mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τα ακέφαλα ΜΜΕ και οι προειδοποιήσεις εκδοτών για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ**

"Ο πειρασμός του Βίκτορ", υδατογραφία
Ernst Fuchs
** Media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

● ● ●Στοιχεία, που σοκάρουν, για τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ δείχνουν οι εκτιμήσεις για το 2011. Τα έσοδα από το αγγελιόσημο μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω και της εγγραφής των διαφημιστικών πακέτων σε sites, που δεν υποχρεούνται να αποδώσουν τον πόρο αυτό. Και πολλές επιχειρήσεις δεν αποδίδουν τις κρατήσεις, που κάνουν στους υπαλλήλους τους. Τα έσοδα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ παρουσιάζουν πτώση αυτή τη χρονιά κατά 49%.
 ● ● ●Εκτός από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, όσον αφορά στις κινήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών για τη διεκδίκηση των χρεών από εισφορές, εντύπωση προκαλεί το ότι τη λήψη άμεσων μέτρων απαιτούν και εκδοτικές επιχειρήσεις. Κατά πληροφορίες μας, εταιρείες που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές, προειδοποιούν τις διοικήσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα κατά όσων εκδοτών χρωστάνε στα ταμεία.
 ● ● ●Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Επικρατείας, ο Γιώργος Σταυρόπουλος δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα έχει και την εποπτεία των ΜΜΕ. Αντιθέτως, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι τα ΜΜΕ θα παραμείνουν, όπως και τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Παπανδρέου: ακέφαλα. Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο μεταξύ, έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων, που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.
  ● ● ●Στις αρχές του 2012 αναμένεται να ενταχθούν στη δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ όλα τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η ένταξή τους θα καταφέρει το πρώτο πλήγμα στη Nova, από τον ανταγωνισμό.
 ● ● ●Για τη Δευτέρα και την Τρίτη προκηρύχθηκε η 48ωρη απεργία στην «Ελευθεροτυπία», με απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Η διανομή 500.000 ευρώ, ως έναντι, στους εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι 3,5 μήνες, προκάλεσε μεγαλύτερο εκνευρισμό για την τακτική της εταιρείας. Στο μεταξύ, η απόφαση από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αναμένεται σε ενάμιση περίπου μήνα.
● ● ●Το Alter λειτουργεί πλέον με προγράμματα «ψυγείου» μόνο ως υποδοχέας διαφημιστικών μηνυμάτων, από παλαιότερες συμφωνίες-πακέτα. Και οι παρουσιαστές του αναζητούν τηλεοπτική στέγη. Συνωστισμός παρατηρείται στους προθαλάμους του Channel 9 του Δ. Κοντομηνά, και του Kontra Channel του Γ. Κουρή.
 ● ● ● Κέρδισε χρόνο ο ΑΝΤ1, όσον αφορά στη συνεργασία του με το TV Μακεδονία, μετά την απόρριψη του προστίμου του ΕΣΡ από το Συμβούλιο Επικρατείας. Το πρόστιμο εξέπεσε λόγω μη σύννομης σύνθεσης του ΕΣΡ. Στην ουσία, η συμφωνία ανάθεσης προγράμματος από το TV Μακεδονία, στον ΑΝΤ1, συνεχίζει να ισχύει. Εν μέρει πρόκειται για «συγχώνευση» δραστηριοτήτων.



 ● ● ● Η απόφαση της ΕΕΤΤ να κλείσει η ΕΡΤ άμεσα 75 αναμεταδότες ραδιοφωνικών της προγραμμάτων, ανά την Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να παραδοθούν τα σύνορα της χώρας σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές γειτονικών χωρών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε με μεγαλύτερη ένταση στη Μυτιλήνη, η οποία ακούει πλέον μόνο τουρκικούς σταθμούς. Η ΕΡΤ, χωρίς να επιχειρήσει παρέμβαση στην ΕΕΤΤ, ζητώντας να αλλάξει η απόφασή της, έσπευσε να κατεβάσει τους αναμεταδότες, φοβούμενη μήπως της επιβληθεί πρόστιμο. Που μπορεί να φτάνει τις 600.000 ευρώ.
 ● ● ●Στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Αθήνα. Και ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είναι και η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στα sites. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση πάγωσε κάθε συζήτηση για ένταξη των ειδησεογραφικών sites σε ρυθμίσεις του Τύπου, μετά από απαίτηση των εκδοτών, όπως φημολογείται.
 ● ● ●Την επάνοδο του στην τηλεόραση, από τις αρχές του 2012, ανήγγειλε μέσω του twitter ο Νίκος Χατζηνικολάου. Επιβεβαιώνει, με αυτόν τον τρόπο, και τη σταδιακή κατάρρευση του Alter. Μέσω, πάλι, του twitter ανήγγειλε ότι σύντομα βγαίνει στον διαδικτυακό αέρα το enikos.gr, site που έχει αναλάβει ο Σ. Κοτρώτσος.
 ● ● ● Και μήνυση στη Leo Burnett προσανατολίζονται να υποβάλουν τα ιδιωτικά κανάλια.
 ● ● ●Σε φουλ ενημερωτικό κανάλι ετοιμάζεται να μετατραπεί το Kontra Channel του Γιώργου Κουρή από τον επόμενο μήνα. Η συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων του Κώστα Παναγόπουλου Alco προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα του καναλιού. Όπως μαθαίνουμε καθημερινά θα δίνεται το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Alco συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια με το Alter…Σύντομα επίσης βγαίνει στον αέρα η καθημερινή πολιτική εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» με τον Μακη Κουρή και τον Γιώργο Κουβαρά ενώ καθημερινά θα δίνουν το παρόν πολιτικοί συντάκτες της εβδομαδιαίας εφημερίδας.
 ● ● ●Διαδικτυακή τηλεόραση θέλει να αποκτήσει «Το χαμόγελο του παιδιού» και για αυτό το λόγο ζήτησε και πήρε τηλεοπτικές κάμερες από την ΕΡΤ. Η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στο Internet θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (Europe’s Antibullying Campaign). Η ΕΡΤ αποδέχθηκε το αίτημα και θα παραχωρήσει τρείς επαγγελματικές κάμερες τις οποίες δεν χρησιμοποιεί πια.
 ● ● ●Αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Ο Γιώργος Λαμπράκος αποχώρησε από τη διεύθυνση των ειδήσεων και το δελτίο αναλαμβάνει η δημοσιογράφος Λία Παρασκευά, ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΙ. Η αλλαγή σύμφωνα με εκτιμήσεις αντανακλά και τις αλλαγές στους συσχετισμούς στα ανώτερα κλιμάκια του Νέου Φαλήρου.
 ● ● ●Θα προχωρήσει η συμφωνία ΙΜΑΚΟ και Γιάννη Πολίτη για την είσοδο του δεύτερου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του Πέτρου Κωστόπουλου επιμένουν στελέχη της εκδοτικής εταιρείας. Το «πάγωμα» ήταν προσωρινό, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, λένε. Στην ΙΜΑΚΟ πάντως περιμένουν την ένεση ρευστότητας και ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες.
 ● ● ●Για αύξηση των κονδυλίων, όσον αφορά στη διαφημιστική προβολή της Ελλάδας και του τουρισμού, μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στο υπουργείο, πάντως, λένε ότι για το 2012 ζητήθηκαν κονδύλια ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για διαφήμιση και επικοινωνία του Οργανισμού Τουρισμού.
 ● ● ●Με μεγάλη επιτυχία επιτυχία έγινε η διάλεξη για τα infographics στην Ένωση Γραφιστών με θέμα «Τα γραφήματα στην ενημέρωση». Μίλησαν οι art director της Καθημερινής Βαλεντίνα ΒιγιέγκαςΝίκα, Πάνος Κωνσταντόπουλος, του «Ελεύθερου Τύπου» Ζωή Κατσιγιάννη, και ο δημοσιογράφος Γιάννης Βαθυάς. Παρουσιάστηκε η ιστορία των γραφημάτων στον Τύπο, και τονίστηκε ο διαρκώς μεγαλύτερος ρόλος τους στη μορφή και ανάδειξη των εφημερίδων. Παρουσιάστηκαν, επίσης, δουλειές με γραφήματα στον ελληνικό Τύπο, και στις ξένες εφημερίδες.
● ● ● Με μείωση αποδοχών στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων κατά 20%, αποδέχονται οι εκδότες να υπογράψουν τη νέα σύμβαση. Την πρόταση μετέφερε ο Στ. Ψυχάρης στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη και τη γενική γραμματέα Μαρία Αντωνιάδου. Δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δεν γίνεται αποδεκτή.
 ● ● ● Απόλυτα δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο 39 συμβασιούχοι, Μουσικοί στην ΕΡΤ και το δήμο Αθηναίων που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις έργου ή εργασίας πριν το 2001. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες αφού οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν συνέχεια. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο και σε άλλους συμβασιούχους για προσφυγές εναντίον των απολύσεων τους.
● ● ● Ειδικές επιχορηγήσεις από την Ε.Ε., για την ενίσχυση των μικρών ανεξάρτητων κινηματογράφων ζητά, με ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 ● ● ●Το year book της Nielsen, με τα στοιχεία μετρήσεων της τηλεοπτικής σεζόν 2010-2011, επιβεβαιώνει με ψυχρά νούμερα τις αντιφατικές τάσεις στην TV. Την αύξηση της μέσης τηλεθέασης σε 4,5 ώρες κάθε μέρα, 6,2 ώρες για το κοινό άνω των 65 ετών και τη συρρίκνωση του τηλεοπτικού προγράμματος. Παρά τη συρρίκνωση του ελληνικού προγράμματος (εκτός ενημέρωσης) στο τοπ 10 της τηλεοπτικής χρονιάς, τις πρώτες θέσεις τηλεθέασης έχουν 4 ελληνικές σειρές (Νησί, Η ζωή της άλλης, 50-50 και τα Μυστικά της Εδέμ), το Αλ Τσαντίρι νιούζ και show (Eurovision, Master chef, Just the two of us και Dancing with stars).
 ● ● ● Πιλοτική 3D μετάδοση θα κάνει η Nova την επόμενη Τετάρτη, του αγώνα Μίλαν - Μπαρτσελόνα. Προϋπόθεση για τη λήψη είναι η κατοχή συσκευής τρισδιάστατης εικόνας. ● ● ● Ημερίδα με θέμα «Η επικοινωνία στο απόσπασμα: Κρίση, παραπληροφόρηση, απολύσεις στα ΜΜΕ» οργανώνει το τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 22 Νοεμβρίου.
 ● ● ● Η ΕΟΔ καλεί την κυβέρνηση και τους εκδότες να προστατέψουν τη βιωσιμότητα του Τύπου και της δημοσιογραφίας.
● ● ● Πρόβλημα για την κρατική τηλεόραση συνιστά και η λήξη των συμβάσεων στο τέλος του έτους. ● ● ● Παγώνει το λουκέτο στην ΕΤ-1. Και ο Π. Γερουλάνος τάχθηκε δημόσια κατά του κλεισίματος του καναλιού.
 ● ● ● Δυο χρόνια έκδοσης έκλεισε ο νέος «Ελεύθερος Τύπος» υπό τους Α. Σκαναβή και Δ. Μπενέκο.
 ● ● ● Η Public Issue κέρδισε το spec της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής ΔιαφάνειαΕλλάς, για την εκπόνηση 3 ετήσιων ερευνών κοινής γνώμης, για τη διαχρονική μελέτη του φαινομένου της διαφθοράς, με προϋπολογισμό 300 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: