mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Θα γίνει της ...δημοσκόπησης

Τι θα γίνει αύριο χωρίς exit polls; Μα, η απόλυτη σύγχυση. Όχι γιατί οι δημοσκοπήσεις κάλπης ήταν κάτι το σοβαρό (αντιθέτως) αλλά αποτελούσε για τις τηλεοπτικές παραγωγές κάλυψης αποτελεσμάτων μια σταθερά. Το πρόγραμμα φτιαχνόταν πριν και μετά τα exit polls. Τώρα θα γίνει της δημοσκόπησης. Τι εννοούμε;
Τα κανάλια αφού αποφάσισαν πως δεν πληρώνουν για exit poll, θα βγάλουν τους συνεργαζόμενους αναλυτές - δημοσκόπους να αναλύσουν αποτελέσματα που γνωρίζουν από τις "κρυφές" λεγόμενες έρευνες, αυτές που έγιναν όλες τις προηγούμενες μέρες για τα πολιτικά κόμματα. Και επίσης μπορούν να αναλύσουν τις δημοσκοπήσεις για το β΄γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή! Αφού το ΕΣΡ τους έδωσε το πράσινο φώς για αυτό, δεν θα αφήσουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Δικαίως οι σοβαροί αναλυτές του χώρου εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την τήρηση στοιχειωδών όρων και κανόνων στον σχολιασμό των μετρήσεων κοινής γνώμης.

Για το θέμα γράφει σήμερα στη στήλη ΜΜΕ η "Ισοτιμία"

Όχι σε exit polls λόγω κόστους

Σε ένταση οι σχέσεις τηλεοπτικών καναλιών και εταιρειών δημοσκόπησης εξαιτίας των exit polls. Οι μεν τηλεοπτικοί σταθμοί βγάζουν κίτρινη κάρτα στις εταιρείες επειδή αρνήθηκαν να κατεβάσουν το κόστος παροχής των δημοσκοπήσεων κάλπης· οι δε εταιρείες δημοσκοπήσεων εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι τυχόν παρουσίαση των «κρυφών» δημοσκοπήσεων το βράδυ των εκλογών θα δημιουργήσει σύγχυση στο κοινό.



Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια η τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική, δεν θα παρουσιάσει αποτελέσματα δημοσκόπησης κάλπης. Τα αμφιλεγόμενα exit polls που σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις προκαλούσαν τον ανταγωνισμό του λεπτού, βγήκαν εκτός αέρα λόγω κόστους. Η αρχική συμφωνία ιδιωτικών καναλιών και ΕΡΤ να αγοράσουν από την κοινοπραξία των εταιρειών δημοσκόπησης τα exit polls τινάχτηκε στον αέρα με την αποχώρηση της κρατικής τηλεόρασης.
Η τελευταία επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους, περισσότερο όμως έπαιξε ρόλο η πολιτική κατεύθυνση στην κάλυψη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Τα εναπομείναντα ιδιωτικά κανάλια ζήτησαν περαιτέρω έκπτωση στο κόστος, αλλά δεν έλαβαν θετική απάντηση, σε αντίθεση με τη Δέλτα Singular, η οποία κατά πληροφορίες μας κατέβασε το κόστος της υπηρεσίας πρόβλεψης στο 20% των εκλογικών τμημάτων.
Η τηλεοπτική κάλυψη των αυριανών εκλογικών αποτελεσμάτων θα στηριχτεί σε «πληροφορίες» και εκτιμήσεις από τις κρυφές λεγόμενες δημοσκοπήσεις που έκαναν τα πολιτικά κόμματα καθώς και στην πρόθεση ψήφου από τις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των εκλογώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: