Σε ύφεση η TV παρά τη γενναία κρατική στήριξη
αναδημοσίευση από Ισοτιμία
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=91245
Της Μ. Παπαχριστούδη
Αγωνία, ανασφάλεια, νέες περικοπές σε πρόγραμμα και αμοιβές. Το χριστουγεννιάτικο μενού των τηλεοπτικών καναλιών δεν περιλαμβάνει φέτος γιορτινό τραπέζι. Τουναντίον οι εντολές που δίνονται αφορούν σε νέες περικοπές, κυρίως στο κόστος προγράμματος. Δεν αποκλείονται πλέον και πιο οδυνηρές αποφάσεις όπως η κατάργηση ολόκληρων τηλεοπτικών ζωνών με επιχείρημα ότι δεν έχει θέση στο πρόγραμμα ό,τι δεν φέρνει διαφήμιση.
Και όλα αυτά παρά τη γενναία στήριξη που προσφέρει η πολιτεία στην ιδιωτική τηλεόραση. Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης, το 20% επί των διαφημίσεων πάγωσε για ένα χρόνο, ως την 1.1.2012 και αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε την παράτασή του ως το 2013. Συνεχίζεται το χαριστικό καθεστώς μη απόδοσης ενοικίου για την κατοχή τηλεοπτικών συχνοτήτων, αφού το τέλος ενοικίασης παραμένει στο 0,1% του ετήσιου τζίρου των σταθμών. Ειδικά για το τέλος συχνοτήτων οι τηλεοπτικοί σταθμοί ζητάνε την παράταση αυτού του ειδικού καθεστώτος ως το 2015 ή μέχρι να δοθούν οι οριστικές ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες.
Επιπλέον τροποποιήθηκε η υποχρέωση των καναλιών να επενδύουν στην κινηματογραφική παραγωγή με το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Π. Γερουλάνου. Η υποχρέωση απόδοσης 1,5% επί του τζίρου, έγινε 1,5% επί των διαφημίσεων ή 0,75% απευθείας κινηματογραφική επένδυση και το υπόλοιπο ποσοστό δίνεται σε διαφημιστικό χρόνο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος των αιτημάτων που είχαν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο αφορά τη δραστηριότητα της κρατικής τηλεόρασης και τις θεσμικές αλλαγές που προτείνουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μείωση του αγγελιοσήμου κατά 50%, να οριστεί δηλαδή η επιβάρυνση στη διαφήμιση σε ποσοστό 10%. Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο το υπόλοιπο ποσοστό θα διοχετευθεί στην αγορά. Άμεσα συνδέεται μ’ αυτό και το αίτημα να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως.Αν και το μερίδιο της κρατικής τηλεόρασης στην αγορά δεν υπερβαίνει το 4,5%, τα ιδιωτικά κανάλια επιμένουν.
Ο Λάμπης Ταγματάρχης, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δήλωσε πως προς το παρόν η ΕΡΤ δεν βγαίνει εκτός διαφήμισης αλλά δεν πρόκειται να υιοθετήσει ανταγωνιστικές λογικές έναντι της ιδιωτικής TV. Το σημαντικότερο για την τηλεόραση το επόμενο διάστημα είναι οι θεσμικές αλλαγές που προωθούνται. Η αλλαγή του νόμου ενόψει της ψηφιακής αδειοδότησης γίνεται ένα ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών με την κυβέρνηση, καθώς ζητούν να δοθεί η δυνατότητα συγχωνεύσεων μεταξύ τηλεοπτικών επιχειρήσεων αλλά και διευκολύνσεων με στόχο την κοινή λειτουργία μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων εντός ενιαίου ομίλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου