mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πολιτική χείρα βοηθείας στο Ραδιοτηλεοπτικό

Καμία διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θεσμικής κατοχύρωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου δεν δείχνει η κυβέρνηση αλλά και τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή τα οποία συναινούν στην τοποθέτηση των μελών του Συμβουλίου.
Η τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, φωτογραφική στην ουσία της, επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα συνταγματικότητας της συγκρότησης μετά τη λήξη τη θητείας του οργάνου προκειμένου να μην υπάρξει μαζική αμφισβήτηση των προστίμων.
Η διάταξη αποτελεί ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν στο ΕΣΡ και προβλέπει ότι η θητεία των μελών της αρχής, όταν έχει λήξει, παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την αντικατάστασή τους. Η αξιοπιστία όμως του θεσμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, γεγονός που σημειώνει και ο νομικός Αλέξανδρος Οικονόμου, ειδικός επιστήμονας στο ΕΣΡ από τα παλαιότερα στελέχη της αρχής.

Σε παρέμβασή του με άρθρο στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή ο Αλ. Οικονόμου σημειώνει: «Αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι βέβαια η αδυναμία των πολιτικών προσώπων να επιλέξουν τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής ή η απρονοησία εκείνων που, ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο ακυρότητας των πράξεων του ΕΣΡ, δεν έπραξαν τίποτα για να τον αποτρέψουν». Λέει μάλιστα το αυτονόητο: «Για το μέσο Έλληνα, το ΕΣΡ είναι γνωστό για έναν και μοναδικό λόγο: επειδή επιβάλλει πρόστιμα στα κανάλια».
Το πρόβλημα βέβαια για το ΕΣΡ, ανεξάρτητα του χρόνου που δίνει με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση, είναι ότι έχουν λήξει οι δύο θητείες του ιδίου του προέδρου του, το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος 2328/95. Και το ερώτημα πλέον που γεννάται είναι αν ενόψει και των θεσμικών αλλαγών στην τηλεοπτική αδειοδότηση, το ΕΣΡ θα παραμένει σε θεσμικό κενό.
Και αν τελικά μια αρχή της οποίας πλήττεται βαριά η αξιοπιστία βολεύει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που μπορούν να καταγγέλλουν ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε σχόλιο δεν τους αρέσει στην τηλεόραση… Το ΕΣΡ πάντως την περασμένη Τρίτη εξέπληξε για μια ακόμη φορά. Έδωσε πρόστιμο στη δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα της Nova, δυο μάλιστα, από 15.000 ευρώ, γιατί μετά τα μεσάνυχτα προβάλλουν ερωτικές ταινίες. Ο πρόεδρος της αρχής, που ήταν μειοψηφία, δεν εξήγησε επαρκώς τους λόγους επιβολής των προστίμων αυτών σε μια συνδρομητική υπηρεσία. Κάτι ειπώθηκε όμως για υποβολή καταγγελίας…

(αναδημοσίευση από Π&13)

Δεν υπάρχουν σχόλια: