mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ξεκάθαρα πολιτική δίωξη

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για την απόλυση του Θανάση Βογιατζή

Καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου και συνδικαλιστή, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων Θανάση Βογιατζή από τις «Θεσσαλικές Εκδόσεις ΑΕ», όπως και άλλων οκτώ εργαζομένων στο Πρακτορείο διανομής τύπου του ίδιου εργοδότη.
Η απόλυση του δημοσιογράφου είναι ξεκάθαρα συνδικαλιστική δίωξη. Έτσι μεταφράζεται η δικαιολογία της εργοδοσίας, ότι «υπάρχει αδυναμία συνεργασίας», ενώ η αλήθεια είναι η άρνηση του συγκεκριμένου συνδικαλιστή να ακολουθήσει την απαίτηση για μείωση αποδοχών κατά 20%. Πρόκειται για τη γνωστή επιχειρηματολογία των επιχειρήσεων περί «ζημιάς» λόγω της κρίσης, που αποδεδειγμένα όμως δεν είναι ζημιά, αλλά σχετική πτώση της κερδοφορίας τους. Αυτές οι 9 απολύσεις από τις Θεσσαλικές εκδόσεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.


 Εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει δεκάδες άλλες και έχουμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί, θα οξυνθεί. Όσο η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται, η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κυρίως της ανθρώπινης εργασίας και κυρίως με τη μορφή της απόλυσης θα κλιμακώνεται. Αλλά και με άλλες μορφές, όπως δουλειά εκ περιτροπής, μείωση μισθών, μαύρη εργασία, ατομικές συμβάσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, που χαμηλώνουν το εργατικό κόστος και ήδη δοκιμάζονται και στο χώρο του Τύπου.
Οι απολύσεις έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στο χώρο του τύπου και την απώλεια μερίδας της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Σαν απάντηση στις «μπίζνες», στο τζόγο της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», προέκυψε το σχέδιο για τσουνάμι απολύσεων στο χώρο της διανομής, αλλά και 3-4 δημοσιογράφων. Και βέβαια τι βολικότερο για μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να πετσοκόψει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τον πλέον ασυμβίβαστο, αυτόν που αποδεδειγμένα από την πολύ πρόσφατη εμπειρία, θα δημιουργούσε εστία αντίστασης, θα πρότεινε οργάνωση της πάλης και θα αντιστεκόταν για λογαριασμό του και των υπόλοιπων.
Η εργοδοσία βρίσκει και τα κάνει. Όσο έχει δίπλα της ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν και δε μπορούν να ορθώσουν ανάστημα γιατί είναι ταγμένες σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, ότι δε γίνεται διαφορετικά, με άλλη παραγωγή και εξασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα. Όσο συμφωνούν με την αντίληψη ότι θα υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες μερικών απολύσεων, αλλά το κύριο είναι να βγαίνουν κέρδη και να πολλαπλασιάζονται πάση θυσία. Όσο οι εργαζόμενοι δέχονται οι ίδιοι να εκχωρούν τα δικαιώματά τους, τόσο ο οδοστρωτήρας θα προχωρά και θα ισοπεδώνει κι άλλους.
Η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις που της λύνουν τα χέρια νομοθετικά, η ΕΕ που δίνει γραμμή, συνολικά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να ηττηθεί από την οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων. Αν δε σηκώσουμε κεφάλι θα έρθει η σειρά μας.
Χρειάζεται ξεσηκωμός, αυτά τα μέτρα να μπλοκάρονται τη στιγμή που παίρνονται, με τον ίδιο αποφασιστικό και εκβιαστικό τρόπο που παίρνονται. Η Χαλυβουργία, δείχνει πραγματικά το δρόμο αυτές τις μέρες. Από τη μια η περήφανη στάση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κι από την άλλη η συμβιβασμένη στάση του σωματείου στο Βόλο. Όταν δε σου αφήνεται άλλο περιθώριο, σταματάς τη δουλειά, απεργείς, στέκεσαι αλληλέγγυος, οργανώνεις την αντίδρασή σου, θυμίζεις ότι χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά.
Χωρίς φόβο, αυταπάτες, ταλαντεύσεις. Αν δεν πιέσεις, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ή αυτοί ή εμείς. Αυτή πρέπει να είναι άμεσα, σήμερα η απάντησή μας πριν ο Δανός, ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι στείλουν κι άλλα ραβασάκια απόλυσης. Αυτή είναι η τακτική που θα εξασφαλίσει σήμερα μπλόκο στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις, την αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ανασύνταξή του, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την οικοδόμηση της δικής μας εξουσίας». Καλούμε την Ένωση συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (από τις 11- 2 μ. μ.) για την διεκόλυνση των εργαζομένων να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση, στην Παράσταση διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει και την συμμετοχή τους στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση εργασίας Μαγνησίας. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, αναλόγως και της στάσης που θα κρατήσει η εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: