mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

έχετε δίκιο κύριε εκδότα μου, οι δικές σας εφημερίδες δεν θα υπάρχουν

Μέσα σε όλα τα τρελά και παράλογα που ακούγονται ακούστηκε κι αυτό. Κορυφαίος εκδότης σε (εκφοβιστική) δήλωση του είπε πως το 2012 υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν εφημερίδες. Έχει απόλυτο δίκιο. Οι δικές τους εφημερίδες αν συνεχίσουν έτσι οι εκδότες, προφανώς και δεν θα υπάρχουν.
Ο Τύπος όμως και θα υπάρχει και θα λειτουργεί. Όπως και πολλοί δημοσιογράφοι, σε αντίθεση με τους τωρινούς εκδότες. Γιατί η ενημέρωση δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν που το κατασκευάζεις στα εργαστήρια συμφερόντων της διαπλοκής, στην πολυπλεκόμενη σχέση κράτους και media, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή το κράτος έκλεισε τη στρόφιγγα του δημοσίου χρήματος που σκόρπιζε αφειδώς στους εκδότες, τελείωσε και η ευφορία του χρηματιστηρίου με τις επενδύσεις-κοροϊδία και άρα πεθαίνει ο Τύπος;
Ο δικός τους τύπος μπορεί να πεθαίνει. Θα υπάρξει όμως άλλος. Γιατί η ενημέρωση είναι σύμφυτη λειτουργία της κοινωνίας και έχει το δικό της ρόλο. Σαφώς και θα γίνουν σεισμικές ανατροπές. Σίγουρα θα αλλάξει ο τρόπος εργασίας των δημοσιογράφων. Αλλά και εφημερίδες θα υπάρχουν και ενημέρωση θα υπάρχει.
Προφανώς και το μήνυμα "λουκέτου" ή "λουκέτων" σε ημερήσια φύλλα είναι μια ακόμη απειλή. Γιατί αν οι δημοσιογράφοι θέλουν μια φορά να μείνουν, οι εκδότες επιχειρηματίες το θέλουν δυο φορές.
Για αυτό και έχουν στόχο να εμπλέξουν την ΕΣΗΕΑ στον μίνι εκδοτικό πόλεμο Σταύρου Ψυχάρη-Μάνιας Τεγοπούλου. Και το ΔΣ προτίθεται να το συζητήσει!


Μήπως μαζί με τη στάση της "Ε" και των συντακτών της πρέπει να συζητήσει και την απεργοσπασία των ηλεκτρονικών site των τηλεοπτικών καναλιών; Και εκεί οι δημοσιογράφοι μέλη της εργάζονταν. Μήπως την απεργοσπασία στο capital, στο skairadio, στο newsit, το gossiptv, και σε όλα τα άλλα; Εκεί δεν εργάστηκαν δημοσιογράφοι μέλη της που σε τελική ανάλυση δεν είχαν καν την επίφαση της συμφωνίας των εκδοτών -ιδιοκτητών ότι δέχονται να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας;Μήπως πρέπει να ασχοληθεί με την επίσημη δήλωση τη εταιρείας Γιαννακόπουλου "Η Διοίκηση της DPG Digital Media σέβεται και αναγνωρίζει το δικαίωμα στην απεργία όλων των συνεργατών-μελών της ΕΣΗΕΑ. Διαχωρίζει όμως ξεκάθαρα τη θέση της και γνωστοποιεί στο ευρύ διαδικτυακό αναγνωστικό κοινό, ότι τα ηλεκτρονικά μέσα ιδιοκτησίας DPG θα λειτουργήσουν κανονικά, παρέχοντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση κατά τη διάρκεια των απεργιών που έχει προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ". Και εκεί δημοσιογραφικά στελέχη έχουν το λόγο.
Οι παγίδες είναι πολλές. Δυστυχώς για τον κλάδο, τώρα αποδεικνύεται πως η ανυπαρξία σωματείου είναι και καταστροφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: