mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η έξοδος Mega Κύπρου και το χαράτσι των ανέργων στα ΜΜΕ *

Patrick Blower from The Telegraph 

* media news
(η έκδοση της εβδομάδος)

● ● ●Σε ευρεία σύσκεψη, στο ταμείο των ΜΜΕ, καλεί ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλος την ερχόμενη Δευτέρα. Το δίλημμα, αν καταλάβαμε καλά, είναι: ή δέχονται οι ενώσεις γενναίο «κούρεμα» των αποθεματικών τους, ή επιβάλλεται άμεσα μείωση συντάξεων κατά 50%! Αναμένονται έντονες αντιδράσεις, αφού το ταμείο των ΜΜΕ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενώ τα αποθεματικά του, ύψους 2 δισ. ευρώ, δόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, με παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

 ● ● ●Τη σφοδρή αντίδραση του κλάδου προκάλεσε η κατάθεση αγωγής της πρώην νομάρχη και βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Σχοιναράκη, κατά του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη, για αναρτήσεις του στο facebook. Η σύμβουλος του πρωθυπουργού ζητά αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Επιχείρημα: συκοφαντήθηκε, μεταξύ άλλων, και από τα like, που έκαναν οι φίλοι του δημοσιογράφου, στις ιδιωτικές συζητήσεις τους στο Διαδίκτυο. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κάνουν λόγο για ιδιότυπη τρομοκρατία και έμμεση λογοκρισία.

 ● ● ●Επιβεβαιώνουν την τάση αλλαγών στην ακρόαση των ενημερωτικών σταθμών, οι τελευταίες μετρήσεις της ΑΕΜΑΡ. Ο Real FM πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τον ΣΚΑΪ, με ποσοστά 11% και 11,4% αντίστοιχα. Αυξημένα είναι τα ποσοστά και των άλλων ενημερωτικών σταθμών. Η μέτρηση δίνει 3,5% για τον Flash, 3,1% για το Ράδιο Εννέα, 2,3 για το Βήμα FM.

 ● ● ●Θα εξέλθει από την τηλεοπτική αγορά της Κύπρου, όπως όλα δείχνουν, το Mega, παραχωρώντας τον σταθμό στην Αρχιεπισκοπή. Η ενέργεια αυτή οφείλεται στην οικονομική κρίση, που πλήττει το κανάλι των εκδοτών. Οι μέτοχοι δεν θέλησαν να το στηρίξουν με ενέσεις ρευστότητας. Στη Μεσογείων, συνεχίζεται ένα ιδιότυπο ράλι αντοχής. Στελέχη του καναλιού υποστηρίζουν ότι, αν ζητηθούν νέες περικοπές, ή γίνουν απολύσεις, ο σταθμός χάνει τη φυσιογνωμία του. Άρα και τον ηγετικό του ρόλο, ως opinion leader, στην αγορά της τηλεόρασης.
 ● ● ●Η δικαστική ανατροπή, στην υπόθεση της Leo Burnett, παρατείνει το καθεστώς αβεβαιότητας στα ΜΜΕ. Η εταιρεία εντάχθηκε στο άρθρο 99, με απόφαση του Πρωτοδικείου. Υπάρχουν δυο σοβαρές πτυχές: αφενός, απαγορεύεται η πτώχευση, επιλογή που έκανε ο γαλλικός όμιλος Publicis, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς. Αφετέρου, το δικαστήριο απαγόρευσε οποιαδήποτε ατομική ή συλλογική αναγκαστική εκτέλεση, σε βάρος της Leo Burnett. Πρακτικά, ανοίγει εκ νέου η διαδικασία, για να βρεθεί συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους προμηθευτές και την εταιρεία, με την υποχρέωσή της να αποπληρώσει μέρος των οφειλών της, στα ελληνικά ΜΜΕ.

● ● ●Μόλις πριν από λίγες μέρες, η ΕΙΤΗΣΕΕ, με επιστολή της στον όμιλο Publicis, προειδοποιούσε έμμεσα με λήψη μέτρων, για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των μελών της, τηλεοπτικών καναλιών. Οι υποχρεώσεις της Leo Burnett στα ελληνικά media, φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ.
 ● ● ●Δεν σταματάνε οι απολύσεις στο συγκρότημα της Μεταμόρφωσης. Μετά την απομάκρυνση περίπου 15 αθλητικών συντακτών από το ραδιόφωνο του Sedra, αναμένεται νέος γύρος στο Έθνος και το αθλητικό τμήμα. Ορισμένοι λένε ότι θα φτάσουν τις 40.
 ● ● ●Με επιχείρημα την πιθανή κατάργηση των ισολογισμών, άρχισαν οι απολύσεις και στη Ναυτεμπορική. Οι πληροφορίες λένε ότι το σχέδιο προβλέπει να παραμείνουν στην εφημερίδα 150 άτομα, από τα 220 που απασχολούνται σήμερα.
 ● ● ●Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος. Η μήνυση είχε υποβληθεί από τον πρώην διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος διενέργησε έλεγχο για τις παρατυπίες στην παραγωγή της εκπομπής Olympic Τrophy, κόστους 1,3 εκατ. ευρώ. Το πόρισμά του μπήκε στο συρτάρι. Και αποπέμφθηκε από τη θέση του.
 ● ● ●Σοβαρή είναι η εξέλιξη στο αίτημα των συνδικαλιστικών ενώσεων στα υπουργεία Οικονομικών και εργασίας να μην πληρώσουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς οι άνεργοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής, οι δημοσιογράφοι δεν εξαιρούνται. Άλλη μια υπόσχεση που πήραν συνδικαλιστικά στελέχη από κυβερνητικά στελέχη και αποδείχθηκε ψέμα.
 ● ● ●Και ο Λάκης Λαζόπουλος περιμένει τις αποφάσεις του RTL, για την τύχη του Alpha το επόμενο διάστημα. Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» παραμένει το ισχυρό χαρτί του καναλιού. Αλλά η επαναξιολόγηση όλων των μπάτζετ προγράμματος, στα τέλη Νοεμβρίου, για το κανάλι της Κάντζας, θέτει σε συναγερμό και τον δημοφιλή δημιουργό.
 ● ● ●Η δημοσίευση της σύνθεσης του νέου ΔΣ της εταιρείας, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά τη δεύτερη αλλαγή που έγινε. Προκειμένου να συμμετάσχει γυναίκα, βγήκε ο Νίκος Σωτηριάδης, που εγκρίθηκε πριν από δυο εβδομάδες, και τη θέση του πήρε η καθηγήτρια της Νομικής Θεοφανώ Παπαζήση. Και ενώ οι συνδικαλιστές ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, η νέα διοίκηση καλείται την Τρίτη να συζητήσει τις λίστες εφεδρείας για την κρατική τηλεόραση.
 ● ● ●Συνεχίζεται η αναδιάρθρωση συρρίκνωση του ΔΟΛ. Ο οργανισμός μεταβίβασε το ποσοστό του, 38% της εταιρείας Get it now, έναντι 4 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Microstar Ltd. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολύσεις: 30 υπαλλήλοι έφυγαν τον Σεπτέμβριο, και 8 τον Οκτώβριο.
 ● ● ●Οι τηλεοπτικές ειδήσεις απογειώθηκαν, ως προς τα ποσοστά τηλεθέασης. Στη ζώνη των 8 μ.μ., το κοινό των 2,7 εκατομμυρίων θεατών μοιράζονται, κυρίως, το δελτίο του Mega, που παραμένει πρώτη επιλογή για τον μήνα Οκτώβριο, με 1.062.000 τηλεθεατές ημερησίως, και το δελτίο του Alter, με 855.000 τηλεθεατές. Συνολικά, τα 7 τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παρακολουθούν καθημερινά περισσότεροι από 3,7 εκατ. θεατές.
 ● ● ● Οι δημιουργοί του δημοφιλούς ντοκιμαντέρ «Debtocracy» ετοιμάζουν μια νέα ταινία με τίτλο «Catastroika». Θέμα της οι συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζουν παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθώντας να προβλέψουν τι θα συμβεί από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ σχεδιάζεται με τον ίδιο τρόπο, ήδη στο Διαδίκτυο αναζητούνται οι οικονομικές συνεισφορές για τη δημιουργία του ως μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν και πάλι οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη ενώ την επιστημονική επιμέλεια έχει ο Λεωνίδας Βατικιώτης. Τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ θα προσφέρει το συγκρότημα Active Member, ενώ την παραγωγή έχουν αναλάβει το Thepressproject.gr και η Infowar Productions
 ● ● ● Επανήλθε με νέες ερωτήσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο και τη χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και την υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος. ««Η ποιότητα και ο πλουραλισμός στην επικοινωνία και την ενημέρωση αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε καιρούς κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως τώρα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες η δημόσια τηλεόραση έχει έναν ιδιαίτερο ενημερωτικό και πολιτιστικό ρόλο, που δεν αφήνει περιθώρια να την αντιμετωπίζουμε ως απλό συμπλήρωμα της ιδιωτικής», σημείωσε. Ο κ. Τρεμόπουλος στις εωτήσεις τυ αναφέρεται στην αναγνώριση της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις χώρες μέλη, στην υπερσυγκέντρωση Μέσων Ενημέρωσης σε αρκετές χώρες, την ποιότητα και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των ιδιωτικών και δημόσιων τηλεοπτικών προγραμμάτων καθώς και στις επιπτώσεις από θεσμικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της δημόσιας τηλεόρασης.
 ● ● ● Έτοιμο όπως όλα δείχνουν είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη ανωνυμία στα blogs. Η είδηση δόθηκε στην ημερίδα του Δικηγορικού συλλόγου για την ανωνυμία στο Διαδίκτυο και φυσικά οι δικηγόροι ζήτησαν την άμεση δημοσίευση του προς διαβούλευση. Για να μάθουμε πως ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση τους όρους για την άρση του απορρήτου και της ταυτοποίησης των ιστολογίων.
 ● ● ● Σε αναμονή της δικαστικής απόφασης επί της προσφυγής της Nova κατά της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπέρ της Nova κατέθεσαν η Super League αλλά και οι ομάδες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Ο ΣΚΑΙ βέβαια βγάζει και αυτή την Κυριακή την εκπομπή «Σκαι γκολ» αφού δεν εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, περιμένοντας κι αυτός την οριστική απόφαση για την τύχη των τηλεοπτικών στιγμιοτύπων του πρωταθλήματος.
 ● ● ● Αίσθηση προκάλεσε η αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Forthnet, ιδιοκτήτριας εταιρείας της συνδρομητικής της Nova με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανέβαλλε τη συνέλευση για τσι 15 Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για «αβέβαιες εξελίξεις» στη ζώνη του ευρώ και για «χρηματοπιστωτική ένταση». Είναι φανερό πως η εταιρεία ανησυχεί για τις εξελίξεις και τηρεί στάση αναμονής για την επένδυση της στην Ελλάδα.
 ● ● ●Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε μισθολόγιο και δελτία παροχής υπηρεσιών στην ΙΜΑΚΟ του Π.Κωστόπουλου ενώ οι έκτακτοι συνεργάτες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο.
 ● ● ●Συνεχίζει τις προβολές των πλέον διάσημων αμερικάνικων σειρών το FX σε Nova και ΟΤΕ TV. Κάθε Κυριακή από τις 13 Νοεμβρίου θα προβάλλει τη σειρά «American Horror Story» που σπάει ρεκόρ τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 ● ● ● Πρόταση για 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ συζητείται στο Διασωματειακό, μετά τις δραματικές εξελίξεις στον Τύπο.
● ● ● Στις Εκδόσεις Λιβάνη επέστρεψε το 100% των μετοχών του περιοδικού «Επίκαιρα». ● ● ● Λόγω απεργίας και απαγόρευσης διανομής του pool, η ομιλία Γ. Παπανδρέου, την περασμένη Δευτέρα, μεταδόθηκε από το κανάλι της Βουλής.
 ● ● ● Έναντι 1.000 ευρώ παραχωρεί υλικό από την άφιξη της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004, η ΕΡΤ στην εταιρεία Pitch International.
● ● ● Ένθετο περιοδικό ετοιμάζει η «Καθημερινή».
● ● ● Με κέρδη ο ισολογισμός του «Αθήνα 9,84» για το 2010. Η μεταφορά χρεών για το 2011 είναι της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ.
 ● ● ● Προς ένταξη στο άρθρο 99 οδεύει και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Ξένιος».
● ● ● Απολύθηκε από τον 902 FM ο δημοσιογράφος Γιώργος Πενταράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: