mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πρώτο βήμα δια-τηλεοπτικής σύμπραξης*

* που φέρνει πολλές απολύσεις τεχνικών. Έστω και αν δεν το λένε ανοιχτά τα κανάλια, υπονοείται σαφώς στο ρεπορτάζ...."Το πρώτο βήμα για τη σύμπραξη μεταξύ των μεγάλων καναλιών πάντως έγινε. Τα κανάλια Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star και ΣΚΑï αποφάσισαν να αναθέσουν τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου εκπομπής τους στον κοινό πάροχο δικτύου, Digea, στον οποίο μετέχουν με ισόποσα μερίδια."

SOS από την ΤV για αναδιάρθρωση
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, Σάββατο 20 Νοεμβρίου)

Η τηλεόραση εκπέμπει SOS μετά τη δραματική μείωση των διαφημιστικών της εσόδων, που ως το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα κλείσει στο 20%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τηλεοπτικής αγοράς οι ζημιές των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας φέτος θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ έναντι 130 εκατ. της περυσινής χρονιάς, παρά τις μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα και τις αμοιβές στη διάρκεια αυτού του έτους.




Σ’ αυτό που συμφωνούν πλέον όλοι είναι πως απαιτείται να αναθεωρηθεί το μοντέλο λειτουργίας της τηλεόρασης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αλλά και την εμπορική πολιτική της. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου TVConference με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία ως προς τις μεθόδους, ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα «συμπράξεων» με στόχο να περικοπεί το κόστος.

Ο γενικός διευθυντής του Star Κάρολος Αλκαλάι που συμμετείχε στο συνέδριο δηλώνει στην «Ι» πως «είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν τα μοντέλα λειτουργίας, μια και έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αλλά κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο συγκεκριμένα θα γίνει κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, τα κανάλια παραμένουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με περισσότερο ή λιγότερο κοινούς στόχους. Ακόμα, υπάρχει σημαντική αντίσταση από οποιονδήποτε φορέα θεωρεί ότι θίγεται από κάποια πρόταση ν’ αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας. Είναι πάντως θετικό ότι η συζήτηση, η οποία γινόταν αποσπασματικά άνοιξε».
Το «παράδοξο» της κρίσης στα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών απεικονίζεται ανάγλυφα στη σύγκριση δαπάνης και τηλεθέασης. Ενώ η τηλεθέαση αυξήθηκε σημαντικά το 2010, η διαφήμιση κινείται στα επίπεδα του 2000-2001.
Το πρώτο βήμα για τη σύμπραξη μεταξύ των μεγάλων καναλιών πάντως έγινε. Τα κανάλια Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star και ΣΚΑI αποφάσισαν να αναθέσουν τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου εκπομπής τους στον κοινό πάροχο δικτύου, Digea, στον οποίο μετέχουν με ισόποσα μερίδια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κλείνουν τα τμήματα τεχνικής υποστήριξης των έξι καναλιών με άμεση συνέπεια να γίνουν αρκετές απολύσεις προσωπικού.Η συμφωνία για τη λειτουργία κοινού δικτύου αναλογικού σήματος αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2011. Όλες οι άλλες προτάσεις για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης και της απώλειας διαφήμισης, που προβλέπουν την εξάλειψη του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές ζώνες, το ύψος αμοιβών ή του κόστους μετεγγραφών τηλεοπτικών προσώπων συνεχίζουν να βρίσκονται στην ανοιχτή ατζέντα των μελών της Ένωσης Ιδιοκτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: