Όχι στη συρρίκνωση, ναι στις περικοπές
Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή, Σάββατο 27 Νοεμβρίου)
Σειρά προτάσεων για περικοπές πάσης φύσεως επεξεργάζονται αυτό το διάστημα στην ΕΡΤ, από κοινού η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση της εταιρείας, έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα και το συντομότερο δυνατό, να μπει μπροστά συντεταγμένο πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Στόχος, λένε οι ιθύνοντες, δεν είναι η «συρρίκνωση της ΕΡΤ» - αν και δεν αποκλείουν παύση ορισμένων λειτουργιών- αλλά το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της, ο περιορισμός της σπατάλης όπου υπάρχει δυνατότητα.
Στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011, όπου θα προβλεφθεί δραστική μείωση δαπανών για τις ΔΕΚΟ, οι επικεφαλής της ΕΡΤ πιστεύουν ότι για τη δημόσια τηλεόραση θα ισχύσουν ελαφρότερα μέτρα περικοπών, καθώς δεν είναι προβληματική, και όχι τα ειδικά σχέδια εξυγίανσης που θα εφαρμοστούν σε ΔΕΚΟ με σοβαρά ελλείμματα ή χρέη. Έτσι, πριν το «τσεκούρι» από τον υπουργό Οικονομίας, που θεωρείται ούτως ή άλλως βέβαιο, η ΕΡΤ συζητάει προτάσεις και προχωράει σε επεξεργασίες προκειμένου οι όποιες περικοπές να γίνουν κατά το δυνατόν από λειτουργίες που δεν θα επηρεάσουν τη δημόσια υπηρεσία προς τους πολίτες.
* Σημαντικές περικοπές –και σημαντική εξοικονόμηση- αναμένεται στις έξτρα αμοιβές του προσωπικού. Η πρόταση δεν αφορά τόσο υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, όσο κυρίως αμοιβές εκτός έδρας και διανυκτερεύσεις(δηλαδή περιορισμός των συνεργείων) αλλά και βάρδιες του Σαββατοκύριακου.
* Στην ίδια κατεύθυνση μελετάται και η πρόταση περιορισμού του τεχνικού προσωπικού των εξωτερικών συνεργείων, ακόμα και σε ένα άτομο.
* Οι λεγόμενες συμβάσεις «αποκλειστικής απασχόλησης» του μόνιμου προσωπικού που έχουν ήδη μειωθεί από 200 σε 100, αναμένεται στο 2011 να περιοριστούν σε λιγότερες από 50.
* Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, εντός του 2010 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν συνολικά 200 (από τους 3.396) εργαζόμενους σήμερα. Ως το τέλος του 2012 αναμένεται το προσωπικό να έχει μειωθεί σε 2.876 άτομα.
* Οι σκέψεις να κλείσει το ένα από τα τρία κανάλια εγκαταλείπονται. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να διακόψουν τη λειτουργία τους το ψηφιακό sport + ή το cine + ή και τα δύο.
* Βέβαιο θεωρείται κάποιου είδους «συμμάζεμα» στους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, δεδομένου ότι το προσωπικό που μονιμοποιήθηκε το 2006 είναι σε μεγάλο βαθμό διοικητικό προσωπικό.
* Η πρόταση για αναστολή έκδοσης της «Ραδιοτηλεόρασης» αν και εξετάστηκε σοβαρά, δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να προκρίνεται ως μέτρο που θα αποφέρει σοβαρά οφέλη σε σχέση με το κενό που θα αφήσει.
* Συζητήσεις γίνονται επίσης για τα κτίρια που χρησιμοποιεί σήμερα η ΕΡΤ, αλλά και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.
* Το πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας θα προχωρήσει, όπως διαβεβαιώνουν αρμοδίως. Σε πρώτη φάση και άμεσα αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων με τους 8 ανταποκριτές στο εξωτερικό, ενώ θα ακολουθήσει η πρόσληψη των δημοσιογράφων για τις καθημερινές εσωτερικές παραγωγές. Ήδη προχωρεί η πρόσληψη των συμβασιούχων μουσικών.
Προβληματισμό προκαλεί η αποκλειστική πλέον υποχρέωση της ΕΡΤ – καθώς εξαιρέθηκαν τα ιδιωτικά κανάλια- να ενισχύει την εγχώρια κινηματογραφία με 1,5% επί του τζίρου της, περιλαμβανομένου και του ανταποδοτικού τέλους. Αυτό σημαίνει ότι θα φεύγουν από τα ταμεία της περί τα 5 εκ. ευρώ ετησίως. Για την κατανομή του ποσού αυτού, η ΕΡΤ σχεδιάζει να συστήσει ειδική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από άτομα εκτός ΕΡΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΤ
* ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΤ 2010 (σε εκ. ευρώ)
ΕΣΟΔΑ
- Ανταποδοτικό τέλος 302,0
- Διαφημίσεις- Χορηγίες 30,0
- Λοιπά έσοδα 13,8
ΣΥΝΟΛΟ 345,8
ΕΞΟΔΑ
- Εργασιακό κόστος 173,9
- Κόστος Προγράμματος 67,4
- Δαπάνες Γεν. Διευθύνσεων 65,2
ΣΥΝΟΛΟ 306,5
* ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: από ίδιους πόρους θα ανέλθουν σε 4,8 εκ.
* ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Η «εθελούσια έξοδος» του 2000-2003 ανέρχεται σε 61 εκ. ευρώ και θα καταβάλλεται ως το 2019 με κόστος 8,3 εκ. ετησίως.
* ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ: Το 2009 ήταν 119 εκ. ευρώ. Ως τα τέλη του 2010 αναμένεται να έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 45 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου