάλι την «ενότητα» προκειμένου να δικαιολογήσουν την όποια «βολική» γι’ αυτούς, «διεύρυνση». Στο μεταξύ οι «αιρετικοί» του κλάδου θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τα πυρά της προεδρευομένης συνδικαλιστικής ελίτ.

Το ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ένα σχήμα που προέκυψε από τη συνεργασία σχημάτων και αγωνιστών από διάφορες Ενώσεις της χώρας, θα είναι εδώ, θα είναι η φωνή των κολασμένων του κλάδου, μέσα κι έξω από το ΔΣ και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, πέρα κι έξω από το σύστημα πολιτικο/συνδικαλιστικής συνδιαλλαγής ή λόμπινγκ με τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Πορευτήκαμε με καθαρό τρόπο ενώνοντας τις δυνάμεις μας, προτάξαμε την αξιοπρέπεια και αποκρούσαμε κάθε άμεση ή έμμεση απόπειρα ψηφοθηρικής προεκλογικής «συνεννόησης» ή συνδιαλλαγής για τη μάχη της καρέκλας.

Ευχαριστούμε! Δεν χρειαζόμαστε «σφραγίδες». Χρειάζεται να σημάνουμε απεργιακό/μαχητικό συναγερμό σε όλο τον κλάδο πριν να είναι πολύ αργά τόσο για τα ασφαλιστικά/εργασιακά μας δικαιώματα όσο και για την ίδια την αξιοπρέπειά μας και τη διασφάλιση αυτής καθεαυτής της ελευθερίας του λόγου και της ενημέρωσης. Οφείλουμε να συντονιστούμε σε μια μάχη βάσης με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά που θα προτάσσει τα δίκια των εργαζομένων του κλάδου, χωρίς λογικές «ανάθεσης», με ανακλητούς και κυκλικά εναλλασσόμενους εκπροσώπους, χωρίς γραμματείς και φαρισαίους, χωρίς πολλά κενά λόγια και ανενεργά ψηφίσματα. Χρειάζεται δράση, τώρα!

Υλοποίηση του αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι Σύνεδροι της ΠΟΕΣΥ. Κάθε ημέρα καθυστέρησης, απλώς παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μνημονιακής, βάρβαρης συγκυβέρνησης και στρώνει το έδαφος στους εργοδότες για ακόμη σκληρότερη μεταχείριση των εργαζομένων.

Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, η προωθούμενη συγκεντρωποίηση/υπαγωγή των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων μεγαλοεργολάβων/μεγαλοεκδοτών, ο κομβικός αγώνας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ο ζητούμενος συντονισμός των αγώνων με άλλους κλάδους εργαζομένων, αποτελούν θέματα άμεσης προτεραιότητας για τα οποία όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ακυρώνοντας στην πράξη το «πνεύμα» της αδράνειας και της οπισθοχώρησης.

Η αυτενέργεια της εργασιακής βάσης του κλάδου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρότερος ο δύσκολος ρόλος που αναλαμβάνουν οι εκλεγμένοι συνάδελφοι του Μετώπου για την Ανατροπή τόσο στην ΠΟΕΣΥ όσο και σε άλλες Ενώσεις (π.χ. ΕΣΗΕΜ-Θ και ΕΣΠΗΤ) αλλά και στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Στόχος μας πρέπει να είναι η εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στα ΜΜΕ. Η σημερινή μορφή και δομή του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζομένων (για την ακρίβεια, είναι εχθρική προς αυτήν...) και, ασφαλώς, δεν αποτελεί κανενός είδους απειλή για τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις.

Το άνοιγμα της συζήτησης για τη συγκρότηση ενός πραγματικού, ανεξάρτητου, χειραφετημένου, αγωνιστικού και αμεσοδημοκρατικού Συνδικάτου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ - και όχι ενός κακέκτυπου της ΓΣΕΕ, όπως οραματίζονται ορισμένοι αθεράπευτα γραφειοκράτες - αποτελεί πλέον μονόδρομο. Η ανάγκη είναι ζωτική και επιτακτική. Απέναντι στην κυριαρχία του ατομισμού και των αυταπατών, απέναντι στην κατεδάφιση των τελευταίων ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, απέναντι στον εργασιακό Μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, απέναντι στον ασφυκτικό έλεγχο της πληροφόρησης, απέναντι στην Ιερή Συμμαχία των (μεγάλων και μικρών) αφεντικών και των κάθε λογής κολαούζων τους, αυτή μπορεί και πρέπει να είναι η απάντησή μας.

Γιατί συνεχίζουμε να είμαστε οι Πολλοί και αυτοί οι Λίγοι. Γιατί εξακολουθούμε να έχουμε το Δίκιο με το μέρος μας. Γιατί η Δύναμή μας βρίσκεται στην από τα κάτω Ενότητά μας. Γιατί οι Αυταπάτες, η Ηττοπάθεια και η Ανάθεση νικιούνται μόνο με Αμεσοδημοκρατικούς ανυποχώρητους Αγώνες και με ενδυνάμωση του επιτακτικού αιτήματος για ριζική ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.
Όσοι συνταχτούν με τις «δυνάμεις των προθύμων», θα μας βρουν απέναντί τους!

Μέτωπο για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: