Τις προθέσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Μ. Μπουτάρη αποκάλυψε χθές ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μ. Βοϊτσίδης στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ασύνταχτου Τύπου" http://asyntaxtostypos.wordpress.com/
σε προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι θέλει να δώσει τον έλεγχο της λειτουργίας του σταθμού στην ΕΣΗΕΜΘ και να διευρύνει τη μετοχική του συμμετοχή και με άλλους δήμους! Πέρα από την είδηση-βόμβα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση και για τις άλλες "ειδήσεις" που αφορούν στους συμβασιούχους της ΕΡΤ .
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ συζητήθηκε η τύχη των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης και της ΔΕΠΘΕ, οι ενέργειες κατά του Ράδιο Θεσσαλονίκη για τις περικοπές, οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ3 και οι ενέργειες κατά της Μακεδονίας για τις μη πληρωμές.
ΔΕΠΘΕ . ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΜΕ
Συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, που μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010 οι αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις (π.χ. ΔΕΠΘΕ) πρέπει να μετατραπούν σε ΑΕ. Κάτι που τις οδηγεί σε κλείσιμο, αφού απαιτείται ισοσκελισμένος ισολογισμός για τη συνέχιση της λειτουργίας του και που δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα -εκτός αν στο βάθος… συρρίκνωση της λειτουργία του, των δαπανών του και του αριθμού των εργαζομένων.
Μια ενέργεια της κατοχικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που οδηγεί είτε στο κλείσιμο των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης ή στην παράδοσή του σε ιδιώτες. Ακριβές συχνότητες, από τις οποίες κάποιοι ήδη βλέπουν νέο έδαφος κερδοφορίας. Μόνο που ακόμη πιο ακριβή είναι η ενημέρωση (άσχετα πως έχει διαστρεβλωθεί με τις πολιτικές των εκάστοτε δημάρχων), την οποία το σύνταγμα, οι αρχές δεοντολογίας και οι καταστατικές διατάξεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των δημοσιογράφων θεωρούν ως κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο προπαγάνδας. Τώρα μάλιστα που αμφισβητούνται τα δημόσια κεντρικά, τοπικά, περιφερειακά ΜΜΕ, να πεδίο δόξας λαμπρό να δούμε την κοινωνία να τα στηρίζει και να τα αναλαμβάνει, με ρόλο των δημοσιογράφων στη λειτουργία και τη διοίκησή του. (Τα έχουμε πεί στα προηγούμενα δσ αλλά και στην τελευταία εργασιακή συνέλευση στην ΕΡΤ3).
Αποφασίστηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν, με πρώτη την κάθοδο στο υπουργείο του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜΘ (αφού η Αθήνα και σε αυτό το ζήτημα αλλού σφυρίζει) ώστε να διακριβωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Μιάς και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης… δεν βγαίνει στα τηλέφωνα των συνδικαλιστών ώστε να γίνει γνωστό τι προτίθεται τελικά να κάνει και από τον οποίο ούτως ή άλλως θα ζητηθεί συνάντηση, με στόχο την διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.
Και εδώ έσκασε η μεγάλη είδηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδης αποκάλυψε ότι την περασμένη Πέμπτη σε προεκλογική εκδήλωση του Γ. Μπουτάρη, ο νέος δήμαρχος του εκμυστηρεύθηκε τις σκέψεις του για την ΔΕΠΘΕ, το FΜ100 και ΤV100: θέλει το μέσο αλλά όχι αυτό που είναι σήμερα, να διευρύνει τη βάση χρηματοδότησής του με συμμετοχή και των άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, να αναθέσει τη διοίκηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης στην Ένωση Συντακτών! Επιβεβαίωσε δε, ότι επιδιώκει την βιωσιμότητα και την αντικειμενικότητα.
Γι αυτό και αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ώστε να συζητηθεί το όλο ζήτημα με κατεύθυνση την διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ποιοτικής λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.
Αυτό φυσικά που σπεύσαμε να θυμίσουμε είναι οι διατυπωθείσες θέσεις του Ασύνταχτου, που πάντα τάσσεται υπέρ των διευρυμένων και αμεσοδημοκρατικών διαδιακασιών μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι αρμοδιότεροι να λαμβάνουν τις αποφάσεις που αφορούν τις τύχες τους, αλλά και υπέρ του αποφασιστικού ρόλου των εργαζομένων στην λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ3
Για το θέμα της κρίσης των αιτούντων συμβασιούχων –που ο αριθμός στη Θεσσαλονίκη έφθασε τους πεντακόσιους και στην Αθήνα ξεπέρασε τους 4.000- αποκαλύφθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπήκε σ’ αυτό το επικίνδυνο και στημένο παιχνίδι με τους νέους συμβασιούχους! Ακούσαμε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ ότι δεν είχαμε παράλογη άποψη και θέση για μη συμμετοχή της Ένωσης σε μία τέτοια διαδικασία! Μάλιστα, υποστήριξε ότι αρχικά σκέφθηκε να προτείνει στον εκπρόσωπό μας στις τριμελείς επιτροπές αξιολόγησης να ψηφίσουν ΛΕΥΚΟ!
Μεταφέροντας δε το αίτημα του εκπροσώπου μας στην πρωτοβάθμια επιτροπή (Δραγώγιας) να του πεί η Ένωση ποιες ανάγκες πρέπει να καλύπτουν όσοι επιλεγούν, τελικά το προεδρείο κινήθηκε στην κατεύθυνση να τεθούν κριτήρια, με τον Ντόζη να υποστηρίζει ότι πρέπει να επιλεγούν πραγματικοί δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς και τον Κοντογουλίδη να τάσσεται υπέρ τριών κριτηρίων: προϋπηρεσία στην ΕΡΤ, προϋπηρεσία στον ευρύτερο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, σχέση με το γνωστικό αντικείμενο.
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκεκριμενοποιήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες αντιδράσεις προκάλεσε η γνωστοποίηση της εκδότριας των εφημερίδων προς τον πρόεδρο της Ένωσης ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτά που έχει κατά καιρούς υποσχεθεί για καταβολή της μισθοδοσίας στις 20 του μήνα και σήμερα είπε ότι αυτό θα γίνει την άλλη Παρασκευή 26.11! Όπως ήταν επόμενο, στις τάξεις των εργαζομένων επικράτησε ακόμη μια φορά δυσαρέσκεια με τη στάση της εκδότριας, η οποία τελικά πληρώνει κάθε φορά μόνο μετά την αποστολή εξώδικων με προαναγγελία απεργίας. Ε και τώρα θα γίνει το ίδιο και θα λάβει την απάντηση που πρέπει σ’ αυτήν τη συμπεριφορά της. Δημόσιες σχέσεις δεν είναι οι φιέστες που διοργανώνει, αλλά οι αμειβόμενοι στην ώρα τους εργαζόμενοι!
ΜΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου