mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και οι ισολογισμοί στην ατζέντα των μεγάλων εκδοτών

Ψάχνουν τη χρυσή τομή για τους ισολογισμούς

Ανοικτό και προς άσκηση περαιτέρω πιέσεων σε όλα τα μέτωπα παραμένει το θέμα της κατάργησης δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο. Το ζήτημα επανήλθε έντονα μετά την απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευσή τους και να γίνεται μόνο ανάρτηση των ισολογισμών στο Διαδίκτυο.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό των ΜΜΕ Τηλέμαχο Χυτήρη φέρονται ως «πρωταγωνιστές» στην έγκριση ενός νέου πακέτου στήριξης του ελληνικού Τύπου. Το πακέτο αποτελεί αυτή την περίοδο την κύρια ατζέντα στις επαφές και τις συζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκδότες.



Και ενώ μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών, οι μικρές λεγόμενες εφημερίδες, οικονομικές αλλά και πολιτικές, εγείρουν μείζον ζήτημα για την προστασία της έντυπης ενημέρωσης ως κύριο συστατικό του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Η υποχρεωτική δημοσίευση είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο αλλά και η Σουηδία. Στόχος του δεν είναι μόνο η τήρηση της διαφάνειας στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, αλλά και η στήριξη των έντυπων μέσων, κυρίως αυτών που δεν διαθέτουν τα μέσα επιβίωσης στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του Τύπου.

Ένα επιπλέον επιχείρημα που ετέθη τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στον υπουργό των ΜΜΕ είναι οι δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών. Χωρίς τα έσοδα από τους ισολογισμούς πολλές εφημερίδες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Πρόκειται για εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας που δεν έχουν τα μέσα να στηρίξουν την κυκλοφορία τους με άλλες εμπορικές πολιτικές. Επιπλέον η ανάρτηση στο Διαδίκτυο δεν εγείρει υποχρεώσεις πληρωμής αγγελιόσημου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ζήτημα δεν έχει κλείσει αν και οι πιέσεις να τεθεί το 2011 ως τελευταίος χρόνος της υποχρέωσης έντυπης δημοσίευσης κορυφώνονται. Συζητείται ωστόσο μια μέση οδός στην παρέμβαση της κυβέρνησης, να δοθεί δηλαδή το πράσινο φώς για την ανάρτηση των ισολογισμών εταιρειών στο Διαδίκτυο χωρίς όμως, προς το παρόν, να καταργηθεί και η υποχρεωτική δημοσίευσή τους στον Τύπο. Τίθεται ωστόσο θέμα για την προώθηση ρύθμισης που θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια και όρους για όσες εφημερίδες θα έχουν το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών στον οικονομικό ή πολιτικό Τύπο. Ένα τέτοιο είναι ο αριθμός κυκλοφορίας των εντύπων. Το κριτήριο της κυκλοφορίας ωστόσο δεν μπορεί να είναι ενιαίο για το κέντρο, την Αθήνα και την περιφέρεια, όπου ισχύουν άλλες συνθήκες στην τοπική αγορά.

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία, 11 Δεκεμβρίου)
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=90671

Δεν υπάρχουν σχόλια: