mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η μάχη των ψηφιακών συχνοτήτων

αναδημοσίευση από Παρασκευή & 13

http://www.paraskevi13.com/

Το ορόσημο του 2012 θέτει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις θσμικές πρεμβάσεις της ώστε να γίνει οριστικά η ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης στην Ελλάδα το 2013. Είναι ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό του 2011 εγράφηκε ήδη το κονδύλι των 350 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση πως θα εισπράξει από τη δημοπράτηση του ψηφιακού μερίσματος, ίσως και εντός του 2011. Για να γίνει όμως η δημοπράτηση του ψηφιακού μερίσματος, δηλαδή το διάστημα των συχνοτήτων από 66 ως 69 στα UHF, απαιτείται προηγουμένως να εκδοθεί Π.Δ για τις τηλεοπτικές άδειες και να αλλάξει ο χάρτης των συχνοτήτων με υπουργική απόφαση.

Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα τριών υπουργείων που συνεργάζονται πλέον μεταξύ τους, του Μεταφορών, του Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τηλέμαχου Χυτήρη. Στον νέο ψηφιακό χάρτη θα εξαιρεθεί το διάστημα του ψηφιακού μερίσματος ενώ θα φανεί και πόσες τελικά άδειες θα δοθούν. Ειδικότερα για τη δημοπράτηση του ψηφιακού μερίσματος οι παίχτες της αγοράς, δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, επεξεργάζονται τις θέσεις τους. Τα μεν κανάλια ζητάνε πλήρη θωράκηση του τηλεοπτικού φάσματος ώστε η να μην υπάρχουν παρεμβολές από την «εγκατάσταση» των εταιρειών κινητής στο φάσμα των UHF, οι δεν εταιρείες τηλεπικοινωνιών προβάλλουν την οικονομική κρίση για να χαμηλώσουν το εκτιμώμενο ποσό που θα προκύψει ως έσοδο από την 15χρονη ενοικίαση του σπάνιου πόρου των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Κρίσιμο ωστόσο σημείο παραμένει εάν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο αδειοδότησης των παρόχων δικτύων, κάτι για το οποίο
εκφράζεται θετικά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: