mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ψυχάρης, Μπόμπολας εγκατέλειψαν τον "Αγγελιοφόρο" αλλά είναι ακόμη εκδότες του!


Ακυβέρνητος ο “Αγγελιοφόρος”, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Γράφει agelioforum.wordpress.com

Με ακυβέρνητο σκάφος στην τρικυμία της κρίσης φαντάζει κατά τις τελευταίες ημέρες o «Αγγελιοφόρος».
To μεγαλύτερο εκδοτικό συγκρότημα της Βόρειας Ελλάδας, που έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, στερείται πλέον καθημερινής διοίκησης, οργάνωσης και ελέγχου. Η μέχρι πρότινος γενική διευθύντριά του, Ιωάννα Μακρή, φέρεται να είναι απούσα, λόγω πολυήμερης άδειας, χωρίς να έχει επισήμως αντικατασταθεί, ενώ στελέχη και διοικητικοί υπάλληλοι φαίνεται να δηλώνουν επίσης απόντες από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν.
Ως αποτέλεσμα αυτών το εκδοτικό συγκρότημα παρουσιάζει εικόνα έντονης αποδιοργάνωσης, καθώς σημαντικές αποφάσεις για την καθημερινή λειτουργία του αναβάλλονται για αργότερα, ενώ άλλα θέματα διαδικαστικής φύσης παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν επιλύονται.

Στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, της εταιρίας που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο» και σειρά άλλων εντύπων, επικρατεί έκδηλη ανησυχία για την τύχη του συγκροτήματος, το οποίο φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες διαρκούς ανασφάλειας, καθώς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί το μισθό του Ιουλίου του 2014, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως τους μισθούς του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2013. Οι οφειλές της εταιρίας προς το προσωπικό διαρκώς συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 3,5 μισθούς. Εάν μάλιστα αθροιστούν και οι διαφορές αποδοχών από τις συμφωνίες που η εταιρία επέβαλε ατομικώς σε κάθε εργαζόμενο, αλλά η ίδια καταπάτησε χωρίς εξηγήσεις, τότε οι οφειλές αναλογούν τουλάχιστον σε 5,5 μισθούς.

Στην προσπάθειά του να αποκρούσει το διογκούμενο κύμα ανασφάλειας και δυσαρέσκειας, ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος ανέθεσε εκτάκτως, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, χρέη γενικού διευθυντή της εταιρίας στον… δικηγόρο του. Πρόκειται για τον Παντελή Χαλβατζάκη, που θεωρείται το σκληρό alter ego του εκδότη και ο οποίος χρίστηκε «γενικός διευθυντής» με ένα e-mail… διαίτης προς το προσωπικό της εταιρίας.

Στους εμβρόντητους εργαζόμενους δεν δόθηκε καμία απολύτως εξήγηση γι΄ αυτήν την αιφνιδιαστική αλλαγή, ούτε βεβαίως κάποιο ψίχουλο… πληροφορίας για το εάν και πότε επιτέλους θα πληρωθούν. Σύμφωνα, πάντως, με ανεπίσημες διαρροές, εντός των επομένων ημερών θα καταβληθεί ποσοστό επί ενός μισθού, ύψους 50% ή 60%.

Ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος έχει διαβεβαιώσει πρόσφατα τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται«όταν η εφημερίδα θα έχει… έσοδα από διαφημίσεις και αγγελίες», καθώς ο ίδιος«δεν μπορεί και δεν αντέχει άλλο να βάζει χρήματα στο μαγαζί». Μάλιστα, ο κ. Μπακατσέλος διαχώρισε τη θέση του από τους άλλους δύο συνεταίρους του, τους Σταύρο Ψυχάρη και Γιώργο Μπόμπολα, «επειδή αδιαφορούν για το μαγαζί και δεν τον στηρίζουν οικονομικά».

Το τρέχον κενό εξουσίας, όσον αφορά στο management της ΕΒΕ ΑΕ, σχετίζεται με καθημερινά ερωτήματα για πιθανή απομάκρυνση της γενικής διευθύντριας, Ιωάννας Μακρή, από τη θέση της. Η νεαρή λογίστρια, που εξελίχθηκε ταχύτατα από τμηματάρχης μισθοδοσίας σε διευθύντρια προσωπικού και γενική διευθύντρια του συγκροτήματος, ελέγχεται για πειθαρχικά παραπτώματα από τη διοίκηση του συνδικαλιστικού σωματείου όπου ανήκει, την Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: