mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Μας λένε καταρρέουν τα ΜΜΕ, δεν μας λένε ότι αυτοί καταρρέουν

Alicia Leal
 Ανατροπή και όχι διαχείριση

Της Ματίνας Παπαχριστούδη,
υποψήφια για ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ με την "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή"
(Financial Crimes,Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι).

 Καταρρέουν τα ΜΜΕ, κραυγάζουν. Οι περισσότεροι εξ' αυτών μετείχαν με ποικίλους τρόπους στο πάρτυ των προηγουμένων ετών.
Έρχονται λουκέτα στον Τύπο, φωνάζουν. Οι περισσότεροι εξ΄αυτών, μανατζαρέοι, διαχειριστές με το εύκολο χρήμα φίλων τους, στελέχη στις δημοσιογραφικές ελίτ, όχι μόνο συμμετείχαν στη διαπλοκή αλλά την πολυέπλεξαν ακόμη περισσότερο. Την επέβαλλαν από τα βασικά άρθρα των εφημερίδων τους ως και το μικρά μονόστηλα. 
Και εξαφάνισαν όσους τόλμησαν να φωνάξουν κάπως περισσότερο για δημοσιογραφία, δεοντολογία, αξιοπρέπεια...Όσους τόλμησαν εδώ και δυο χρόνια΄-ήδη από το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο- να απαιτήσουν την ανατροπή στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Θα αντέξουν μόνο λίγοι, λένε. Οι περισσότεροι εξ΄αυτών ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους επόμενη μέρα, να διατηρήσουν τα προνόμια τους. Του χρήματος και της εξουσίας νομής και διαχείρισης. Και είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για αυτό.
Και επειδή στις παλιές εποχές των παχιών αγελάδων, της εύκολης ροής χρήματος και διαπλοκής, αυτοί αποφάσιζαν, αυτοί επέβαλλαν, τώρα αντί να αποδείξουν πως είναι ικανοί, απλώς επιτίθενται σε αυτούς που δεν αποφάσιζαν, στους πολλούς που έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν λίγα.
Τα Μέσα θα κλείσουν, εκφοβίζουν. Και δεν λένε πως είναι ικανοί να τα κλείσουν πράγματι, αρκεί να μη χάσουν αυτοί τα προνόμια τους. Για αυτό ως αυθεντίες διαχείρισης απαιτούν, λοιδωρούν, υπακούουν, επιτίθενται σε όποιον αμφισβητεί, ρωτά, δημοσιογραφεί. Εκφοβίζουν, τρομοκρατούν, απολύουν, καταδικάζουν.
Βιάζονται από θέσης ισχύος-για να μη χάσουν αυτοί τα προνόμια τους- να επιβάλλουν μειώσεις μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία.
Αυτή είναι η πολιτική διαχείρισης που προτείνουν σε δύσκολες εποχές. Δεν έχουν τίποτε καινούργιο, καμία ιδέα να εμφανίσουν.
Σε ειδικές περιπτώσεις, σαν αυτές των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ αύριο και μεθαύριο, ενεργοποιούν και το σύστημα εκλογικής αντιπροσώπευσης. (Εγώ είμαι εδώ για εσένα, ψήφισε με και θα σε θυμηθώ. Προς άγραν πελατών και όχι ψηφοφόρων).
Και θυμούνται: Τη δημοσιογραφία (που κατέστρεψαν), τη δεοντολογία(που καταπάτησαν), την κρίση( που διαχειρίστηκαν), την κοινωνία (που συκοφάντησαν), τις εργασιακές σχέσεις(που κατέστρεψαν).
Από τη θέση του συνδικαλιστή ή από τη θέση υποβολέα στο αυτί του συνδικαλιστή, τρέχουν τις τελευταίες μέρες να μαζέψουν ψηφουλάκια. Για να παραμείνουν σε θέση ισχύος και να κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Έχοντας ήδη φροντίσει για το χρίσμα από τους εργοδότες που επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση, αναρρύθμιση του συστήματος διαπλοκής.
Κανείς δεν τους είπε ότι η πρόταση τους για γαλέρες ΜΜΕ, με σκλάβους εργάτες της πληροφόρησης αντί για δημοσιογράφους είναι μια ακόμη αποτυχία τους;
ΜΜΕ υπήρχαν και θα υπάρχουν. Με άλλη μορφή, άλλη οργάνωση, άλλους τρόπους. Και αυτά τα Μέσα χρειάζονται δημοσιογράφους. Οι θέσεις εργασίας με 300 και 500 ευρώ επίσης θα υπάρχουν. Τα δικά τους Μέσα όμως είναι βέβαιο πως θα εξαφανιστούν χωρίς τους πολλούς, αυτούς που πάντα, ακόμα, ξέρουν τι είναι δημοσιογραφία, αξιοπρέπεια, δεοντολογία.
Σε αυτές τις εκλογές δεν διακυβεύεται απλώς η αξιοπρέπεια μας. Κρίνονται οι όροι της διαμόρφωσης στη δημοσιογραφία την επόμενη μέρα των ΜΜΕ.
Για αυτό λοιπόν Ανατροπή και όχι διαχείριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: