mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η τύχη των ισολογισμών και η εμπόλεμη ζώνη στα media*

* news, η έκδοση της εβδομάδος


●●● Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την τύχη της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο. Κατά πληροφορίες η υποχρέωση δημοσίευσης σταματά μετά τον Ιανουάριο του 2011, αν και ασκούνται μεγάλες πιέσεις από εκδότες να δοθεί νέα παράταση στο (ελληνικό) καθεστώς.

●●● Προς απεργία του προσωπικού στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων; Η αντίδραση προέρχεται από την ΕΠΗΕΑ μετά την αλλαγή ωραρίων και την καθιέρωση βαρδιών για όλους. Η συμμετοχή σε βάρδιες επιβλήθηκε και στους δημοσιογράφους με σύμβαση εξωτερικού συνεργάτη.

●●● «Εμπόλεμη ζώνη» θυμίζει ο χώρος του Τύπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το ΔΣ της Ένωσης εκδοτών παραιτήθηκε και στις 16 του μήνα αναμένεται να εκλεγεί νέα διοίκηση.

●●● Στις μεγάλες εφημερίδες δηλώνεται πως τους επόμενους μήνες θα συνεχιστούν οι απολύσεις και περικοπές, αλλά θα στηριχτούν και οι εκδόσεις των ημερήσιων φύλλων.

●●● Στον «Πήγασο» υπάρχουν λεφτά από την πώληση του «Πρώτου Θέματος», στον ΔΟΛ αναμένεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ.



●●● Το λουκέτο στην Απογευματινή αφήνει ξεκρέμαστους και σε καθεστώς ομηρίας 130 εργαζόμενους που ζητούν τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ στο επόμενο βήμα τους εναντίον του Κ. Σαραντόπουλου.

●●● Η Ένωση Συντακτών από τη δική της πλευρά κατέθεσε «nonpaper» με αιτήματα προς την κυβέρνηση και τους εκδότες για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αναμένεται πάντα μετά τις εκλογές του 2ου γύρου, 24ωρη απεργία για την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης στον κλάδο και εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων στη συνέχεια.

●●● Οφειλές ύψους 58 εκατ. ευρώ από το αγγελιόσημο και άλλα 30 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές αναμένει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η μείωση εσόδων το 2009 ξεπερνά το 20%, όταν η ανεργία στον κλάδο παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 35%.

●●● Βάζουν στοίχημα πολλοί ότι μετά τις εκλογές δύσκολα θα συνεχιστεί η εκπομπή του Alpha «Λες και το ‘ξερες» με τον Ρ. Χαραλαμπίδη. Παραγγελία νέων επεισοδίων δεν έγινε.

●●● Για έναν ακόμη μήνα οι ειδήσεις του Mega βρέθηκαν στην πρώτη θέση επιλογής του κοινού με ποσοστό 24,7% κι ακολουθούν οι ειδήσεις του Alter με 18,7%. Οι ειδήσεις του ΑΝΤ1 ξεπέρασαν εκείνες του Alpha με ποσοστά 12,6% και 9,7% αντίστοιχα.

●●● Στην τηλεόραση η κατάσταση δεν είναι επίσης ρόδινη. Οι εκτιμήσεις για τα διαφημιστικά έσοδα σε ορισμένους σταθμούς θέλουν πτώση έως και 50%.

●●● Επιμένουν ορισμένοι πως η «συγχώνευση» καναλιών θα γίνει σχεδόν υποχρεωτικά με την ψηφιακή αδειοδότηση.

●●● O Λάκης Λαζόπουλος θα μείνει στον Alpha, λένε οι πληροφορίες, και την επόμενη χρονιά. Ο Alpha όμως θα παραμείνει ιδιοκτησία του RTL;

●●● Ο δημοσιογράφος Κώστας Χαλβατζάκης ανέλαβε το γραφείο Τύπου της ΕΡΤ. Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο.

●●● Την έγκαιρη αποπληρωμή των διαφημιστικών προγραμμάτων του Δημοσίου ζητά η ΕΔΕΕ με επιστολή της στο Υπουργείο Παιδείας. Η επιστολή εστάλη με αφορμή το τριπλό spec του υπουργείου και ζητείται να προβλεφθεί ανώτατο χρονικό όριο 90 ημερών, μετά την παρέλευση του οποίου η αναθέτουσα αρχή θα πρέπει να καταβάλει την πληρωμή ανεξάρτητα από τη ροή των χρηματοδοτήσεων. «Να μην καθίστανται οι διαφημιστικές εταιρείες χρηματοδότες του Δημοσίου», σημειώνεται στην επιστολή της ΕΔΕΕ.

●●● Ίσως και την επόμενη εβδομάδα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Π.Δ. που ενσωματώνει τη νέα Τηλεοπτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των σημαντικότερων ρυθμίσεων είναι το πράσινο φως στην τοποθέτηση προϊόντων. Το product placement προβάλλεται ως σωτηρία για τα τηλεοπτικά διαφημιστικά έσοδα.

●●● Την ιδιοκτησία του Ράδιο Θεσσαλονίκη κατήγγειλε οργισμένα η Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης για επιβολή περικοπών στους μισθούς και απαράδεκτη συμπεριφορά στους δημοσιογράφους του σταθμού.

●●● Αγιασμό έκαναν στο κτίριο της νέας εφημερίδας των Γ. Φιλιππάκη-Χρ. Μουλίνου, που αναμένεται να εκδοθεί στις 24 Νοεμβρίου. Ίσως για να ξορκίσουν τη φήμη ότι αποσύρθηκε ο χρηματοδότης της εφημερίδας. Η νέα εφημερίδα θα τυπώνεται στο πιεστήριο της «Ελευθεροτυπίας».

●●● Δύσκολη η κατάσταση στη «Veto» όπου παρά τις αποχωρήσεις του 50% του προσωπικού, ο νέος διευθυντής της προαναγγέλλει νέες απολύσεις. Ήδη κατατέθηκε εναντίον του καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ από τη Ένωση Τεχνικών για απαράδεκτη συμπεριφορά. Πολλοί αναρωτιούνται αν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος θα κλείσει τη «Veto» για να βγάλει τη «Ζούγκλα»!

●●● Θα πληρώνουν τα πρόστιμα από την τσέπη τους όσοι τιμωρούνται από το ΕΣΡ προανήγγειλλε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο ραδιοφωνικό σταθμό Real. Το καρφί πήγαινε στον Γ. Τράγκα αλλά την επόμενη μέρα κατηγόρησε και το ΕΣΡ για απόπειρα «φίμωσης» του ραδιοφώνου.

●●● Υπάρχουν ήδη καταγγελίες στο ΕΣΡ για παραβίαση της προβολής των υποψηφίων την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της αρχής Ιωάννη Λασκαρίδη.

●●● Μετά την «Espresso» και τα «Νέα» και η «Καθημερινή» «κλείδωσε» τις σελίδες pdf του ημερήσιου φύλλου της στο Διαδίκτυο. Ζητά συνδρομή για όσους θέλουν να την ξεφυλλίσουν.

●●● Τους 600 φθάνουν πλέον οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στο δημοσιογραφικό κλάδο.

●●● Μείωση 10% στους μισθούς ανακοινώθηκαν στο Μελωδία FM και ακολουθεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πηγή: Παρασκευή &13 5 Νοεμβρίου, Ισοτιμία 6 Νοεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: