mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Έφθασαν και οι "πικρές αλήθειες" του ΕΔΟΕΑΠ

Για όσους έλαβαν σήμερα ταχυδρομικά το ειδικό έντυπο με τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ ήταν ένα σόκ.Όσοι το διάβασαν. Οι περικοπές είναι σαρωτικές και πολλές απο αυτές θα τις διαπιστώσουμε στο ...ταμείο. Όλα έγιναν εξαιτίας του ελλείμματος που παρουσίασε φέτος ο οργανισμός και ενόψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού που πρέπει να είναι κερδοφόρος. Τα επιχειρήματα του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι αναρτημένα στο site του.

To Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σε αναπροσαρμογή των παροχών υγείας από 1ης Ιανουαρίου 2010 με τιμές και προϋποθέσεις που θα ισχύσουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011.



Οι πίνακες παροχών Υγείας - Βοηθημάτων - Επιδομάτων, όπως αποφασίστηκε, έχει ήδη κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ και εφαρμόζεται . Σ'αυτόν μπορείτε να βρείτε επεξηγήσεις και απαντήσεις σε τυχόν απορίες για θέματα που σας απασχολούν. Επιπλέον για κάθε ερώτηση σχετικά με θέματα υγείας και περίθαλψης μπορείτε να επικοινωνήστε με το ΤΥΠ .

Με την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αποφασίστηκε, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, η καταβολή επιδομάτων και παροχών στους ασφαλισμένους μας άμεσα, χωρίς να απαιτείται πλέον απόφαση Δ.Σ. Οι περιπτώσεις αυτές φαίνονται στον πίνακα 1 . Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις φαίνονται στον πίνακα 2.

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Συνάδελφοι

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς έλαχε σε μας ο κλήρος να πράξουμε δυσάρεστα, αλλά κατά συνείδηση και υπεύθυνα. Σήμερα θέλουμε να πούμε κάτι σοβαρό. Μια πικρή αλήθεια στους συναδέλφους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, που μας εμπιστεύτηκαν τον περασμένο Μάιο και μας ανέδειξαν στη διοίκηση του Οργανισμού μας, για τη διετία 2009-2011.

Αντικειμενικά και με βάση τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και την αναλογιστική μελέτη, που έχουμε στα χέρια μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μην ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο της μυωπικής διαχείρισης, αλλά το δύσκολο δρόμο των αποτελεσματικών μέτρων, που θα διασφαλίσουν το παρόν και κυρίως το μέλλον όλων μας.

Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις και φυσικά όχι ελαφριά τη καρδία! Περιορίζουμε παροχές, με γνώμονα, όμως, κοινωνικά και ανθρώπινα κριτήρια…. Αναδιαρθρώνουμε για πρώτη φορά τους μηχανισμούς είσπραξης του Αγγελιοσήμου και αντιμετώπισης των εργοδοτών, που εισφοροδιαφεύγουν. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά και μέχρι τέλους μαζί τους. Αγωνιζόμαστε να αυξήσουμε τα έσοδα του Οργανισμού, πολεμώντας ουσιαστικά με την πλάτη στο τοίχο, λόγω της πλήρους ανυπαρξίας ελέγχου του πόρου μας από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα και τη γενικότερη αρνητική οικονομική συγκυρία στον τόπο μας και διεθνώς. Πρόκειται για τη χειρότερη εποχή στα 42 χρόνια του ΕΔΟΕΑΠ. Τα έσοδα συρρικνώνονται με τρομακτικό ρυθμό. Η φοβερή κρίση, που διέρχεται ο τόπος μας και μέσα σε αυτόν ο κλάδος των ΜΜΕ δεν μειώνει μόνον την εισροή πόρων ανοίγει επιπλέον την όρεξη στην εισφοροδιαφυγή, στις χαριστικές ρυθμίσεις και στα κόλπα του «περάστε αύριο»….

Αν δεν αυξηθεί το έσοδο και αν δεν μειωθούν οι δαπάνες μας στο μέτρο του δυνατού και του κοινωνικά δίκαιου, φυσικά με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, θα φτάσουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε όλοι, στην αδυσώπητη ανάγκη να αρχίσουμε να ροκανίζουμε τα αποθεματικά μας.

Και αυτό δεν θα είναι μόνον οδυνηρό. Θα αποδειχθεί καταστροφικό για όλους μας. Γιατί αυτά τα αποθεματικά δεν είναι ανεξάντλητα. Γιατί είμαστε πια κοντά 18.000 άνθρωποι.

Και γιατί δυστυχώς, με ευθύνη όλων μας, σε θεσμικό και προσωπικό επίπεδο, δεν καταφέραμε να προλάβουμε τις εξελίξεις στο Διαδικτυακό μέλλον των ΜΜΕ, με συνέπεια να μετράμε ήδη απώλειες σοβαρών εσόδων στο αγγελιόσημο και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πολλαπλασιάζουμε τους ελέγχους των δαπανών στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στα φάρμακα. Για πρώτη φορά από το 2001, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει νοσοκομειακές συμβάσεις, που θέτουν όρους ελέγχου, εκσυγχρονισμού, διαφάνειας, και ποιότητας υπηρεσιών στους ασφαλισμένους μας. Παράλληλα εγκαθιστούμε μηχανισμό ελέγχου εντός των νοσηλευτηρίων, ώστε με τις νέες συμβάσεις και τον έλεγχο να περιορίσουμε τις σπατάλες και την εκμετάλλευσή μας από το εμπόριο της υγείας.

Η γλώσσα των αριθμών είναι σκληρή. Ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν ευημερούν. Για το 2009, τα αποθεματικά μας σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ. Το μειωμένο λόγω της κρίσης ετήσιο έσοδό μας, είναι 68 εκατ. Το αυξημένο ετήσιο έξοδό μας, λόγω του ρυθμού αύξησης των μελών και της αύξησης των δαπανών υγείας είναι 63 περίπου εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 63 εκατ. τα 20 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο των εξόδων, αφορούν στις επικουρικές συντάξεις των 1758 συνταξιούχων και δικαιοδόχων μας.. Άλλα περίπου 28 εκατ. αφορούν σε δαπάνες νοσηλείας, περίθαλψης και εφ άπαξ και τα υπόλοιπα 15 εκατ. αφορούν στα πάγια και λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, για ιατρικές, νοσηλευτικές, διοικητικές υπηρεσίες και βέβαια τις κοινωνικές παροχές. Και βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι οι προοπτικές για το 2010 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες…

Αν δεν ληφθούν ΤΩΡΑ μέτρα, το υγιές ταμείο, που ξέρουμε, σε 5 χρόνια θα βάλει χέρι στον «κουμπαρά» των αποθεματικών και σε 12 χρόνια θα βρεθεί στο σημείο ΜΗΔΕΝ, όπως όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα. Αυτή είναι η διαφορά του «δυνατού» ΕΔΟΕΑΠ από τα υπόλοιπα καταρρέοντα Ταμεία: 12 χρόνια…..

Φτάνουν αυτά για να γεράσουν με αξιοπρέπεια οι σημερινοί συνταξιούχοι και να βγουν στη σύνταξη οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες, σκληρά εργαζόμενοι στον Τύπο; Αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Εμείς που έχουμε ευθύνη να σας πούμε την αλήθεια και καθήκον να λάβουμε μέτρα, θα παλέψουμε! Αυτή είναι η ευθύνη μας και έτσι αντιλαμβανόμαστε την εντολή του κλάδου να διασφαλίσουμε το παρόν και κυρίως, το βέβαιο και δυνατό μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Τα μέτρα, που σύμφωνα με το Καταστατικό μας είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε, ίσως μπορεί, αλλά σίγουρα ΠΡΕΠΕΙ να αποδειχθούν το σωσίβιο όλων μας. Δεν επιτρέπεται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας τα χειρότερα να έρχονται. Δεν μας επιτρέπεται να κλείσουμε τα μάτια και να μην σπεύσουμε να θωρακίσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ από τον ασφαλιστικό, φορολογικό και εισοδηματικό κυκλώνα, που ήδη στροβιλίζει στη δίνη του ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Έχουμε όλοι μας χρέος να διατηρήσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ αυτοδιοίκητο, οικονομικά αυτοδύναμο, ισχυρό και σύγχρονο. Οι άνθρωποι της Ενημέρωσης δεν πρέπει να αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων και να γίνουμε θεατές της εμπλοκής του ΕΔΟΕΑΠ στα ισοπεδωτικά σχέδια των νέων ασφαλιστικών πολιτικών, αλλά και των στείρων συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Συνάδελφοι,

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, Διοίκηση, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στο νοικοκύρεμα του «σπιτιού» μας για να μπορεί το Ταμείο μας να μακροημερεύσει.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουμε γνώση των συνεπειών κάθε απόφασής μας. Κάθε μας πράξη είναι στην κρίση όλων σας. Υπέρτατο κριτήριο, όμως, είναι ο ΕΔΟΕΑΠ όλων μας.

Για αυτό στην κρίσιμη ώρα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει Διοίκηση, που εργάζεται συλλογικά, υπεύθυνα, διάφανα, δημοκρατικά και αποτελεσματικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ
Ελένη Σπανοπούλου, πρόεδρος
Παναγιώτης Νεστορίδης, αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Τσούτσιας, γεν. γραμματέας
Δημήτρης Μυλωνάς, ταμίας
Αργύρης Δεμερτζής , πρόεδρος ΤΥΠ
Τζώρτζια Κοντράρου
Αγαμέμνων Φαράκος
Αγαθή Κυρίτση
Σίμος Καταϊφτσής, μέλη ΔΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΔΟΕΑΠ 2010-2011

Σύμφωνα με το Καταστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται ανά διετία να αναπροσαρμόζει τις παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους, με γνώμονα μόνο το καλό και το συμφέρον των ίδιων και του Ταμείου και κριτήριο τα οικονομικά δεδομένα, με στόχο τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2009 έλαβε υπόψη και μελέτησε τα οικονομικά δεδομένα, που παρέλαβε. Συζήτησε διεξοδικά όλες τις εισηγήσεις, προτάσεις και εκφάνσεις του ζητήματος κατά τους μήνες, Σεπτέμβριο-Νοέμβριο 2009. Και κατέληξε, στις αρχές Δεκεμβρίου ομόφωνα σε σειρά δύσκολων αποφάσεων, που αφορούν σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Οργανισμού, με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Όσον αφορά στις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ προς τους ασφαλισμένους του, αυτές, βεβαίως, θα κριθούν στην πράξη και όπου διαπιστωθεί ότι αυτό είναι δίκαιο και αναγκαίο θα αναδιατυπωθούν. Στόχος των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι:

-Nα διατηρηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και
-Mε τους λιγότερους δυνατούς ασφαλιστικούς και κοινωνικούς κραδασμούς, να προκύψει εξοικονόμηση πόρων.

Είναι ανάγκη να κατισχύσει το πνεύμα αλληλεγγύης των γενεών και με βοήθεια των οικονομικά ισχυρότερων, προς τους δοκιμαζόμενους ασθενέστερους, να προκύψει εξοικονόμηση πόρων, πάντα με κοινωνικά κριτήρια και γνώμονα τον Άνθρωπο.

Για όλες τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ μερίμνησε παράλληλα να υπάρξει ενημέρωση όλων των Ενώσεων μελών του ΕΔΟΕΑΠ. Έδωσε προτεραιότητα, για λόγους σεβασμού και προσφοράς στον κλάδο στους συνταξιούχους, ενημερώνοντας σε επίσημη συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου τους αιρετούς εκπροσώπους τους. Τέλος, ετοιμάζεται εντατικά και παρά τις προσπάθειες καθυστέρησε, λόγω των αργιών των εορτών στο τυπογραφείο, το πολύπτυχο έντυπο με όλες τις αναλυτικές, επίσημες και μόνες έγκυρες πληροφορίες για τις παροχές της περιόδου 2010-2011. Το έντυπο συνοδευόμενο από αναλυτική επιστολή για την πορεία των Οικονομικών του Οργανισμού θα λάβουν όλοι οι ασφαλισμένοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ ταχυδρομικά στα σπίτια τους, στους χώρους δουλειάς και μέσω διαδικτύου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με παράλληλη ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας (www.edoeap.gr).

Έτσι , παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι παροχές ΕΔΟΕΑΠ για την περίοδο 2010-2011:

* Διατηρούνται σταθερές και αυτούσιες στο βασικό κορμό τους, που αφορά στην Υγεία, την Περίθαλψη και την Επικούρηση
* Εφαρμόζονται παράλληλα μέτρα ελέγχου, ενίσχυσης των εσόδων, εξορθολογικοποίησης δαπανών και περιστολής περιττών εξόδων όπου αυτό είναι εφικτό.
* Επανακαθορίζονται και οριοθετούνται ορισμένες από τις παροχές αφενός μεν με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, αφετέρου δε με κανόνες δικαίου και ισότιμης συμμετοχής όλων των γενεών των ανθρώπων του Τύπου στην προσπάθεια οικονομικής στήριξης και εξυγίανσης του Οργανισμού μας.

Ειδικότερα το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε ομόφωνα ότι :

* Οι νέες τιμές των παροχών ισχύουν από 1/1/2010 μέχρι 31/12/2011. Θα επανεξεταστούν όμως με βάση την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού μέχρι το Δεκέμβριο του 2010.
* Κατασκηνωτικό επίδομα: Θα χορηγείται με κριτήριο το ετήσιο ατομικό εισόδημα του μέλους ως εξής:

-για εισόδημα έως 40.000 ευρώ, 600 ευρώ και 300 για ημερήσιο πρόγραμμα.
-για εισόδημα από 40.001 έως 50.000 ευρώ, 400 ευρώ και 200 ευρώ για ημερήσιο πρόγραμμα.
-για εισόδημα από 50.001 ευρώ και άνω δεν θα χορηγείται το επίδομα.

* Επίδομα τοκετού: Παραμένει ως έχει αλλά δεν θα χορηγείται σε έμμεσα μέλη, που ασφαλίζονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.
* Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού: Θα χορηγείται φέτος με κριτήριο το ετήσιο μικτό ατομικό εισόδημα (δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά από τυχόν αποζημιώσεις) ως εξής:

-για εισόδημα έως 40.000 ευρώ, 250 ευρώ μηνιαίως και για το τρίτο παιδί 270 ευρώ.
-για εισόδημα από 40.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 200 ευρώ μηνιαίως και 220 για το τρίτο παιδί .
-για εισόδημα από 50.001 ευρώ δεν θα καταβάλλεται.

Η απόφαση ισχύει από 1/1/2010. Η Διοίκηση έλαβε υπ όψιν το γεγονός ότι πολλές οικογένειες έχουν, ήδη, από την έναρξη της προσχολικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2009) συμβληθεί με σταθμούς και έχουν καταβάλει δίδακτρα . Έτσι αποφάσισε την μη αναδρομική ισχύ της απόφασης, αλλά και τον καταλογισμό με βάση το ατομικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα των μελών μας. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες όπου τη γονική φροντίδα έχουν δυο άμεσα μέλη μας. Στην περίπτωση αυτή η παροχή θα χορηγείται ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Επίσης, άμεσα μέλη μας που δικαιούνται αυτή την παροχή, έχουν πάνω από ένα παιδί και ατομικό εισόδημα πάνω από 50.001 ευρώ δικαιούνται 200 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο παιδί, 200 για το δεύτερο και 220 για το τρίτο παιδί.

Ειδικά για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ που δεν έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, η παροχή του επιδόματος χορηγείται κανονικά. Ιδιαιτερότητες που θα προκύψουν θα εξεταστούν κατά περίπτωση και πάντα με κοινωνικά κριτήρια.

* Επίδομα εξωσωματικής γονιμοποίησης: Παραμένει ως έχει και θα χορηγείται σε άμεσα και έμμεσα μέλη, με την προϋπόθεση ότι τα έμμεσα μέλη δεν ασφαλίζονται σε άλλο φορέα. Θα καλύπτονται τέσσερις προσπάθειες και η επιτυχής πέμπτη .
* Επίδομα Θερινών διακοπών: Θα χορηγείται κάθε διετία ανάλογα με τα οικονομικά του Οργανισμού. Δεν θα χορηγηθεί για το καλοκαίρι του 2010. Θα επανεξεταστεί για το 2011. Αφορά μόνον συνταξιούχους και δικαιοδόχους. Στους ανέργους άμεσα μέλη μας επιδοτούμενους από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ χορηγείται κανονικά.
* Ειδικά μηναία βοηθήματα: Χορηγούνται ανά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Υγείας. Θα συνεχίσουν να χορηγούνται κανονικά με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια (εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης, κατάστασης υγείας) και απόφαση ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ.
* Βοήθημα Λεχωίδος: Για τις εργαζόμενες γυναίκες τίθεται πλαφόν εισοδήματος, μέχρι το ανώτατο όριο της μισθολογικής κλίμακας, σύμφωνα με την ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ (αφορά και τα μέλη των άλλων Ενώσεων), ενώ για τα άνεργα μέλη παραμένει το ίδιο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Υγείας.
* Λοιπά βοηθήματα και επιδόματα: Παραμένουν σταθερά, τα βοηθήματα, κηδείας, ασθενείας, οίκων ευγηρίας, ειδικών σχολείων. Τα επιδόματα τετραπληγίας, παραπληγίας και ΣΚΠ χορηγούνται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.


Στο ειδικό έντυπο Παροχών ΕΔΟΕΑΠ 2010-2011, το οποίο θα αποσταλεί ταχυδρομικώς στους ασφαλισμένους μέλη αναγράφονται όλες οι παροχές ιατρικής, φαρμακευτικής νοσοκομειακής και πρόσθετης περίθαλψης και παρακλινικών εξετάσεων, για τις οποίες οι κατά περίπτωση ενδιαφερόμενοι μπορούν και πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: