mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Νέος γενικός και στην ΕΤ3

Σήμερα αναμένονται αλλαγές και στην ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη με την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή από τη Διοικούσα Επιτροπή. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το "ρεπορτάζ" του tvxs για τις εξελίξεις.

Αντίο στην ΕΡΤ-3 από ενα golden girl
Του Αρίστου Αναγνώστου

Πολλοί στη δημοσιογραφική πιάτσα της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι η παροιμιώδης καθυστέρηση του υπουργού πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου στην επιλογή νέας διοίκησης στο Τρίτο Καναλι λειτούργησε σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης, ξεχασμένης γαλάζιας διοίκησης της ΕΡΤ3.

(αναδημοσίευση από το http://www.tvxs.gr/news/)

Η αλήθεια είναι ότι η επιστολή της γαλάζιας Θάλειας και εκλεκτής του Χρήστου Παναγόπουλου δείχνει ότι όχι μόνο φεύγει από την ΕΡΤ3 σαν να μην υπήρξε "ούτε γάτα ούτε ζημιά", αλλά και ότι διεκδικεί έπαινο αντοχής για το...μαρτύριο της παραμονής της στη διεύθυνση, επί 14 μήνες πράσινης διακυβέρνησης! «… Στη διάρκεια των 14 μηνών που παρέμεινα στη Γενική Διεύθυνση, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η παραίτησή μου, παρά τις ηθικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις, πορεύτηκα με γνώμονα το συμφέρον της ΕΡΤ3. Άλλωστε, στη ζωή μου δεν έμαθα να εγκαταλείπω αγώνες και υποχρεώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Θάλεια Ιωαννίδου!



«Εκείνο που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να μη διαψεύσω εκείνους που μου εμπιστεύθηκαν αυτή τη θέση, να μην προδώσω τα «πιστεύω» μου, αλλά και να μην απογοητεύσω τους συνεργάτες μου, τους τηλεθεατές και ακροατές», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής της η απερχόμενη γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, εγείροντας όμως απορίες σε ποιους αναφέρεται όταν λέει «ότι την ενδιέφερε να μην διαψεύσει εκείνους που την εμπιστεύτηκαν»!

Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 που γνωρίζουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της κ. Ιωαννίδου, οι αναφορές στα περί τήρησης των προϋπολογισμών και οικονομικών, δεν σημαίνουν και πολλά. «Εξάλλου», λένε οι ίδιοι, «εμείς μείναμε πίσω για να πληρώσουμε τα σπασμένα με μειώσεις μισθών της τάξης του 20%». Από την άλλη, σε όσους μπήκαν στο «ψυγείο» και το περιθώριο, υπέστησαν διώξεις ή ήταν «κομμένοι» επί των ημερών της παντοδυναμίας της γαλάζιας Θάλειας, οι αναφορές στα «περί πλουραλισμού και εργασιακής ειρήνης», μάλλον ακούγονται βερεσέ: «Εκείνο που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να υποστηρίξω την ανεξαρτησία και αυτονομία της ΕΡΤ3, να στηρίξω τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, να επιδιώξω την εργασιακή ειρήνη, να περιορίσω περιττές δαπάνες, να συμβάλω στην προετοιμασία για τη ψηφιακή εποχή και να κρατήσω μακριά «γκρίζες ζώνες», «γκρίζες επιρροές», «γκρίζες αντιλήψεις» και «γκρίζες διαφημίσεις». Ευελπιστώ ότι τα κατάφερα», αναφέρει με αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση η Θάλεια Ιωαννίδου, η οποία έχει διαγραφεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ, για άσκηση λογοκρισίας(με τις ευλογίες του τότε προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, Χρ. Παναγόπουλου, ο οποίος συνέχισε το ίδιο" τροπάριο" και στον ΣΚΑΪ, και διεγράφη τελικά από την ΕΣΗΕΑ)

Το κείμενο της επιστολή της έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Λίγες μέρες πριν από την άφιξη του νέου Γενικού Διευθυντή και μετά από ακριβώς 6,5 χρόνια στην ΕΡΤ3 -περισσότερα από πέντε στη θέση της Γενικής Διευθύντριας και 17 μήνες στη Διοικούσα Επιτροπή- ετοιμάζομαι να αποχωρήσω από τον τρίτο ραδιοτηλεοπτικό φορέα πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά για ανθρώπους και συμπεριφορές.

Παρά τη λάσπη και τις άδικες επιθέσεις που δέχθηκα από γνωστούς-«αγνώστους» διαύλους διοχέτευσης «πληροφοριών» -σε στήλες εφημερίδων και στους διαδρόμους της ΕΡΤ3-, θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτό το διάστημα περισσότερα ήταν αυτά που μας ένωσαν από εκείνα που μας χώρισαν -αν, βέβαια, μας χώρισαν. Θέλω να πιστεύω ότι κοινός γνώμονας όλων μας ήταν η ανεξαρτησία, το συμφέρον και η επιτυχία της ΕΡΤ3 αλλά και η εντυπωσιακή (2,5 φορές μεγαλύτερη από το παρελθόν) άνοδος της τηλεθέασης της ΕΤ3.

Αυτό που, εξαρχής, έθεσα ως αυτοσκοπό και, σίγουρα, όχι για να το προσθέσω στο βιογραφικό μου ή να διεκδικήσω την παραμονή μου (ακούστηκε και γράφτηκε κι' αυτό) στη Γενική Διεύθυνση, μια θέση που αποτέλεσε για μένα πρόκληση και, ταυτόχρονα, με επιφόρτισε με προβλήματα, αντιξοότητες και τεράστια ευθύνη, ήταν να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου με τον καλύτερο και αποδοτικότερο για την ΕΡΤ3 τρόπο.

Εκείνο που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να μη διαψεύσω εκείνους που μου εμπιστεύθηκαν αυτή τη θέση, να μην προδώσω τα «πιστεύω» μου, αλλά και να μην απογοητεύσω τους συνεργάτες μου, τους τηλεθεατές και ακροατές.

Εκείνο που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν να υποστηρίξω την ανεξαρτησία και αυτονομία της ΕΡΤ3, να στηρίξω τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, να επιδιώξω την εργασιακή ειρήνη, να περιορίσω περιττές δαπάνες, να συμβάλω στην προετοιμασία για τη ψηφιακή εποχή και να κρατήσω μακριά «γκρίζες ζώνες», «γκρίζες επιρροές», «γκρίζες αντιλήψεις» και «γκρίζες διαφημίσεις». Ευελπιστώ ότι τα κατάφερα.

Σε ένα ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, το οποίο ακόμη αναζητά την ταυτότητά του, μέσα από υπερβολές, ακρότητες και εύκολες συνταγές εντυπωσιασμού, «πιστεύω» μου ήταν -και παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή- ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει με τη λειτουργία της να δημιουργήσει εκείνες τις σταθερές που δίνουν τον ορισμό της έγκυρης ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας, που δίνουν δείγματα γραφής με επαγγελματισμό και σεβασμό. Δείγματα γραφής που η ΕΡΤ3 τα έδωσε.

Ο στόχος όλων μας ήταν ένας και κοινός: η αναβάθμιση του τρίτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασής του, η πιστή τήρηση του προϋπολογισμού και η συνετή διαχείριση. Μια προσπάθεια που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη διάρκεια των 14 μηνών που παρέμεινα στη Γενική Διεύθυνση, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η παραίτησή μου, παρά τις ηθικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις, πορεύτηκα με γνώμονα το συμφέρον της ΕΡΤ3. Άλλωστε, στη ζωή μου δεν έμαθα να εγκαταλείπω αγώνες και υποχρεώσεις.

Αποχωρώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σημερινό Πρόεδρο της Διοικούσας ΕπιτροπήςΤάσο Σπηλιόπουλο, τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Τσάμη και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Νέλλυ Ζήκα-Τσελεμέγκου, Νίκο Μανδάνη, Κώστα Ταγγίρη και Δημήτρη Γιακουμέλο, καθώς και το νομικό σύμβουλο της ΕΡΤ3 Φωκίωνα Δεληγιάννη.

Ευχαριστώ τους Διευθυντές Διοίκησης-Διαχείρισης Διαμ. Μπαχαρίδη, Τηλεόρασης Γιώργο Φράστανλη, Ραδιοφωνίας Ξάνθο Χύτα, και τον Ειδικό Σύμβουλο Διοίκησης Γιώργο Φερέτη, αλλά και εκείνους που στο διάστημα της θητείας μου αποχώρησαν.

Ευχαριστώ όλους τους Υποδιευθυντές και Προϊσταμένους Τμημάτων. Ευχαριστώ τις γραμματείς της Γενικής Διεύθυνσης. Ευχαριστώ το σύνολο των εργαζομένων, χωρίς τη συνεργασία των οποίων η ΕΡΤ3 δε θα έφθανε στο σημερινό υψηλό επίπεδό της, ούτε η ΕΤ3 «θα ξεχώριζε».

Ευχαριστώ τις διοικήσεις του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την άψογη συνεργασία με τους κοινούς στόχους. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη αν, άθελά μου, πίκρανα κάποιους. Διαβεβαιώνω τους πάντες ότι καμία ενέργεια ή απόφασή μου δεν ήταν εσκεμμένη, καμία δεν είχε στόχους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς ή συντεχνιακούς.

Γνώμονας στη διάρκεια της θητείας μου ήταν η άνοδος της ΕΡΤ3, η εργασιακή ειρήνη και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του έμψυχου δυναμικού, το οποίο και αξιόλογο είναι και εμπειρία και αισθητική διαθέτει, όπως κατ' επανάληψη έχω επισημάνει.

Με την ευχή ότι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί ή να διαφοροποιηθεί το ραδιοτηλεοπτικό status της ΕΡΤ3, παρά μόνο προς όφελος της, προς όφελος των εργαζομένων, προς όφελος της «εκτός των τειχών» Ελλάδας, σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί από τη νεοδιορισθείσα διοικούσα επιτροπή της ΕΡΤ3 η τοποθέτηση του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάκτα στη θέση του γενικού διευθυντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: