mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές; Ο "Πανόπτης" προκαλεί τη λογική μας

Που είναι Επιτροπή διαφάνειας της Βουλής οεοοο;
Ποιον συμφέρει από τα κόμματα ή τα κανάλια να προχωρήσει ένα σύστημα ελέγχου που σύμφωνα με τα δικά τους όργανα ελέγχου (της ΚτΠ) καταλήγουν πως το σύστημα είναι «μη επιλέξιμο», "καθώς διαπιστώνουν «σημαντική απώλεια λειτουργικότητας και βασικού στόχου» και «σημαντική απόκλιση των δυνατοτήτων του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία από τις προδιαγραφές που προβλέπονται»; Τι λέει ακριβώς ο αρμόδιος υπουργός για το ΕΣΡ; Και εν πάσει περιπτώσει πριν απολυθεί από το ΕΣΡ ο άνθρωπος που εντόπισε και επεσήμανε γραπτώς ως όφειλε, τις παρατηρήσεις του, θα γίνει κάποιος έλεγχος στις καταγγελίες του; Γιατί ας ην ξεχνάμε πως το ΕΣΡ προγραμματίζει για σήμερα συνεδρίαση επιτροπής για να εισηγηθεί την απόλυση του υπαλλήλου που επεσήμανε τις δυσλειτουργίες του συστήματος ελέγχου.
Αληθεύει άραγε ότι στην επιτροπή μετέχει ο άνθρωπος που θα υπογράψει την επέκταση του συστήματος; Θα το ψάξει κάποιος από τους βουλευτές;
Ποιός τελικά θα υπογράψει να πληρώσει το ΕΣΡ άλλα 7,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση του "Πανόπτη";

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ από τον "Κόσμο του Επενδυτή", Σάββατο 20 Νοεμβρίου  και φρίττουμε. Και το ρεπορτάζ της "Αυγής" την Κυριακή http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=582922
δίνει και την πολιτική διάσταση του θέματος. Θα πάρουμε μια απάντησε για όλα τα παραπάνω;

"Πανόπτης" χειροκίνητος...

Της Αγγέλας Νταρζάνου

Τη διεύρυνση του ελέγχου προγράμματος και για τα περιφερειακά κανάλια, προωθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της επέκτασης του δυσλειτουργικού συστήματος «Πανόπτης» και στην επαρχία. Για την επέκταση του «Πανόπτη» - που ήδη λειτουργεί για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με σειρά προβλημάτων - το ΕΣΡ ζητά από την Κοινωνία της Πληροφορίας κονδύλι ύψους 7,33 εκατ. ευρώ.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2009, το ΕΣΡ με υπογραφή του προέδρου Ι.Λασκαρίδη συντάσσει Τεχνικό Δελτίο με το οποίο ζητά το ποσό των 7,33 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση», προκειμένου να υλοποιήσει ψηφιακές υπηρεσίες «προστασίας των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας του πολίτη από πιθανές αυθαιρεσίες στα εκπεμπόμενα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα». Με άλλα λόγια ένα σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, οργάνωσης, επεξεργασίας και αυτοματοποιημένης διαχείρισης του οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και πρόσβασης των πολιτών μέσω διαδικτύου στο ρ/τ υλικό, όπως τουλάχιστον αναφέρει το «Τεχνικό Δελτίο».

Η πρόταση προβλέπει (α) διαμόρφωση και εξοπλισμό κέντρου επεξεργασίας δεδομένων, με δυνατότητα ο πολίτης να έχει πρόσβαση και (β) προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού ψηφιακής καταγραφής και επεξεργασίας προγράμματος σε όλη την επικράτεια: 13 εγκαταστάσεις καταγραφής τηλεοπτικού σήματος και 53 εγκαταστάσεις για το ραδιοφωνικό σήμα.
Το σύστημα «Πανόπτης» όμως είναι ήδη γνωστό στο ΕΣΡ για πλήθος δυσλειτουργιών, που το καθιστά πρακτικά άχρηστο για τους υπαλλήλους που (θα έπρεπε να) το χρησιμοποιούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μεγέθη «πολιτικής πολυφωνίας» που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΣΡ για προεκλογική περίοδο, αφορούν μέχρι και τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, η εικόνα της πολυφωνίας στα κανάλια την προεκλογική περίοδο. Από τα στατιστικά χρήσης του συστήματος (1,12%) από 22 άτομα, προκύπτει ότι εδώ και δύο χρόνια, οπότε και παρελήφθη ο Πανόπτης, δεν έχει ενσωματωθεί στην επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΣΡ. Ελήφθησαν υπόψη αυτές οι δυσλειτουργίες; Γιατί προτείνεται να επεκταθεί και στην επαρχία; Ποιοι είναι οι αρμόδιοι μηχανικοί που εισηγούνται την χρηματοδότηση αυτού του έργου; Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και είχε συσταθεί επιτροπή ειδικών από το ΕΣΡ, αυτή δεν συνεδρίασε ποτέ.
Τη δυσλειτουργικότητα του συστήματος «Πανόπτης» (κόστους 1,16 εκατ. ευρώ) για τον έλεγχο 7 καναλιών εθνικής εμβέλειας (δεν ελέγχονται ΕΤ-1, ΕΤ3 και Μακεδονία TV) διαπιστώνει η Έκθεση Επιθεωρητών της Κοινωνίας της Πληροφορίας – Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπ. Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έλεγξε το ποσοστό υλοποίησης του Έργου. Σύμφωνα με την Έκθεση
* Για τον ενδιαφερόμενο πολίτη δεν διατίθεται καμιάς μορφής ηλεκτρονική υπηρεσία με τη χρήση του Πανόπτη, μέσα από το υπάρχον site του ΕΣΡ. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τη διεκπεραίωση καταγγελιών είναι 2-4 εργάσιμες μέρες και χωρίς τεκμηρίωση με υπηρεσιακά στατιστικά.
* Το σύστημα δεν παρέχει μόνιμη αποθήκευση της ψηφιακής καταγραφής μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, ούτε αρχείο μόνιμης καταγραφής σε Blu Ray δίσκους.
* Η αναζήτηση του υλικού (μόνο 21 μέρες πριν) πραγματοποιείται μόνο με βάση την ημερομηνία και την ώρα. Δεν υποστηρίζεται η εύρεση με βάση τον τίτλο της εκπομπής ή τον παρουσιαστή. Δεν αναγνωρίζεται σήμανση εκπομπών (πχ σήματα γονικής συναίνεσης, ή διαφημιστικά διαλείμματα, για τον αυτόματο έλεγχο του διαφημιστικού χρόνου) ούτε υποστηρίζεται η απομαγνητοφώνηση ούτε η αναγνώριση εικόνας (πχ για πορνογραφικό περιεχόμενο)
* Δεν μετρά αξιόπιστα την πολιτική πολυφωνία μέσω της αναγνώρισης προσώπων, γι αυτό δεν χρησιμοποιείται για κρίσιμα συμπεράσματα.
* Δεν έχει προστασία κατά των πτώσεων της τάσης του ρεύματος, δεν υπήρχε καμία σύμβαση εγγύησης ή συντήρησης του συστήματος. Οι χρήστες του συστήματος δεν έχουν εκπαιδευτεί αποτελεσματικά.
Οι Επιθεωρητές της ΚτΠ κρίνουν ως «μη επιλέξιμο» το 40% του έργου (470.000 ευρώ) καθώς διαπιστώνουν «σημαντική απώλεια λειτουργικότητας και βασικού στόχου» και «σημαντική απόκλιση των δυνατοτήτων του συστήματος σε παραγωγική λειτουργία από τις προδιαγραφές που προβλέπονται»

Δεν υπάρχουν σχόλια: