mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Υπουργός ΜΜΕ χωρίς υπουργείο και λύση "σκούπα" για τα δημοτικά ΜΜΕ*

José Manuel Merello
*media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ●Αποτυγχάνει, όπως φαίνεται, η πρωτοβουλία της ΕΡΤ, να απαιτήσει από τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αμοιβή για τη διανομή του pool στην κάλυψη πολιτικών γεγονότων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΕΡΤ κοινοποίησε τον κατάλογο των χρεώσεων, για τη διανομή των εικόνων, στους σταθμούς. Τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 500 και 3.500 ευρώ, για την κάλυψη ενός γεγονότος, αναλόγως αν χρησιμοποιείται δορυφορικό κύκλωμα ή οπτική ίνα. Από πλευράς καναλιών, απάντησε η ένωση ιδιοκτητών με επιστολή της στον Λάμπη Ταγματάρχη. Κατά πληροφορίες, η ΕΙΤΗΣΣΕ, αρνούμενη να πληρώσει για το pool, υποστηρίζει ότι είναι καθήκον των φορέων κρατικής εξουσίας, να διανείμουν το οπτικοακουστικό υλικό που τους αφορά!
 ● ● ●Έκπληξη, λέει, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, για την υποχρέωση να ενταχθούν στην εφεδρεία, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Και την ίδια ώρα, στις συνελεύσεις των εργαζομένων, επαναλαμβάνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου δεν δέχεται να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τις διατάξεις του πολυνόμου, για το ενιαίο μισθολόγιο και την εφεδρεία.
 ● ● ●Η εγκύκλιος, που έφτασε στις ΔΕΚΟ, για τα κριτήρια ένταξης στην εφεδρεία, περιλαμβάνει κεφάλαιο για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, εργαζόμενους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τις δημοτικές εταιρείες ΜΜΕ. Εντάσσονται στην εφεδρεία οι άνω των 58 ετών, που συμπληρώνουν 35 χρόνια δουλειάς ως το 2013. Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν, ως απάντηση, τις δικές τους κινητοποιήσεις ζητώντας να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τις διατάξεις του πολυνόμου. Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα δήλωσαν την υποστήριξή τους στα αιτήματά τους.
 ● ● ●Χωρίς δικό του προϋπολογισμό είναι το Υπουργείο Επικρατείας. Το οποίο, πλέον, δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί των ΜΜΕ. Και ενώ δεν ακούγεται τίποτα για το ποιος θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ιστοσελίδα του προηγούμενου, Η. Μόσιαλου, εξαφανίστηκε από το κεντρικό site της κυβέρνησης.
 ● ● ●Επέστρεψε στο ΔΣ της ένωσης ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, σύμβουλος του ΣΚΑΙ. Καταλαμβάνει τη θέση του ταμία.
 ● ● ●Εν αναμονή της ψηφιακής μετάβασης στα Ακαρνανικά, από την ΕΡΤ και τα κανάλια της Digea, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι δυο πάροχοι δικτύου σχεδιάζουν το επόμενο ψηφιακό τους βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από κοινού κρατικά και ιδιωτικά κανάλια θα σβήσουν την αναλογική TV στο κέντρο εκπομπής Αρόη, που καλύπτει την Πάτρα.

 ● ● ●Ο θόρυβος που ξέσπασε για την καταπάτηση των συνόρων των συχνοτήτων από τούρκικες εκπομπές, έφερε αποτελέσματα. Η ΕΡΤ σήκωσε ξανά στον αέρα τους αναμεταδότες της ΕΡΑ στη Λέσβο για ακούν επιτέλους ελληνικά ραδιόφωνα στο νησί. Έστω και με κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο. Η ΕΕΤΤ βέβαια είναι ανένδοτη στην εφαρμογή ενός ραδιοφωνικού χάρτη που ακόμη δεν μπήκε σε εφαρμογή αφού δεν έχουν δοθεί άδειες λειτουργίας. Το κράτος του ραδιοτηλεοπτικού παράλογου θριαμβεύει. Με ή χωρίς την τρόικα.
 ● ● ●Και εκεί που αναμένεται η απόφαση, για τη μεταβίβαση, ή όχι, του Alpha από το RTL στον Δ. Κοντομηνά, τα στελέχη ενημέρωσης, από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς του ομίλου στην Ευρώπη, συναντιούνται στην Αθήνα. Τις επόμενες ημέρες ο Alpha γίνεται οικοδεσπότης της καθιερωμένης συνάντησης των διευθυντών ειδήσεων από τα RTL των χωρών της Ευρώπης.
 ● ● ●Αποκαλύφθηκε το μυστικό της επιμονής του ΔΣ της ΕΡΤ, να μειώσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 60 εκατ. ευρώ. Ο μέτοχος, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, θα πάρει τα κέρδη της εταιρείας για το 2011 ως « μέρισμα». Το κατήγγειλε έμμεσα και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία δημοσιογράφων. Η κ. Παπαρήγα το χαρακτήρισε « ληστεία» , αφού τα κέρδη προέρχονται, κυρίως, από μείωση μισθών και απολύσεις συμβασιούχων.
 ● ● ●Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζει να κάνει πρεμιέρα το νέο ενημερωτικό πρόγραμμα του Kontra Channel. Ήδη, στον Ταύρο ο Βασίλης Ταλαμάγκας από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και ο Τέρενς Κουίκ από τη θέση του διευθυντή ειδήσεων, ετοιμάζουν το ενημερωτικό πρόγραμμα μετά τις 5 το απόγευμα. Εκτός από την καθημερινή πολιτική εκπομπή « Επί του πιεστηρίου» , που θα παρουσιάζουν πολιτικοί συντάκτες και ο Μάκης Κουρής, σχεδιάζονται ενημερωτικές εκπομπές, επίσης σε καθημερινή βάση.
 ● ● ●Τέλος ανοχής από τους εργαζόμενους της « Ελευθεροτυπίας» , που αποφάσισαν 3ήμερη απεργία, από την 1η μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου, με αίτημα την εξόφληση δεδουλευμένων. Στο μεταξύ, η διοίκηση επιμένει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τρεις τράπεζες, για τη λήψη δύο δανείων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου και η απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 ● ● ●Την πόρτα της εξόδου έδειξαν στους συνεργάτες με δελτίο παροχής στα περιοδικά του ΔΟΛ. Στον Οργανισμό έγιναν τελικά 4 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, ενώ αναμένεται η κίνηση Ψυχάρη για μείωση μισθών. Οι εργαζόμενοι, σε συνέλευσή τους, προτείνουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες λένε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά, θα προχωρήσει, εφόσον διαλύθηκαν οι αμφιβολίες της πλευράς Ρέστη.
 ● ● ●Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται η ένταξη των ελληνικών ελεύθερης μετάδοσης τηλεοπτικών καναλιών στη δορυφορική πλατφόρμα του OTE TV. Η συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της. Υπεύθυνος πάντως του περιεχομένου στην πλατφόρμα του ΟΤΕ ανέλαβε ο Δημήτρης Κολιοδήμος, παλιό στέλεχος της ιδιωτικής τηλεόρασης.
 ● ● ●Στο τέλος του μήνα αναμένεται η ψηφιακή μετάδοση της επίγειας πλατφόρμας της Nova από συχνότητα που συνκατέχει με την ΕΡΤ. Από την πλευρά της ΕΡΤ θα εκπέμψουν ψηφιακά στην Αττική το TV 5 Europe και το Euronews και από τη Nova τα κανάλια Cinema και Sport.
 ● ● ●Λύση από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών αναμένουν οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα για να δουν τι θα κάνουν με τις δημοτικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ τους. Το είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας otanews.gr ζητώντας από τους απλήρωτους εργαζομένους να κάνουν πάλι ...υπομονή.
 ● ● ●Εγκαταλείπει όπως όλα δείχνουν οι δήμος Φυλής το σχέδιο να ενταχθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός του «Ξένιου» στο άρθρο 99. Ο δήμαρχος Δ.Μπουραϊμης μίλησε για χρέη 12 εκατομμυρίων ευρώ του σταθμού και παρά το γεγονός ότι δημόσια παραδέχεται πως στους εργαζόμενους χρωστούνται τα λιγότερα, δεν τους πληρώνει. Αντιθέτως επιμένει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι στον οργανισμό του δήμου με ότι αυτό συνεπάγεται. Εφεδρεία και απόλυση χωρίς αποζημίωση.
 ● ● ●Υπό την ομπρέλα των Αττικών Εκδόσεων μπήκε το site –τηλεοπτικό περιοδικό της Ντέπυς Γκολεμα «golema.gr». Ήδη το site μετακόμισε στο κτίριο του «Τηλεθεατή» και από εκεί θα συνεχίσει την ιντερνετική του λειτουργία.
 ● ● ●Ειληµµένη θεωρείται η απόφαση του Star, να καταργήσει, στα πρότυπα του Alpha, την πρωινή ζώνη, σε ένα νέο γύρο περικοπών στο κόστος λειτουργίας του καναλιού. Η «Πρωινή Μελέτη» θεωρείται ότι θα µετακινηθεί στη µεσηµεριανή ζώνη. Το πρωί θα µεταδίδονται παιδικά προγράµµατα και επαναλήψεις φτηνών ξένων σειρών.
 ● ● ●Συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες η ΕΡΤ 3 επιδεικνύοντας συμπεριφορά μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού. Μετά το άνοιγμα των εγκαταστάσεων της στη Διεθνή Έκθεση σε μαθητές, οργανώνει ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέγγιση της κρίσης. Η εκδήλωση θα γίνει στον Άγιο Αθανάσιο του όρους Βόρας (Καϊμακτσαλάν) αύριο και μεθαύριο με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββιδη. Σύμφωνα με το κανάλι στόχος της συζήτησης είναι να αναλυθούν σε βάθος οι διαστάσεις της κρίσης, ώστε να υπάρξει μια συγκροτημένη συμβολή στο δημόσιο διάλογο για τις αιτίες που την προκάλεσαν και την αναζήτηση της λιγότερο επώδυνης διεξόδου. Η ΕΡΤ 3 δηλώνει πως θέλει να καθιερώσει τη συνάντηση σε ετήσια βάση.
 ● ● ● Δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις –διαμεσολαβήσεις για τη «σωτηρία» της Leo Burnett στο πλαίσιο της ένταξης της στο άρθρο 99. Η εταιρεία ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών της στοιχείων, αίτημα που απορρίφθηκε. Είναι φανερό πως η μητρική εταιρεία του ομίλου της Publicis δεν αποδέχεται να αναλάβει τις υποχρεώσεις της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Και αυτό δημιουργεί επιπλέον επίπλοκες για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΙΤΗΣΕΕ δηλώνει έτοιμη να καταθέσει μήνυση κατά του ομίλου και της Leo Burnett.
 ● ● ●Κι όμως βγήκε προσφορά διαφημιστικού πακέτου για τηλεοπτική εκπομπή σε μικρής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι για ένα μήνα 75 ευρώ. Η αρχική τιμή του πακέτου, σύμφωνα με την προσφορά στο διαδικτυακό τόπο deal.gr ήταν 145 ευρώ. Το γεγονός πιστοποιεί την κακή κατάσταση που επικρατεί στην τηλεόραση. Οι εκπομπές και οι παραγωγοί τους αναζητούν μόνοι τους διαφημίσεις για τα κανάλια προκειμένου να διατηρηθούν στον τηλεοπτικό αέρα.
● ● ● Σε εποχές συρρίκνωσης του πρωτότυπου προγράμματος τηλεοπτικής μυθοπλασίας, τα νούμερα των μετρήσεων επιβραβεύουν τα λιγοστά, πλέον, δείγματα ελληνικής παραγωγής. Οι δυο νέες σειρές του Mega, «Με λένε Βαγγέλη», και «Πίσω στο σπίτι», με την πρώτη τους προβολή, κυριάρχησαν στην τηλεθέαση με μερίδια άνω του 45%. Περίπου 2,3 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν τις δυο σειρές, αριθμός που ως σήμερα ήταν το ρεκόρ, που είχε ο Λάκης Λαζόπουλος με το «Αλ Τσαντίρι Νιούζ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: