mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΤ όπως λέμε BBC και RAI

Συρρίκνωση των ΜΜΕ στην Ευρώπη

Δεν απαιτεί καμία αλλαγή, στο καθεστώς επαγγελματικής υπόστασης των δημοσιογράφων, το Μνημόνιο. Αυτό λέει η Επίτροπος της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε.Ε., Neelie Kroes, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων της ΕΡΤ για τις επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου, στους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης. Ωστόσο, η απάντηση της κ. Kroes επιβεβαιώνει την απαίτηση πλήρους εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου και εφεδρείας, για τους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ. Τούτο, ως απότοκο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ.
 Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τηρούν στάση αναμονής, για την εφαρμογή των επίμαχων άρθρων. Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων κορυφώνονται.
Η ΠΟΕΣΥ κατέθεσε, ήδη, προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Κύριο επιχείρημα: το πολυνομοσχέδιο υπονομεύει την ύπαρξη των ενώσεων, και καταργεί τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων. Σε συνεργασία με τη ΔΟΔ, θα διοργανωθεί το επόμενο διάστημα πανευρωπαϊκή διαδήλωση δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ενάντια στα μέτρα συρρίκνωσης των δημόσιων ΜΜΕ.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κοινό παρονομαστή. Αυτό φάνηκε στην ημερίδα, που διοργάνωσε η ΠΟΕΣΥ, την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Jim Boumelha, μιλώντας για όσα συμβαίνουν στα βρετανικά Μέσα και το BBC, έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων», και σαρωτική επίθεση στο βρετανικό δίκτυο, προς όφελος του ομίλου Μέρντοχ. Περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα χρόνια. Το ανταποδοτικό τέλος έχει παγώσει ως το 2017, υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος καταργούνται, οι μισθοί μειώνονται, η εργασία εντατικοποιείται. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Ιταλία. Τις εξελίξεις στη RAI μετέφερε ο Roberto Natale, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου. Εκεί η σύγκρουση συμφερόντων είναι περισσότερο εμφανής, καθώς η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ασκεί ασφυκτική πίεση στα δημόσια ΜΜΕ.

 «Σαρκοζο-μπερλουσκονοποίηση» χαρακτήρισε το μοντέλο κυβερνητικών παρεμβάσεων, στις χώρες της Ε.Ε., ο Patrick Kamenka, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δημοσιογράφων, που εργάζεται στον γαλλικό όμιλο AFP. Μιλώντας για την κατάσταση στα γαλλικά Μέσα, αναφέρθηκε, επίσης, στο μοντέλο μείωσης των μισθών, συρρίκνωσης της απασχόλησης και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας.
 Στην ημερίδα της ΠΟΕΣΥ μίλησε και ο Fernando Valdez, εκπρόσωπος του Πορτογαλικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την παροχή δημόσιας υπηρεσίας για τον όμιλο RTP, ο οποίος κατέχει τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία Σαββάτου)
http://www.isotimia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: