mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Περί ασφαλιστικών ταμείων και εξελίξεων: Σημείωμα 1ο

Στην ποδιά της Μέρκελ θυσιάζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία

 Το «κούρεμα» φέρνει νέα ληστεία στις συντάξεις.
Της Μαίρης Ευθυμιάτου
(αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς)

Για τέταρτη συνολικά φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μια κυβέρνηση «προθύμων» και εθελόδουλων, βάζει χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αναισθησία, παρά τις ηχηρές δηλώσεις των αξιωματούχων της, μέχρι τώρα, περί προστασίας των Ταμείων από τον κρατικό Προϋπολογισμό! Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 26/10 για «κούρεμα» 50% του δημοσίου χρέους, θα επηρεάσουν άμεσα την περιουσία των Ταμείων, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το 50% της περιουσίας τους, με ό,τι επαχθές αυτό προοιωνίζεται για τις συντάξεις του λαού. Κι ενώ μέχρι τώρα κανείς δεν δίνει ακριβή στοιχεία για τη συμμετοχή ή όχι των ασφαλιστικών ταμείων στο «κούρεμα», η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης διασφαλίζει την ενίσχυση των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν με 30 δισ. ευρώ. Παρά το ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Ευ. Βενιζέλος, έσπευσε πριν τη Σύνοδο να διαβεβαιώσει τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους, ώστε να μη θιχτούν ουσιαστικά, ακόμη και εάν «χάσουν» λεφτά από το «κούρεμα», μέσω της συμμετοχής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν τόλμησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της διασφάλισης των συντάξεων εξαιρώντας τα Ταμεία από τη διαδικασία.
 Τα Ταμεία έτσι απομένουν έρμαιο στις διαθέσεις των… αγορών και υποθηκεύονται στις τράπεζες τα μελλοντικά χρήματα των Ελλήνων συνταξιούχων ασφαλισμένων. Απευθείας επίθεση στη δημόσια περιουσία Τι σημαίνει πρακτικά η συμμετοχή των Ταμείων στο «κούρεμα» του χρέους; Σημαίνει ότι εξομοιώνονται τα Ταμεία (σε επίπεδο περιουσίας) με τις τράπεζες και καλούνται να χάσουν τόσα χρήματα (σε ποσοστό) όσο είναι και το ποσοστό του «κουρέματος» του χρέους. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία εκτιμάται ότι κατέχουν τίτλους ομολόγων αξίας περίπου 24 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο 7 δισ. περίπου βρίσκονται στα χέρια τους, ενώ 16 με 17 δισ. ευρώ τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων». Άρα μιλάμε για απώλειες που μπορεί να φθάσουν τα 12 δις. ευρώ. Η ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων είναι άλλωστε… γνώριμη διαδικασία για τις αστικές κυβερνήσεις. Τη δεκαετία του ’90 η Ν.Δ. φρόντισε με το νόμο περί «τζογαρίσματος» του 20% των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο για την απομύζηση της περιουσίας των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ, αργότερα, ανέβασε αυτό το ποσοστό στο 23% και οδήγησε στο μέγα σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων».

Οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από τον χρηματιστηριακό τζόγο την περίοδο 1999-2003 άγγιξαν τα 5,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται τι έχει χαθεί από τα δομημένα. Είχε ήδη προηγηθεί η πρώτη μεγάλη ληστεία, όταν μεταπολεμικά οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχασαν περί τα 58 δισ. ευρώ από τη δέσμευση των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκια κάτω του πληθωρισμού. Σε αυτή την τέταρτη ληστεία η χασούρα για τα Ταμεία θα είναι διπλή. Καθώς αρκετά από τα ασφαλιστικά ταμεία διατηρούν, παγίως εδώ και χρόνια, επενδύσεις σε τραπεζικούς τίτλους, κατέχοντας μετοχές αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, θα υποστούν τις συνέπειες του «κουρέματος» και από αυτά που θα χάσουν οι τράπεζες! Το «κούρεμα» φέρνει νέο ασφαλιστικό
Βέβαια, οι συνέπειες της συμμετοχής των Ταμείων στο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους, δεν περιορίζεται μόνο στην απομείωση που θα υποστεί η περιουσία τους, αλλά και στο τι αυτό προοιωνίζεται για το μέλλον των συντάξεων. Η κυβέρνηση, συνειδητά, αφήνει τα Ταμεία να βουλιάξουν στον κυκεώνα των αγορών για να νομιμοποιήσει πιθανώς μια νέα αντι-ασφαλιστική επίθεση με πρόσχημα τη μειωμένη περιουσία τους. Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων που κάνει η κυβέρνηση είναι και το θέμα που ήρθε με επείγοντα τρόπο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ στις 26/10.
 Ζητήθηκε από το Ταμείο να υπογράψει σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδος, χρήζοντάς την θεματοφύλακα του χαρτοφυλακίου του Ιδρύματος σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, ζητήθηκε να αναλάβει ο κ. Προβόπουλος τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων! Η απόφαση, βέβαια, δεν ελήφθη, αλλά η πρόθεση παραμένει... Πολύ σωστά, σχολιάζοντας την απόφαση ο Δημήτρης Στρατούλης, εκ μέρους της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν εξαιρεθούν, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα φέρουν νέο ασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο, με πρόσχημα την απώλεια της μισής σχεδόν περιουσίας των Ταμείων, θα μετατρέπουν τις συντάξεις στη χώρα μας σε μικρά φιλοδωρήματα».
Για «βίαια, αντιδημοκρατική δήμευση, υπεξαίρεση της περιουσίας των εργαζόμενων που φθάνει στα όρια του ποινικά κολάσιμου αδικήματος» κάνει λόγο η Αυτόνομη Παρέμβαση, καλώντας παράλληλα εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαίους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα των Μνημονίων, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε «να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστούν πλήρως τα αποθεματικά των Ταμείων».
Το θέμα έσπευσαν να σχολιάσουν και συνδικαλιστές από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης) να ζητεί την εξαίρεση των ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: