mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έχει καμία τύχη το μοντέλο ...Καμίνη στην ΕΣΗΕΑ; (ρεπορτάζ για τις εκλογές)

Την ερχόμενη εβδομάδα ο δημοσιογραφικός κλάδος οδηγείται στις κάλπες. Για την εκλογή νέων οργάνων στην ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, τον ΕΔΟΕΑΠ.Και σύμφωνα με όλα τα σενάρια και τις πληροφορίες που διακινούνται διόλου δεν αποκλείεται να κατέβουν 8 ή 9 ή και 10 ψηφοδέλτια σε αυτές τις εκλογές. Σε ένα ρημαγμένο-κυριολεκτικά-τοπίο, με τους εκδότες να κάνουν επίδειξη δύναμης λίγο πριν τις εκλογές κάνοντας σκληρούς εκβιασμούς για μειώσεις και περικοπές, σε μια δημοσιογραφία που καταρρέει στην αναξιοπιστία της, σε μεγάλο βαθμό ως "εχθρός" της κοινωνίας, οι περισσότερες παρατάξεις βγάζουν προεκλογικά τον προβληματισμό τους για τις "αδιέξοδες απεργίες". Αμφισβητούν το Καταστατικό χωρίς όμως να το λένε δημόσια, ζητώντας μόνο να νομιμοποιηθεί η ...απεργοσπασία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκδότες και καναλάρχες, κάνει ή δεν κάνει χατίρια ανάλογα με τις αμοιβαίες εξυπηρετήσεις, για το αν και ποιοί θα "σωθούν" με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε επενδύσεις ή επιδότηση προσωπικού...
Τα ψηφοδέλτια θα κατατεθούν την Πέμπτη. Τελικά από την παράταξη της "Συσπείρωσης" αποχώρησε η ομάδα που πρόσκειται στη "Δημοκρατική Αριστερά" η οποία με τίτλο "Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση" καταθέτει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Χθές με αποστολή email γινόταν προσπάθεια να κλειστούν οι τελευταίοι ...υποψήφιοι.


Η διακήρυξη αρχών με τίτλο "Να αλλάξει η ΕΣΗΕΑ" αναρτάται στο blog της νέας παράταξης με πρόλογο: "Οι εκλογές δίνουν μια δραματική αφορμή για να στοχαστούμε εξ αρχής για την ίδια την ύπαρξη και την λειτουργία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, να εγκαταλείψουμε την αυτάρεσκη «μαχητικότητα», να θέσουμε τα προβλήματα της ηθικής, της αλλοτρίωσης και των συνειδησιακών συμβιβασμών του κλάδου μας". Η διακήρυξη στο

(http://dimeta.blogspot.com/2011/05/blog-post.html)
Στα ονόματα υποστήριξης αναγράφονται δημοσιογράφοι που είχαν κατέβει με τη "Συσπείρωση" στις εκλογές του 2009 αλλά και ορισμένοι που είχαν υποστηρίξει το ψηφοδέλτιο της "Δημοσιογραφικής Ενότητας" του Δ.Κουμπιά αλλά και συντάκτες που χαρακτηρίζονται για τις (νεο)φιλελεύθερες απόψεις τους.
Η αποφυγή απεργιών πάντως χρησιμοποιείται και απ΄άλλες παρατάξεις. Ενδεικτικά στο http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3401
της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Δ.Τσαλαπάτη "αναφέρεται πως πρέπει:"Στην ΕΣΗΕΑ να μπει φραγμός στις τυφλές απεργίες και στις εκπτώσεις σε μισθούς και δικαιώματα υπέρ των εργοδοτών, στις απολύσεις, στα χαμένα μεροκάματα χωρίς αντίκρυσμα, στη σφαγή των συνταξιούχων, στην ανεργία".
Στο blog της Δημοσιογραφική Ενότητας του Δ. Κουμπιά ο προβληματισμός των απεργιών στον κλάδο συνδέεται με το πότε απεργούν οι άλλοι κλάδοι.

Μέχρι στιγμής και με κάθε επιφύλαξη για τις διεργασίες που συνεχίζονται στις παρατάξεις, φαίνεται (ή τουλάχιστον δηλώνουν), πως θα κατέβουν στις εκλογές ξεχωριστά ο Παναγιώτης Ράμμος με ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ στα ΜΜΕ και η Νανά Νταουντάκη. Και φυσικά η Συσπείρωση, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή με τις δυνάμεις του Αριστερού ΜΜΕτωπου, των Financial Crimes και του Σπάρτακου, η Δημοσιογραφική Ενότητα του Δ.Κουμπιά, η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Δ.Τσαλαπάτη και η παράταξη Π. Σόμπολου χωρίς Σόμπολο "Δημοσιογράφοι για τη δημοσιογραφία". Το ποιός θα ηγείται της παράταξης μετά την άρνηση της Σ. Βούλτεψη, παραμένει άγνωστο ενώ φημολογείται πως ένα ήδη μέλος του νυν ΔΣ από την παράταξη προετοιμάζεται για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ!

Κατά πληροφορίες πάντα που διακινούνται και εντός ΜΜΕ, ορισμένοι των κομμάτων, των εργοδοτών, κάνουν ήδη λογαριασμούς για τη μετεκλογική κατάσταση στον δημοσιογραφικό κλάδο. Προσδοκώντας καραμπόλες και συνέργειες ή συμμαχίες στην εκλογή προεδρείου. Πάντα με στόχο τη συνεργασία τους στην επίτευξη στόχων των εργοδοτών (για να το πούμε κομψά). Εξ ού και ο τίτλος για μοντέλο Καμίνη στο ρεπορτάζ της προεκλογικής περιόδου η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση (για ορισμένες παρατάξεις) με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και κυρίως την επίθεση των εργοδοτών. Και ακόμη ελάχιστοι κάνουν έναν πραγματικό απολογισμό της χαμένης αυτής 2ετίας, των υποσχέσεων και δεσμεύσεων, των ευθυνών...Και ακόμη πιο λίγοι κάνουν αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους. Αντιθέτως πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να δηλώσουν απόλυτη υποταγή σε συσκέψεις στελεχών σε εφημερίδες και κανάλια.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: