mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Μέσα στα Μέσα*

*media news
(Η έκδοση της εβδομάδας)

** Σήμερα το βράδυ η Σία Κοσιώνη γίνεται παρουσιάστρια ενός live δελτίου ειδήσεων χωρίς τηλεοπτικές κάμερες ωστόσο, σε εκδήλωση του τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ με καλεσμένο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ παραμένει στο Νέο Φάληρο για τις ειδήσεις και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν, δηλώνοντας έκπληκτη για τα σενάρια που ορισμένοι κυκλοφορούν και μιλάνε για μετακίνησή της στην ΕΡΤ.
** Ουδέν νεώτερον, όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στη Βουλή για την κρίση των περιφερειακών εφημερίδων, ενώ δήλωσε πως εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης στο πλαίσιο της αλλαγής του νόμου για κρατικές δημοσιεύσεις, αναφέρθηκε εκτενώς στα ισχύοντα μέτρα επιδοτήσεων και ενισχύσεων. Όπως η επιδότηση ταχυδρομικών τελών και η μείωση τελών τηλεφωνίας.
** Παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνεται κινητικότητα στα ΜΜΕ. Στο επικείμενο συνέδριο της ΕΕΤΤ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο των ιδιοκτητών καναλιών, απομακρύνεται το σενάριο των συγχωνεύσεων. Προέχουν οι αντιπαλότητες και ο ανταγωνισμός. Κυρίως με την κρατική αλλά και με τη συνδρομητική τηλεόραση...
** Η αθλητική εφημερίδα Sport Day άνοιξε το χορό στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της παρουσίας της το επόμενο διάστημα. Οι μέτοχοι διπλασίασαν τη συμμετοχή τους. Στη Digea αναμένεται επίσης αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2 εκατ. ευρώ στις 6 Ιουνίου. Στο Mega δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για κάτι τέτοιο. Η γενική συνέλευση της «Τηλέτυπος» ανακοινώθηκε για τις 14 Ιουνίου.
** Δυο αποφάσεις ως τώρα έχει αποστείλει ο υφυπουργός Εσωτερικών κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προκειμένου να ανοίξουν οι κωδικοί της χρηματοδότησης του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σύμφωνα με την απόφαση Γ.Πεταλωτή η «αύξηση ποσοστού διάθεσης που αντιστοιχεί σε ποσό 5.643.000 ευρώ κρίνεται επιβεβλημένη», σε διαφορετική περίπτωση η «οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει πολλαπλές συνέπειες που αφορούν κυρίως στη μισθοδοσία του προσωπικού».
**Στο ίδιο το Πρακτορείο ασχολούνται με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την έγκριση συστήματος ελέγχου όσων εισέρχονται στο κτίριο με ηλεκτρονική κάρτα. Για το σύστημα που θα εφαρμοστεί έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή που θα εισηγηθεί ποιό σύστημα κάρτας θα εφαρμοστεί για το κτίριο του ΑΠΕ.
** Δυο τηλεοπτικά κανάλια γεννιούνται στην Κύπρο στις «στάχτες» της συμφωνίας του Mega με τον «Λόγο». Η Εκκλησία της Κύπρου θα λειτουργήσει το δικό της κανάλι, ενώ το Mega ξεχωριστό τηλεοπτικό σταθμό. Και ενώ η συζήτηση συνεχίζεται για τη χρήση των κτιρίων του Mega Κύπρου που εξέπεμψε στη συχνότητα του «Λόγου», η ψηφιακή αδειοδότηση στην τηλεόραση αλλάζει το τοπίο στη Μεγαλόνησο.

** Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού εξετάζει τα κριτήρια ψηφιακής αδειοδότησης στην Ιταλία. Οι συχνότητες προβλέπεται να διανεμηθούν εντός του Ιουνίου, αλλά ήδη καταγγέλθηκε ότι τα υφιστάμενα κριτήρια αδειοδότησης ευνοούν όσους ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή. Ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και ξένα δίκτυα, όπως το RTL και η Virgin media.
** Δραματικές οι εξελίξεις στον αθλητικό Τύπο. Ενώ στον ΔΟΛ δεν έχουν οριστικά αποφασίσει τι θα γίνει με την «Εξέδρα» (πληροφορίες επιμένουν πως ο τίτλος διατίθεται άμεσα προς πώληση), στη Derby news δρομολογούνται αλλαγές στο τέλος του μήνα. (η νεότερη εξέλιξη για την Εξέδρα είναι ότι η εφημερίδα πουλήθηκε από τον ΔΟΛ στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη!).
** Ως επιτυχία διαφημίζει το Υπουργείο Μεταφορών ότι μηδένισε τη διαφημιστική του δαπάνη για το 2010. Από 5 εκατομμύρια το 2009 δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για διαφήμιση την περυσινή χρονιά.
** Και με τη βούλα της «Διαύγειας» εντάχθηκε το product placement στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης. Στο «Μένουμε Ελλάδα» εμφανίζεται το σήμα γνωστής εταιρείας πλοίων με αντάλλαγμα τη χορήγηση 50 εισιτηρίων μετά αυτοκινήτου στην παραγωγή της εκπομπής για ταξίδια σε νησιά της Ελλάδας.
** Εντονο παρασκήνιο με άρωμα πολιτικής παρέμβασης κρύβει η παραίτηση του καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση από τη θέση του Συνήγορου Τηλεθεατή της ΕΡΤ. Αποδέχτηκε τη θέση, ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του, δεν ανέλαβε καθήκοντα: η επιλογή αυτή έγινε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στο κυβερνών κόμμα, με συνέπεια εντέλει να παραιτηθεί. Η επίσημη εκδοχή της διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης επικεντρώνει στην εργασιακή σχέση του Συνήγορου του Τηλεθεατή, που θα πρέπει «να διερευνηθεί». Η επιστολή παραίτησης του Γ. Πανούση ωστόσο είναι σαφής, αφήνοντας αιχμές για όσους ζήτησαν διαδικασίες opengov για την πρόσληψή του.
** Σε πείσμα των αντιδράσεων της Digea, η ΕΡΤ κάνει σχέδια για το κανάλι υψηλής ευκρίνειας με ένταξη νέων προγραμμάτων την άνοιξη του 2012. Μεταξύ των εκπομπών που θα ενταχθούν, θα είναι και ο «Εξάντας» του Γ. Αυγερόπουλου.
**Ζημιές και στον ισολογισμό της εταιρείας «Χρυσή Ευκαιρία Εκδόσεις». Τα έσοδα της τον περασμένο χρόνο καταγράφονται σε 21,73 εκατ ευρώ και οι ζημιές σε 1,56 εκατ ευρώ έναντι κερδών 4,33 εκατ. ευρώ το 2009.
**Συνεχίζει την πολύ καλή πρωτοβουλία του το αρχείο της ΕΡΤ να δίνει στην πρώτη σελίδα του site της κρατικής τηλεόρασης εκπομπές και αφιερώματα σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα «μεταδίδονταν» στο ψηφιακό αρχείο της ιστοσελίδας το αφιέρωμα για τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
** Ακόμη λιγότερα χρήματα θα στοιχίσει η αποστολή της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό Eurovision Young Dancers 2011, που διεξάγεται στο Όσλο της Νορβηγίας στις 24 Ιουνίου 2011. Στο Όσλο θα πάνε η διαγωνιζόμενη Σπυριδούλα Μαγκουρίτσα και ο χορογράφος και συνοδός Αλέξης Κωστάλας. Η δαπάνη που εγκρίθηκε από την ΕΡΤ για το διαγωνισμό είναι μόλις 28.980 ευρώ.
** Μια υπόθεση με μέλλον για την ψηφιακή αδειοδότηση συζητείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χορήγηση ψηφιακών συχνοτήτων στην Ιταλία που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναμένεται εντός Ιουνίου. Υποψήφιοι να λάβουν άδεια είναι όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους ευρωπαϊους όπως το RTL, η Virgin και η Liberty media. Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα ασχοληθεί με το θέμα μετά από καταγγελία ότι τα κριτήρια του διαγωνισμού ευνοούν τους ήδη κατέχοντες άδεια τηλεοπτικού καναλιού.
** Ένταση στην «Καθημερινή» μετά την απόλυση του εκπροσώπου των τεχνικών Βασίλη Νίνου. Οι εργαζόμενοι σε κοινό μέτωπο ζητούν την άμεση ανάκλησή της.
** Η SES Astra ανακοίνωσε τη δημιουργία και δεύτερου 3D καναλιού ερωτικού περιεχομένου της Penthouse
** Νέο πρόστιμο για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στο σόου «Next top Model» του ΑΝΤ1 ύψους 15.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ.
** Την ανάπτυξη της webTV με παροχή live stream με ταινίες και ξένες σειρές σχεδιάζει η Forhnet.
** Ανακάλεσε την απόφαση να μειωθεί η αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων της ΕΡΤ το ΔΣ της εταιρείας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.
** Στην Κύπρο επεκτείνεται η V+O με τη δημιουργία της V+O Cyprus η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στρατηγικής επικοινωνίας. Επικεφαλής της νέας εταιρείας τέθηκε ο Πάνος Τσιρίδης.
** Αποχώρησε από τον όμιλο της Village η Έλντα Παυλογιαννακοπούλου.
** Στη λίστα των επαγγελμάτων που απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
** Στο αρχείο έβαλε το ΕΣΡ την καταγγελία της Μιμής Ντενίση για το «Αλ τσαντίρι νιουζ», το ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο είναι ότι δέχθηκε να την ελέγξει χωρίς να υπάρχει αίτημα επανόρθωσης στο κανάλι.

Πηγές: Ισοτιμία, Παρασκευή & 13

Δεν υπάρχουν σχόλια: