mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δέσμη μέτρων για τους ανέργους από την ΕΣΗΕΑ

Στήριξη άνεργων δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από την Αυγή )

 Πρόγραμμα στήριξης των άνεργων δημοσιογράφων επεξεργάζεται η ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός όλο και διογκούμενου σώματος επαγγελματιών που χάνουν τη δουλειά τους λόγω απολύσεων ή ακόμα και «λουκέτων».
Ο αριθμός των άνεργων δημοσιογράφων / μελών της ΕΣΗΕΑ έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια και έχει φτάσει τους 446, σε σύνολο 5.467, οι οποίοι πάντως δεν είναι όλοι ενεργοί. Ο αριθμός των ανέργων το 2006 δεν ξεπερνούσε τα 55 άτομα, περιλαμβανομένων και των χρόνια ανέργων (38 άτομα από την περίοδο 1991-2004) ενώ αναμένεται να αυξηθεί αλματωδώς.
Σήμερα, μόλις 97 άτομα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που σημαίνει ότι είναι άνεργοι τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη επίσης η «αδήλωτη ανεργία», δημοσιογράφων που δεν έχουν δηλώσει στην ΕΣΗΕΑ την απώλεια της θέσης εργασίας τους, αλλά και η «αθέατη ανεργία», πολύ υψηλότερη, εκτός των μελών της ΕΣΗΕΑ. Ο αριθμός των άνεργων δημοσιογράφων / μελών της ΕΣΗΕΑ έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια και έχει φτάσει τους 446

 Με εισήγηση που κατέθεσαν στο Δ.Σ. ο πρόεδρος Δημήτρης Τρίμης, η γενική γραμματέας Μαρία Αντωνιάδου και ο ταμίας Γιάννης Αγγέλης στις αρχές Νοεμβρίου, προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις και σημειώνονται παθογένειες που έχουν προκύψει στην πορεία εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων στο παρελθόν.

 * Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ανέργων. Βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΣΗΕΑ. Έχουν ήδη γίνει επαφές με το υπ. Εργασίας για τη διοργάνωση σεμιναρίων και δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης προγράμματος για 450 άτομα με διάρκεια έως και 8 μήνες. Θα είναι επιδοτούμενο μέσω της κάρτας ανεργίας (βάουτσερ) με 5 ευρώ την ώρα για συνολική διάρκεια 1.000 ωρών. Για το πρόγραμμα κατάρτισης, που έχει ως στόχο την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες, έχουν γίνει επαφές με το ΕΜΠ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες (Internet, δίκτυα, προγραμματισμός, γραφικά) αλλά περιέχει επίσης ενότητες σχετικές με την οργάνωση γραφείου Τύπου, τη μετάφραση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, το marketing και τη διαφήμιση.
 * Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Ειδικά επιδόματα για τους ανέργους προβλέπονται από το ταμείο για τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα επιδόματα δικαιούνται οι άνεργοι τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ με επιπλέον ποσό επιδοτούνται οι άνεργοι που έχουν παιδιά. Κατά περίπτωση επιδοτούνται οι μακροχρόνια άνεργοι με απόφαση του Δ.Σ. Απαιτείται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης και Ε9. Από το Ταμείο το 2011 έχουν δοθεί περίπου 300.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το ειδικό βοήθημα Χριστουγέννων. Σε εκκρεμότητα παραμένει αίτημα για ενίσχυση δημοσιογράφων που δεν βρίσκονται επίσημα σε ανεργία, αλλά δεν πληρώνονται, π.χ. «Εξπρές», «Αυριανή», «Ξένιος» κ.ά.
 Όπως σημειώνεται, πάντως, πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα των επιδομάτων, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνουν την καταβολή υψηλών χρηματικών ποσών μέσα στα χρόνια σε ορισμένους ανέργους: καταγράφεται ότι 44 άτομα έχουν λάβει βοηθήματα από 10.000 έως 40.000 ευρώ. "Μπορούμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε επιδόματα, και με ποιους όρους, σε συναδέλφους που βρίσκονται στην ανεργία επί επτά, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια;" τίθεται το ερώτημα.
Όπως σημειώνεται, προκύπτει θέμα «ίσης μεταχείρισης των μελών». Με την ίδια εισήγηση, υπό συζήτηση τίθενται και άλλα αιτήματα ανέργων μελών της ΕΣΗΕΑ, για τα οποία αναμένεται να αποφασίσει το Δ.Σ.
Τα αιτήματα αφορούν:
 (α) Προκαταβολή ασφαλίστρων - αυτασφάλιση: αφορά ανέργους που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης και ζητούν οικονομική στήριξη για την καταβολή ασφαλίστρων, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν από το εφάπαξ τους όταν βγουν σε σύνταξη.
 (β) Εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ: απαιτούνται 43 ευρώ τον μήνα για υγειονομική κάλυψη, ποσό που ζητείται από την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Ε. Σπανοπούλου να καταβάλει η ΕΣΗΕΑ από τα αποθεματικά της. Το ποσό για τους 446 ανέργους είναι 230.000 ευρώ τον χρόνο.
 (γ) Νομική στήριξη: πολλοί είναι οι δημοσιογράφοι που ζητούν τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και την οικονομική αρωγή της για δικηγόρους που προσλαμβάνουν οι ίδιοι στην προσπάθειά τους να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Στις προτάσεις της εισήγησης του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ προς το Δ.Σ., μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
 * Η δημιουργία Γραφείου Εργασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση νομικών και κοινωνικών προβλημάτων, την εκπόνηση προγραμμάτων / σεμιναρίων, την εύρεση νέας εργασίας, τη μελέτη και αντιμετώπιση της ανεργίας.
 * Συνεργασία με τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για τα θέματα υγειονομικής περίθαλψης, αυτασφάλισης και ταχύτερης έκδοσης επιδομάτων ανεργίας και συντάξεων. * Ενίσχυση της νομικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: