mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Καλοί οι ισολογισμοί στον Τύπο αλλά με θέσεις εργασίας

Εντάξει να υποστηρίξουμε ως κλάδος την μη κατάργηση των ισολογισμών αλλά να μην απαιτήσουμε πριν από όλα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας από τους εκδότες; Το ερώτημα προκύπτει μετά τη δίκαιη καταγγελία της ΠΟΕΣΥ για τη νέα απόπειρα των γνωστών κύκλων- όλως τυχαίως των ιδίων που προωθούν τη συρρίκνωση της δημόσιας TV- να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, των εκδοτών που ζητάνε ΄να μην καταργηθούν οι ισολογισμού. Τόσο κεντρικά στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια. Στις ίδιες αυτές εφημερίδες οι εργαζόμενοι απολύονται, μειώνονται οι μισθοί τους, δεν πληρώνονται. Για να υποστηριχθεί λοιπόν και η δική τους θέση, να μην καταργηθούν οι ισολογισμοί, απαιτείται προηγουμένως να τεθεί ως όρος η διασφάλιση των θέσεων εργασίας για το προσωπικό τους.
Σε άλλη περίπτωση, οι εκδότες θα ζητάνε τους ισολογισμούς για να έχουν έσοδα με επιχείρημα τη διατήρηση του πλουραλισμού στην ενημέρωση και την ίδια ώρα θα απολύουν τον κόσμο που τους εξασφαλίζει τον πλουραλισμό.

Η ανακοίνωση καταγγελίας της ΠΟΕΣΥ

Βυσσοδομούν πάλι κατά της επιβίωσης
των εφημερίδων και χιλιάδων θέσεων εργασίας
Θέμα κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων σε έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τίθεται για μια ακόμη φορά από τους κύκλους που βυσσοδομούν σε βάρος των εφημερίδων και του συνόλου των 3500 εργαζομένων σ’ αυτές πανελλαδικά.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους τον περασμένο Μάρτιο, που εκδηλώθηκε με τη κατάθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικής τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Προστασία του Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις», τώρα ανακάλυψαν ότι η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων μπορεί να υποκατασταθεί με την καταχώρισή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).


Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων υποστηρίζει ότι «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα», οι εμπνευστές της  εκστρατείας κατά της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες εμφανίζουν τις επιδιώξεις τους σαν εντολή της τρόικας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών, που ισχύει με το Νόμο 2190/1920 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια ανατροπή θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στις εφημερίδες και στους εργαζόμενους σ’ αυτές, αφού:
Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών, ενώ είναι χρέος της πολιτείας να εξασφαλίζει ικανό επίπεδο διαφάνειας και ασφάλειας όσον αφορά στις δραστηριότητες των εισηγμένων και μη εταιρειών αλλά και να καθιστά δυνατή μια ίση και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για όλους τους ενδεχόμενους επενδυτές.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες –25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές- θα πλήξει πάνω από 3500 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: