mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι ευρωπαίοι εκδότες το παλεύουν...

...οι δικοί μας ξεφορτώνονται τα Μέσα τους

Περνούν στην αντεπίθεση οι Ευρωπαίοι εκδότες για την αξία της ενημέρωσης
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία)

ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ κινήσεις οι εκδότες του ευρωπαϊκού Τύπου περνάνε στην αντεπίθεση, ζητώντας να προστατευθεί το περιεχόμενο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων στην Ψηφιακή Ατζέντα της ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ζητάνε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μειωθεί ή και να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ για τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ως άμεσο μέτρο ενίσχυσης της λειτουργίας της ενημέρωσης, η οποία αποτελεί δημόσιο αγαθό και βασικό πυρήνα της δημοκρατίας.

Σε πλήρη αναντιστοιχία με την τακτική των Ελλήνων εκδοτών που δεν έχουν ενιαία στάση και πολιτική σε ό,τι αφορά στην προστασία της αξίας του περιεχομένου, στην Ευρώπη έγιναν ήδη οι πρώτες δικαστικές μάχες για την παράνομη χρήση ύλης εφημερίδων από μηχανές αναζήτησης, όπως η Google. Μόνο για τη διατήρηση του ΦΠΑ στο ισχύον ποσοστό του 4,5% σημειώθηκε, κατά πληροφορίες μας, κινητικότητα με αποτέλεσμα ο κλάδος των εκδόσεων να εξαιρεθεί από την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση των συντελεστών φορολογίας.



Οι Ευρωπαίοι εκδότες αντιμετωπίζουν και τα δυο ζητήματα, της προστασίας του περιεχομένου της έντυπης ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή και της κατάργησης του ΦΠΑ ενιαία, με στόχο τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας των εκδόσεων και στην ψηφιακή εποχή.

«Οι εφημερίδες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημοκρατία και προωθούν τον ανοιχτό διάλογο», δηλώνει ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Ένωσης εκδοτών ENPA (EuropeanNewspaperPublishersAssociation) Ivar Rusdal, μιλώντας για την πρόσφατη επιστολή της ένωσης προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη ενόψει της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λήγει στις 31 Μαΐου.

Σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και με νωπές τις ζημιές από την πρόσφατη κρίση στα ΜΜΕ της Ευρώπης, οι ενώσεις εκδοτών επιχειρούν να υψώσουν τείχη άμυνας προστατεύοντας το περιεχόμενο των εντύπων τους. Πριν από την αποστολή της επιστολής για το ΦΠΑ, η ΕΝΡΑ είχε ζητήσει να τεθεί η προστασία του περιεχομένου της ενημέρωσης στο επίκεντρο της Ψηφιακής Ατζέντας της Ε.Ε. Ανήγαγε σε μείζον ζήτημα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright), θεωρώντας το ακρογωνιαίο λίθο για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και τις μελλοντικές επενδύσεις στη βιομηχανία του Τύπου.

Το περιεχόμενο των εφημερίδων χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα από τις εταιρείες τεχνολογίας, προσθέτοντας επιπλέον αξία στις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες. Η ένωση ευρωπαίων εκδοτών επισημαίνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις με τη δημιουργία ποικιλόμορφων πλατφορμών μετάδοσης ειδήσεων και πληροφοριών, κάλεσε τα όργανα της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον Τύπο.

Με παρόμοιο σκεπτικό, ενισχυμένο με τα επιχειρήματα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού Τύπου και την διασφάλιση θέσεων εργασίας, η ΕΝΡΑ παρεμβαίνει και στη ευρωπαϊκή διαβούλευση για τα ποσοστά ΦΠΑ. Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ένωσης Φ. Κάνινγκαμ, «η παράταση του ισχύοντος χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τις έντυπες εκδόσεις στις εφημερίδες κάθε μορφής θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μας για μια «ζωντανή» ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά περιεχομένου ενημέρωσης επί πληρωμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: