Προστασία της δημόσιας TV ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=90915
Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗ
Σε μια εποχή που τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, δέχονται σφοδρή επίθεση για το ρόλο και τις δραστηριότητές τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του ζητά τη «διατήρηση και ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας», την επέκταση των κρατικών Μέσων στην ψηφιακή εποχή και τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στο «διττό σύστημα» λειτουργίας ιδιωτικής και κρατικής τηλεόρασης.
Παράλληλα ζητά από τα κράτη-μέλη να χρηματοδοτούν τα δημόσια Μέσα, να σταματήσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις, να ενισχύσουν τη διαφάνεια και υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους σχέδια για ψηφιακή επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.
Οι θέσεις του ψηφίσματος 2010/2028 (ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστούν κόλαφο και για τις θέσεις που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, που επιμένουν στη συρρίκνωση της ΕΡΤ χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας που προσφέρουν τα κρατικά δίκτυα και δεν βλέπουν αντιπαλότητα με τη λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Αντιθέτως υποστηρίζοντας τη λειτουργία του «διττού» συστήματος στις χώρες της Ευρώπης, τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Η θέση τους αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων εκδοτών που ζητάνε να περιοριστεί ο ρόλος των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών Μέσων στην παραγωγή περιεχομένου για το Ίντερνετ.
Στο ψήφισμα πάντως σημειώνεται πως στην ψηφιακή εποχή τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα βοηθούν, και πρέπει να βοηθούν, στη διατήρηση της δημόσιας σφαίρας, να προσφέρουν πολιτιστικό και ειδησεογραφικό περιεχόμενο προς όφελος του κοινού και για την ενίσχυση του πλουραλισμού.
Ταυτόχρονα ενθαρρύνουν πρακτικές συνεργασίας και συμπράξεων με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα αλλά και τους εκδοτικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων και περιεχομένου για τις νέες υπηρεσίες και πλατφόρμες.
Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται και θέσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα στο πνεύμα της διατήρησης της ανεξαρτησίας των δημόσιων Μέσων. Καλεί, για παράδειγμα, τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για τη σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων Μέσων, να ορίσουν με ακρίβεια την αποστολή τους ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη διαφορετικότητά τους και να έχουν αυτονομία σε ό,τι αφορά την κατάρτιση προγραμμάτων.
Επισημαίνει μάλιστα στα κράτη-μέλη ότι η έλλειψη νομικών διατάξεων για την επέκταση των δημόσιων Μέσων στο Διαδίκτυο επιδρά αρνητικά στην επέκτασή τους σε νέες πλατφόρμες. Επίσης ζητά να σταματήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις, όσον αφορά το περιεχόμενο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί Οργανισμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου