mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Στόχος τα ανεξάρτητα ΜΜΕ

Λευτέρη Πιταράκης
Ήταν πριν λίγο καιρό που οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ και καμεραμέν στη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η καταγγελία της Ένωσης φωτορεπόρτερ και της ένωσης ανταποκριτών ξένου τύπου, είναι φανερό πως κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων των πολιτικών προϊσταμένων της αστυνομίας αλλά και των αρχισυντακτών των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών. Αυτή τη φορά στο συλλαλητήριο τις 6ης Δεκέμβρη η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν σφοδρότερη. "Χωρίς αιτία" γράφουν τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων σε εφημερίδες και site. Πολλοί τραυματίες, πολύ ξύλο. Και όποια κάμερα επιχειρούσε να αποθανατίσει το συμβάν, έσπαζε. Έτσι προέκυψε μια ακόμη καταγγελία, αυτή τη φορά με επιστολή της ΕΦΕ στον υπουργό Χρήστο Παπουτσή. "Θύμα" είναι ο φωτορεπόρτερ Maxime Cyselinck που κάλυπτε τα γεγονότα για λογαριασμό του πρακτορείου "News Pictures". Χλευάστηκε, χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να του σπάσουν το χέρι.
Και λέω τώρα εγώ: Όταν χτυπάνε τους διαδηλωτές δεν γίνεται θέμα στα "έγκυρα" έντυπα Μέσα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στα κανάλια, αφήστε το καλύτερα, εκεί προβάλλεται το σήριαλ τρομο-υστερίας με γιάφκες και άλλα παραμύθια της οδού Αλεξάνδρας. Οπότε μήπως χτυπάνε πια στοχευμένα τα ανεξάρτητα μέσα; Ξένους φωτορεπόρτερ ή και Έλληνες που θα δώσουν το υλικό τους στο εξωτερικό;

Η επιστολή- καταγγελία της ΕΦΕ

Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο Παπουτσή

Είμαστε υποχρεωμένοι για μια ακόμη φορά να καταγγείλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που επιτέθηκαν αναίτια, κακοποίησαν και τραυμάτισαν συναδέλφους μας φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους κατά την διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου.



Συγκεκριμένα ο συνάδελφος Maxime Cyselinck φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα για λογαριασμό του πρακτορείου "News Pictures" χλευάστηκε και προπηλακίστηκε άγρια από ομάδα των ΜΑΤ στην οδό Μπενάκη , παρ΄όλο που δήλωσε την ιδιότητά του , με αποτέλεσμα το σπάσιμο του χεριού του και την αρπαγή του κράνους και της μάσκας που φορούσε (απαραίτητα για την προστασία του από τα χημικά). Σε βοήθειά του προσέτρεξε ο συνάδελφος Βαγγέλης Πατσιάλος ο οποίος χτυπήθηκε και αυτός από την όμάδα των ΜΑΤ.
Επειδή τα γεγονότα είναι γνωστά, η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική από την πλευρά ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά τη πληθώρα των καταγγελιών και διαμαρτυριών της Ένωσής μας κατά το παρελθόν, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το επί πλέον γεγονός ότι η ιδιότητα των συναδέλφων μας φωτορεπόρτερ ήταν περισσότερο από προφανής και σε καμιά περίπτωση οι επιθέσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθούν τυχαίες.
Επειδή η συμπεριφορά αυτή των οργάνων της τάξης πλήττει βάναυσα την ελευθεροτυπία, σας καλούμε, για πολλοστή φορά, να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ολόπλευρη ενημέρωση, που αποτελεί την ψυχή της Δημοκρατίας.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: