mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επιμένει το οικονομικό επιτελείο σε "λουκέτο" ΕΡΤ

Στα χέρια του πρωθυπουργού η τύχη της κρατικής TV

Η τύχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κρέμεται από μια κλωστή μετά την εκδήλωση της μεγάλης κόντρας ανάμεσα σε δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι τυγχάνει να είναι και οι «βασικοί μέτοχοι» της ΕΡΤ Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» η διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη έφτασε πλέον στα όριά της. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρά το γεγονός ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τα οικονομικά της κρατικής τηλεόρασης, επιμένει, χωρίς να δέχεται αντίλογο, στη συρρίκνωσή της. Προτείνει να κλείσει άμεσα το ένα από τα τρία κανάλια ή να συγχωνευτούν η ΕΤ-1 με τη ΝΕΤ με επιχείρημα την εξοικονόμηση χρημάτων. Η πρόσφατη ατάκα του Τ. Χυτήρη από το βήμα της Βουλής «... ακούω πολλούς συναδέλφους που λένε να κλείσουμε την τηλεόραση. Άλλους εξυπηρετούν αυτές οι κραυγές», είναι πλέον φανερό πως πήγαινε προς την πλευρά του συναδέλφου του υπουργού. Ο τελευταίος εκτός από την απαίτηση να κλείσει ένα κανάλι, θέτει για μια ακόμη φορά προσκόμματα στην πρόσληψη των συμβασιούχων εργασίας που ο ίδιος ενέκρινε πριν από δύο μήνες βάζοντας την υπογραφή του στη σχετική διυπουργική απόφαση.



Σε αντίθεση με τη γραμμή Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει πρόθυμους συμμάχους την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο Τ. Χυτήρης προτάσσει το διαφορετικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η κρατική τηλεόραση στο ισχύον σύστημα λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς. Και επιμένει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των συμβασιούχων εργασίας ώστε να βγουν στον αέρα στις αρχές Φεβρουαρίου οι νέες ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.

Δεδομένο είναι ότι το ανταποδοτικό τέλος των 4,32 ευρώ μηνιαίως, παρά το χαρακτηρισμό του ως «φόρος εις βάρος των πολιτών», δεν μπορεί να το καρπωθεί απευθείας το Υπουργείο Οικονομικών αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό. Η εξοικονόμηση που απαιτεί το Υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με το κόστος λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης, η οποία ωστόσο για το 2010 εμφανίζει κερδοφόρο ισολογισμό με ταμειακό πλεόνασμα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις η επιμονή του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ανεξήγητη, αφού η κρατική τηλεόραση στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης στην τηλεοπτική αγορά αποτελεί εγγύηση για την ομαλή λειτουργία των ιδιωτικών εταιρειών οπτικοακουστικού χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αρχικά είχε τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ 3, αλλά ο βέβαιος ξεσηκωμός από όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής έβαλε φρένο στην πρόταση αυτή. Η ΕΤ-3 στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να κινδυνεύει, αντιθέτως θα αναλάβει υπό την εποπτεία της και τη λειτουργία της ERT Sat. Αυτή που κινδυνεύει άμεσα είναι η ΕΤ-1, της οποίας η απόπειρα να προβάλει τον πολιτισμό ουδόλως πείθει το Υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της. Η κόντρα των δύο ισχυρών πολιτικών ανδρών θεωρείται βέβαιο πως θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου θα κληθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό για το μέλλον της ΕΡΤ.
(αναδημοσίευση από Ισοτιμία 30 Δεκεμβρίου 2010)

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=20&artid=91492

Δεν υπάρχουν σχόλια: