mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Περί ΕΡΤ, part 2

Εμείς πληρώνουμε την ΕΡΤ, εμείς θέλουμε άλλη τηλεόραση

Η επίθεση στην ΕΡΤ στοχεύει κατά τη γνώμη μας στο δημόσιο συμφέρον της κοινωνίας για άλλη, διαφορετική τηλεόραση. Είναι δικαίωμα του πολίτη που πληρώνει κάθε μήνα 4,24 ευρώ τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλα και όσα τα ιδιωτικά κανάλια δεν μπορούν και δεν θέλουν να του προσφέρουν. Οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτός από παράλογες είναι και γελοίες. Και το δυστύχημα είναι πως έτσι πως κατάντησαν την ΕΡΤ Α.Ε, αποκομμένη από τον χώρο της παραγωγής, του πολιτισμού και της ενημέρωσης, ελάχιστους υποστηρικτές διαθέτει πλέον. Μόνο αδιάφορους πολίτες, εχθρούς και αντιπάλους.
Το παρακάτω κομμάτι δημοσιεύτηκε στον "Αντίχτυπο" την απεργιακή έκδοση δημοσιογράφων και ανέργων που εκδόθηκε με την υποστήριξη σωματείων των εργαζομένων από τη "Διακλαδική πρωτοβουλία".

Το παράδειγμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ Α.Ε αποτελεί ορατό και αποκαλυπτικό συνάμα, παράδειγμα στον πόλεμο που δέχεται ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών σήμερα. Πολύ περισσότερο που ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο χρηματοδοτούν οι Έλληνες πολίτες και όχι το κράτος, βρίσκεται στο κέντρο της εξαιρετικά ευαίσθητης υπηρεσίας της προπαγάνδας και χειραγώγησης. Όταν επί πέντε χρόνια εξελισσόταν στην Αγία Παρασκευή το μοναδικό πάρτυ χλιδής, αδιαφάνειας, σπατάλης δημόσιων πόρων και χρημάτων η ΕΡΤ παρέμεινε στο απυρόβλητο των ιδιωτικών media, των εκδοτών, των καναλιών και του συνόλου σχεδόν των πολιτικών του Κοινοβουλίου.
Με την εγγύηση των χρημάτων των πολιτών που δεν είναι και λίγα- 302 εκατομμύρια ετησίως πληρώνουν για να έχουν τηλεόραση και διαφορετικές από τα ιδιωτικά κανάλια εκπομπές- οι διοικούντες την κρατική τηλεόραση ικανοποιούσαν τους πάντες προσφέροντας δωρεάν service σε κάθε αίτημα τους.


Από τηλεοπτικά συνεργεία σε tour πολιτικών έως και δωρεάν ειδησεογραφικό προϊόν μέσω απευθείας οπτικής ίνας στους, κατ΄ άλλα «ανταγωνιστές» της αγοράς. Και τότε, φυσικά, δεν έμπαινε ζήτημα αποχώρησης της από τη διαφημιστική αγορά.

Σήμερα οι χθεσινοί δωροθέτες στη σπατάλη και οι αποδέκτες υπηρεσιών της, πρωτοστατούν στον πόλεμο εναντίον της διατήρησης της ΕΡΤ ως εταιρείας δημοσίου συμφέροντος. Για αυτό και οι τόσο άναρθρες κραυγές περί της κατάργησης ή τη μείωσης του ανταποδοτικού τέλους, της συρρίκνωσης των τηλεοπτικών σταθμών ή υπηρεσιών. Και ούτε είναι τυχαίο ότι ένα από τα κομβικά στρατηγεία της επίθεσης εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών, προμετωπίδα στην επιβολή της πολιτικής της τρόικας και του ΔΝΤ. Χρησιμοποιούν το επιχείρημα του ανταποδοτικού τέλους για να καταγγείλουν αυτά που στο παρελθόν έκαναν ή δέχονταν! Τον σφικτό εναγκαλισμό της ενημέρωσης με το Μαξίμου, την κυβέρνηση και τα κόμματα, την απουσία οιουδήποτε εναλλακτικού δυναμικού τηλεοπτικού προγράμματος για τους τηλεθεατές, τη στήριξη σε ελληνικά προγράμματα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή παιδικά, την τήρηση κανόνων και ελάχιστων ορίων στη διοίκηση και τα οικονομικά της κρατικής τηλεόρασης.
Η επίθεση που δέχεται η ΕΡΤ δεν είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως σε όλες σχεδόν τις χώρες τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μπήκαν στο στόχαστρο των ιδιωτικών συμφερόντων αλλά και κυβερνήσεων με σκοπό της την απαγόρευση επέκτασης τους σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και στο Διαδίκτυο. Κομβικό σημείο για τη μάχη που εξελίσσεται στην Ευρώπη είναι η στήριξη και χρηματοδότηση περιεχομένου και υπηρεσιών στο Διαδίκτυο και την ψηφιακή τηλεόραση που θα παρέχεται δωρεάν και προς όφελος των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση εγκρίθηκε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.
Ο απόηχος της ευρωπαϊκής αυτής μάχης και επίθεσης φθάνει στην Ελλάδα- ως συνήθως- μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της διαπλοκής αλα ελληνικά. Βεβαίως και η ΕΡΤ δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Τουναντίον. Το επίμαχο ωστόσο ζήτημα σήμερα είναι πως θα αξιοποιηθούν και θα διαχειριστούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ εσόδων που προέρχονται από τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας. Το μείζον θέμα είναι αν η παρεχόμενη ενημέρωση μέσα από τις ειδήσεις και τις εκπομπές της ΝΕΤ και η διασκέδαση, σόου ή ψυχαγωγία μέσα από τις εκπομπές της ΕΤ-1, θα δίνεται με την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας για τους δημοσιογράφους και του πλουραλισμού για τους δημιουργούς. Το σημαντικό για την ελληνική κοινωνία είναι η κατανόηση πως η ΕΡΤ είναι ένα δημόσιο κανάλι για το οποίο πληρώνει κάθε μήνα συνδρομή. Και ως τέτοιο οφείλει να της ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: