mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τα σενάρια για τα δημοτικά ΜΜΕ

Της Αγγέλας Νταρζάνου
(αναδημοσίευση από τον Κόσμο του Επενδυτή, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου)

Σε αναζήτηση στρατηγικής για τα Δημοτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας βρίσκονται οι νέες δημοτικές αρχές Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς η 6μηνη παράταση που δόθηκε για άλλη μια φορά από το υπ. Εσωτερικών ώστε να μην μετατραπούν άμεσα σε Α.Ε., όπως προβλέπει ο Κώδικας δήμων και κοινοτήτων, δίνει το χρονικό περιθώριο για να αναπτυχθούν προτάσεις, να ανοίξει ο διάλογος αλλά και να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον (κυρίως) των ραδιοφωνικών σταθμών.
Ήδη, με τη νέα δημοτική αρχή υπό τον Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη ακούγονται προτάσεις όπως επί παραδείγματι τα δημοτικά ΜΜΕ, ραδιόφωνο και τηλεόραση να γίνουν διαδημοτικά, ενώ προστίθεται και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαχείριση, προκειμένου αφενός μεν να βρεθούν πόροι για τη στήριξή τους και αφ ετέρου να «ανοίξουν» σε μεγαλύτερο εύρος.


Όπως στη Θεσσαλονίκη, πολύ περισσότερο στον Πειραιά, έτσι και στην Αθήνα, η στρατηγική αναζητείται από τη νέα δημοτική αρχή υπό τον Γ.Καμίνη, η οποία βρίσκεται προς το παρόν σε στάδιο ενημέρωσης. Μόλις αυτή την εβδομάδα στελέχη της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» πήραν στα χέρια τους επίσημα στοιχεία που αφορούν τη δομή, τα οικονομικά και τους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Αθήνα 9,84». Σύμφωνα με υπευθύνους της νέας δημοτικής αρχής, τα στοιχεία, αν και ακόμα ελλιπή, θα μελετηθούν –όπως άλλωστε και στους 20 συνολικά οργανισμούς του Δήμου Αθηναίων- με τη συμμετοχή και ειδικών τεχνοκρατών, προκειμένου να σχηματιστεί σε πρώτη φάση μια γενική εικόνα.
Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος της Δημοτικής αρχής, ο αριθμός των εργαζομένων στον ρ/σ, φαίνεται να αγγίζει τα ...500 άτομα, αν και οι ενδείξεις ως τώρα έκαναν λόγο για 300-350. Ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσεγγιστεί, καθώς καταγεγραμμένοι στον Αθήνα 9.84 εργάζονται αλλού (από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, μέχρι πολιτικά γραφεία ή και πουθενά) ενώ εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο μισθοδοτούνται από άλλους οργανισμούς του Δήμου. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι πως από 1/1/2011 λήγουν οι συμβάσεις 130 συμβασιούχων μεταξύ των οποίων και του συνόλου σχεδόν του προσωπικού του Air, που απευθύνεται στους μετανάστες. Με ψήφισμά τους πάντως οι εργαζόμενοι στο σταθμό υπογραμμίζουν ότι «η θέση τους ενδυναμώνεται με την επικράτηση της Διαφάνειας και στηρίζουν κάθε κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σχηματικά, οι επιλογές της νέας δημοτικής αρχής συνοψίζονται στα εξής σενάρια:
- Να ισχύσουν οι διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να μετατραπεί ο σταθμός σε Α.Ε., να λειτουργήσει με κριτήρια αγοράς- και όπου πάει. Η εκδοχή αυτή βρίσκεται σε υποχώρηση
- Αντιδιαμετρικά, να μετατραπεί σε «κοινωφελή οργανισμό» και σταδιακά να υποχωρήσει και από την αγορά διαφήμισης
- Να συγχωνευθεί με την «Τεχνόπολη» με την οποία θα μπορούν να αλληλοτροφοδοτούνται στη λογική της παροχής πολιτιστικού αγαθού
- Για το μέλλον: στην ψηφιακή εποχή τα ραδιόφωνα θα είναι πολυδύναμα μέσα, πλατφόρμες με πολλαπλές δυνατότητες και παροχή ποικίλων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: