mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μετά το "άδεισμα" Χυτήρη στον Προβόπουλο, Μπεγλίτης "αδειάζει" Χυτήρη!

Και μετά θέλουν να μας πείσουν πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν τη συρρίκνωση της ΕΡΤ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή των Γ. Λοβέρδου, Α. Κόσχοβα στον "Αθήνα 9,84" υπεραμύνθηκε των προτάσεων Προβόπουλου με τις οποίες όπως είπε "δεν μπορεί να διαφωνήσει". Άδειασε έτσι τον Τηλέμαχο Χυτήρη που επιτέθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πριν λίγες μέρες.
Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής εμφανίστηκε "προσεκτικός" σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM χωρίς να καταδικάσει τις δηλώσεις Προβόπουλου.
Αναρτούμε τα δυο δελτία Τύπου με απομαγνητοφωνημένα κείμενα των δυο συνεντεύξεων. Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 9.84:

Εδώ δεν συμφωνώ με αυτή την αντίδραση που ξεσήκωσε η ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική της χώρας από τον κ. Προβόπουλο, γιατί επισημαίνει και πολλά σωστά πράγματα στην έκθεσή του.

Θα τα δούμε αυτά ως πολιτικό σύστημα, κι εμείς ως κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Σας λέω ότι με ορισμένα διαφωνώ. Ίσως δόθηκαν με λάθος τρόπο από την πλευρά του κ. Προβόπουλου. Η ουσία όμως είναι άλλη. Θα τοποθετηθούμε πάνω στην ανάγκη να περικοπούν δαπάνες οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές; Θα συμφωνήσουμε να δώσουμε τη σκληρή μάχη ακόμα και με πολιτικό κόστος για να χτυπήσουμε την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη; Δεν είναι ταμπού αυτά τα ζητήματα. Ακόμα και το κοινωνικό κράτος παράγει σπατάλες. Να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, να μην υπερασπιστούμε όμως την κακοδιαχείριση του κοινωνικού κράτους και εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα και αυτό αφορά και τα Μέσα Ενημέρωσης και την ΕΡΤ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί βρίσκεται η ανάγκη για ειλικρινή τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή είστε υπέρ της συνένωσης των καναλιών της ΕΡΤ και της Βουλής, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να το συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να το απορρίπτουμε εκ των προτέρων. Γνωρίζουμε την πρακτική για χρόνια της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να κατακρίνουμε απόψεις ή προτάσεις που στοχεύουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών. Δεν είμαι αντίθετος σε αυτό. Βεβαίως πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση, πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γιατί να εξαιρείται η ΕΡΤ από αυτές τις συγχωνεύσεις; Να ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε χωρίς ταμπού.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κύριο Προβόπουλο, γιατί τον πυροβολούν οι υπουργοί σας, όταν για παράδειγμα προτείνει την συγχώνευση των πολλών κρατικών καναλιών, των πολλών τηλεοπτικών σταθμών που έχει το δημόσιο σε έναν. Δεν είναι πολύ λογικό σε μια τέτοια περίοδο να ψάχνουμε πως θα μειώσουμε τις μαύρες τρύπες; Όταν, μάλιστα, η δημόσια τηλεόραση από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ που έχασε το 2008 πήγε στα 18 συν το 2009; Και βέβαια η ίδια κριτική ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία σιώπησε, ενώ θα ανέμενε κανείς να βγει και να πει ότι έχει δίκιο ο κύριος Προβόπουλος, πάμε να ψάξουμε με ποιό τρόπο θα μαζέψουμε τις μαύρες τρύπες του δημοσίου.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κύριος Προβόπουλος έχει έναν αυξημένο θεσμικό ρόλο, είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι αυτονόητος ο ρόλος του. Από εκεί και πέρα η πολιτική ηγεσία της χώρας μας έχει τον δικό της ρόλο. Θέλω να πω ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι. Ο κύριος Προβόπουλος κάνει ορισμένες προτάσεις, κάνει ορισμένες διαπιστώσεις. Με αυτές τις προτάσεις, όμως, η πολιτική ηγεσία συμφωνεί, διαφωνεί ή δεν τις συζητάει καθόλου. Το να περιορίσουμε τις μαύρες τρύπες είναι σαφές μέλημά μας και αυτό κάνουμε με σοβαρή πολιτική εδώ και ένα χρόνο.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δεν μπορεί να έχει τέσσερις, πέντε κρατικούς σταθμούς, οι οποίοι να μπαίνουν μέσα. Είναι αυτονόητο, δηλαδή, αυτό δεν θέλει συζήτηση.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δημόσια τηλεόραση έχει ένα πολύ αυξημένο ρόλο. Με τον περιορισμό αυτή την στιγμή των καναλιών, δεν νομίζω ότι θα λυνόταν το ζήτημα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα θα μπορούσε να γίνει μια διαχείριση, η οποία να είναι η καλύτερη και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Ήταν επώδυνο το ότι δεν ανανεώσαμε συμβάσεις. Ήταν, όμως, αναγκαίο και αυτή τη στιγμή έγινε μια σωστή κίνηση και φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Παρά τους κλυδωνισμούς που είχαμε αυτή τη στιγμή γίνεται η επιλογή νέων συμβασιούχων, ο οποίοι είναι πολύ πιο περιορισμένοι στον αριθμό και οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι και η επιλογή τους σε καμία περίπτωση δεν είναι πελατειακή. Θέλω να πω, ότι υπάρχει τέτοιο εύρος στο να γίνει και συμμάζεμα, σωστός και ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των κρατικών καναλιών, που θα πρέπει οι πολιτικές μας να είναι πολύ στοχευμένες. Και υπάρχουν κανάλια τα οποία έχουν το ρόλο τους, κύριε Χατζηνικολάου. Για παράδειγμα η ΕΤ3 έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και η ΝΕΤ το ίδιο. Βέβαια είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο συμμάζεμα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για την ΕΤ3 μπορώ να το καταλάβω και να το δεχθώ, αλλά τα άλλα δύο κρατικά κανάλια, θα μπορούσαν άνετα να είναι ένα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση...
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ :Συμφωνώ, συμφωνώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αντί να πυροβολούμε τον κεντρικό τραπεζίτη, να βάλουμε τη συζήτηση στο κέντρο.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ σε αυτό, ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Ήδη έχει ανοίξει. Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν σοβαρές αναζητήσεις και δεν θέλουμε απλώς να προχωράμε σε ενέργειες εντυπωσιασμού. Στόχος μας είναι -και γι’ αυτό φαίνεται ότι έχουμε κάποιους βραδείς ρυθμούς- η σοβαρή αντιμετώπιση της δημόσια τηλεόρασης με το βλέμμα στο μέλλον. Μιλάμε, πλέον, για ψηφιακή τηλεόραση, μιλάμε πλέον για web tv, ανοίγονται και πολλά άλλα ζητήματα στο χώρο των μέσων, που η δημόσια τηλεόραση οφείλει να τα ακολουθήσει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πότε θα υπάρξει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ; Κρίσιμο ερώτημα. Μάλλον ποτέ.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω σύντομα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει στοιχειώσει η θέση αυτή.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε για ένα ρόλο σημαντικό και διαφορετικό, πλέον, στη δημόσια τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: