mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ειδήσεις για τη ψηφιακή ρύθμιση στην ημερίδα του ΙΟΜ

**Τροποποιήσεις στο νόμο Ρουσόπουλου (3592/07)
** Δημοπράτηση ψηφιακού φάσματος
** Δημοπράτηση ραδιοτηλεοπτικού φάσματος
** Άδειες από το ΕΣΡ για περιεχόμενο
 ** Έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από συχνοτητες
 ** Ανακατανομή ρόλων στις ανεξάρτητες αρχές

Τελευταία ευκαιρία για την ψηφιακή ρύθμιση στα media

(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 4 Δεκεμβρίου)
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=90347

Ως τελευταία ευκαιρία για να μπει μια τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο εμφανίζεται η έντονη κινητικότητα που εκδηλώνεται γύρω από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης, αφού παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο, επιβεβαίωσε πως επίκειται αλλαγή του νόμου Ρουσόπουλου (3592) για το τηλεοπτικό καθεστώς.
Η δήλωση έγινε στη διάρκεια της ημερίδας του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων για τις «ρυθμίσεις και τις αρρυθμίες στην ψηφιακή TV», όπου πραγματοποιήθηκε άτυπα μια δημόσια διαβούλευση και ακούστηκαν οι θέσεις όλων των φορέων της αγοράς. Και ενώ το έτος 2013 τίθεται ως ορόσημο για την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της τηλεοπτικής αδειοδότησης, του νέου ψηφιακού χάρτη και της δημοπρασίας για το ψηφιακό μέρισμα, από την πώληση του οποίου προϋπολογίζονται έσοδα 350 εκατομμυρίων ευρώ.


Ζήτημα που δεν έχει διευκρινιστεί πολιτικά είναι το μοντέλο τηλεοπτικής αδειοδότησης, αν δηλαδή μετά το θεσμικό διαχωρισμό σε «πάροχο δικτύου» και σε «πάροχο περιεχομένου», τα τηλεοπτικά κανάλια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα λαμβάνουν άδεια μόνο από το ΕΣΡ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τηλεοπτικές συχνότητες, θα εκχωρηθούν σε δημοπράτηση από την ΕΕΤΤ στους παρόχους δικτύου που θα πληρώσουν αδρά για την 15ετή άδεια εκπομπής τηλεοπτικών «μπουκέτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις, αφού εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση του ψηφιακού μερίσματος, θέτουν ζήτημα για την εκχώρηση του ψηφιακού φάσματος για συγκεκριμένες χρήσεις μετάδοσης. Η επιλογή πάντως ενός τέτοιου μοντέλου καθορίζει και την ανακατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων στις τρεις ανεξάρτητες αρχές, ΕΣΡ, Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΕΕΤΤ.
Όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα το αμέσως προσεχές διάστημα θα συγκληθεί η διυπουργική ομάδα εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί τα συγκεκριμένα βήματα της ψηφιακής ρύθμισης. Εντός του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και η πρόσληψη συμβούλου για την μελέτη αποτίμησης του ψηφιακού μερίσματος.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως εντός του 2011 θα έχει έσοδα από τις τηλεοπτικές συχνότητες και ο Τ. Χυτήρης εξήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών με τροποποίηση του νόμου 3592/07. Ωστόσο για να συμβεί αυτό απαιτείται σειρά ενεργειών, μεταξύ άλλων και η μετακίνηση των επικοινωνιών του στρατού και της αεροπορίας από το φάσμα των UHF. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να υλοποιηθεί σε ένα ήδη χαοτικό σύστημα τηλεοπτικών εκπομπών με αναλογικό σήμα. Από την πλευρά της ΕΕΤΤ, τέλος, ακούστηκε η προειδοποίηση για τον κίνδυνο ψηφιακού αλαλούμ καθώς τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια θα εκπέμπουν ψηφιακά ενώ τα περιφερειακά μένουν πίσω σε μια δεύτερη ταχύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: