mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Έρχεται μπόρα, τεχνικοί εναντίον διευθυντών δημοσιογράφων!

Η ανταλλαγή ρεπορτάζ μεταξύ των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Το τελεταίο διάστημα όμως έχει ξεφύγει από τα όρια. Τα κανάλια καλύπτουν όλα τα θέματα ενώ απασχολούν μόλις ένα ή δυο συνεργεία. Είναι η άλλη πλευρά του clopy paste στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Μόνο που στην περίπτωση των τεχνικών μιλάμε για θέσεις εργασίας, απολύσεις και περικοπές. Σε μια προσπάθεια ναβάλουν φραγμό (αν είναι αυτό δυνατόν) η ΕΤΙΤΑ έστειλε σήμερα εξώδικο σε όλους τους διευθυντές των ιδιωτικών και κρατικών σταθμών απαιτώντας το αυτονόητο. Το σεβασμό στη δουλειά των εργαζομένων τους. Και όπως λένε "Στις επανειλημμένες δε εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. προς τις Διοικήσεις των Τηλεοπτικών σταθμών, η απάντηση είναι: «εμείς τα λέμε αλλά οι Διευθυντές Ειδήσεων τα κανονίζουν μεταξύ τους».

Το εξώδικο της ΕΤΙΤΑ




ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΡΧΗ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ


Του συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία "Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής" «Ε.Τ.Ι.Τ.Α.», που εδρεύει στην Αθήνα (ΕΚΑ – Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, Τ.Κ. 10433) και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «MEGA CHANNEL ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αθήνα, Λ. Μεσογείων και Ρούσσου 4, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΤΕΝΝΑ TV Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε.» που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, Λ. Κηφισίας 10-12, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ALTER TV Ελεύθερη Τηλεόραση Α.Ε.» που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, Αγ. Παρασκευής 36-38, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.» που εδρεύει στην Παιανία Αττικής, ΣΕΑ Μεσογείων ΙΧ/Θ 40,2 χλμ. Αττικής Οδού, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «STAR CHANNEL ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» που εδρεύει στην Κηφισιά Αττικής, Βιλτανιώτη 36, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τον Διευθυντή Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» που εδρεύει στο Ν. Φάληρο Αττικής, οδός Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως 2, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
Τους Διευθυντές Ειδήσεων της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή, οδός Λ. Μεσογείων 432, όπως εκπροσωπούνται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπως εκπροσωπείται νόμιμα
• Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ Σ Ε Ε) όπως εκπροσωπείται νόμιμα
• Την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ακαδημίας 33 και εκπροσωπείται νόμιμα
• Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μεσογείων 432 και εκπροσωπείται νόμιμα
• Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου και Αμερικής 5 και εκπροσωπείται νόμιμα

Με την παρούσα, είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούμε για την επιχειρηθείσα να εδραιωθεί εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών μη σύννομη πρακτική της ανταλλαγής τηλεοπτικών θεμάτων τα οποία αν και έχουν καλυφθεί τεχνικά από εργαζόμενους-μέλη μας, χρησιμοποιούνται από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι και δεν αποτελούν εργοδότες τους.
Η ανταλλαγή αυτή των τηλεοπτικών ρεπορτάζ είναι προφανές ότι και στερεί εργασιακό αντικείμενο από τους εργαζόμενους τεχνικούς ενός έκαστου τηλεοπτικού σταθμού και δημιουργεί μέσω της παραβίασης των κείμενων διατάξεων της ισχύουσας Διαιτητικής Απόφασης για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών-μελών μας, ένα πρώτης τάξης άλλοθι για περικοπές αποδοχών αλλά και απολύσεις δηλαδή την απώλεια θέσεων εργασίας σε μια δυσμενέστατη οικονομική και εργασιακή συγκυρία για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα.
Στις επανειλημμένες δε εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. προς τις Διοικήσεις των Τηλεοπτικών σταθμών, η απάντηση είναι: «εμείς τα λέμε αλλά οι Διευθυντές Ειδήσεων τα κανονίζουν μεταξύ τους».

Επειδή είναι αυτονόητη και καταστατικά επιβεβλημένη η υποχρέωσή μας για διαρκή προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των τεχνικών-μελών μας.
Επειδή ουδείς δικαιούται να ανταλλάσσει ή παραχωρεί την χρήση νόμιμης εργασίας και του αποτελέσματός της η οποία παρέχεται από εργαζόμενο-τεχνικό στον κατά νόμο εργοδότη του.
Επειδή ρητώς η κείμενη νομοθεσία, επιβάλλει δεσμευτικά την αναγραφή των συντελεστών που εργάστηκαν για ένα ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια μετάδοσής του από τα δελτία ειδήσεων και τις κάθε είδους εκπομπές που κάνουν χρήση τους.
Επειδή η ως άνω πρακτική σε κάθε περίπτωση παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία, έχει δε ως συνέπεια να εμφανίζει τεχνικά δήθεν πλεονάζον προσωπικό με συνέπεια τη διαρκή διακινδύνευση των θέσεων εργασίας των μελών μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να σταματήσετε πάραυτα την ως άνω μη σύννομη και εξόχως αντισυμβατική αυτή πρακτική σας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις έννομες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: