mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στον Alpha οι "συμφωνούντες" με τους εργοδότες δεν τήρησαν καν τα προσχήματα

Ενώ σε όλα τα μαγαζιά που βγάζουν ψηφίσματα ενάντια στην 48ωρη απεργία του κλάδου με συνοπτικές διαδικασίες τηρούνται τα βασικά προσχήματα, στον Alpha ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Στο site του καναλιού, στο τομέα των ειδήσεων http://www.alphatv.gr/Newsroom/Alpha-News.aspx
αναρτήθηκε κείμενο της συγκέντρωσης που έγινε χθές το βράδυ στο κανάλι για την κρίση. Και αφού επαναλαμβάνονται copy paste οι θέσεις των άλλων ψηφισμάτων στο "Πρώτο Θέμα" και τη Real news, γράφουν ότι η απεργία θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάχυση της κρίσης! Δηλαδή τα σωματεία φταίνε για τις απολύσεις, η απεργία για τα λουκέτα, κ.λ.π.
Σε αντίθεση με τις άλλες γενικές συνελεύσεις σε εφημερίδες, στον Alpha το εν λόγω κείμενο που εστάλη και στην ΕΣΗΕΑ ψηφίστηκε από 15 περίπου άτομα σε σύνολο 115 δημοσιογράφων και ενώ η εκπρόσωπος αποχώρησε λόγω μη απαρτίας. Μάλιστα ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους ως το τέλος δεν συμφώνησαν με το "ψήφισμα", για αυτό αναρτάται στο site του καναλιού ως "κατά πλειοψηφία". Των 15....
Η επιστολή της εκπροσώπου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είναι αποκαλυπτική (δημοσιεύεται παρακάτω)
Να πούμε μόνο πως παρόλο που μεταφέρθηκε η άποψη της διευθύντριας προσωπικού ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης ή απολύσεις, ορισμένοι αναγνωρίσιμοι δημοσιογράφοι τσίριζαν και φώναζαν ενάντια στην απεργία, υποστηρίζοντας ανοιχτά τις θέσεις της ιδιοκτησίας. Καλούσαν τους άλλους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι διαφωνούν με το κείμενο τους και γενικά σκόρπισαν τον πανικό...(τους).
Το αποκορύφωμα ήταν όταν τάχθηκαν κάποιοι υπέρ του επιχειρησιακού σωματείου με την προτροπή να βγει επιτροπή που θα συνομιλήσει με τους ιδιοκτήτες.



Άσχετα με τη συγκέντρωση πάντως από τον Alpha διαρρέουν στην αγορά (τη διαφημιστική) πως το κανάλι πηγαίνει πολύ καλά, δεν έχει τα άλλα προβλήματα των "ανταγωνιστών" του. Και την ίδια ώρα με τους "ανταγωνιστές" του μελετά την κατάργηση του τομέα τεχνικών για τους πομπούς και αναμεταδότες, συμφωνώντας στην ανάθεση του "έργου" στον Digea-από τις αρχές του Ιανουαρίου μάλιστα- σε μια δοκιμαστική περίοδο κοινής εκπομπής σήματος και φύλαξης των κέντρων εκπομπής. Με την αλλαγή του νόμου και αφού η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματα των καναλιών, θα μεταφερθεί το 1/3 του τεχνικού προσωπικού στον Digea και το υπόλοιπο θα ....αναχωρήσει, κατά τη φράση Ψυχάρη, από την Κάντζα, τη Μεσογείων, το Μαρούσι, κ.λ.π.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010
Προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
Κοινοποίηση: Μικτό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ

Στον Alpha TV πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ συνέλευση εργαζομένων που εξ’ αρχής δεν είχε απαρτία (υπολειπόταν κατά πολύ). Μετά από συζήτηση, που ξεκίνησε από μερίδα δημοσιογράφων με ανάγνωση της ανακοίνωσης της Ένωσης Ιδιοκτητών και συνεχίστηκε με ευθείες βολές κατά της ΕΣΗΕΑ για τη 48ωρη απεργία, οι εναπομείναντες στην αίθουσα –ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του Alpha TV στο Μικτό είχα αποχωρήσει αρνούμενη να νομιμοποιήσω τη διαδικασία ελλείψει απαρτίας- εξέδωσαν κείμενο που αναρτήθηκε άμεσα στο site του σταθμού με τίτλο: «οι δημοσιογράφοι του Alpha κατά πλειοψηφία ενέκριναν το ακόλουθο κείμενο».

Το εν λόγω κείμενο, αφού εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και των περικοπών στις αμοιβές» και καταγγέλλει την «παρελκυστική τακτική όσων ιδιοκτητών αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διαπραγματευθούν με την ΕΣΗΕΑ προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο», αφιερώνει το δεύτερο μισό του στο συνδικαλιστικό μας σωματείο:

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες από την πλευρά των συνδικαλιστικών μας οργάνων θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες, με κινητοποιήσεις στα μέσα ενημέρωσης που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και στα μέσα εκείνα που οι ιδιοκτήτες τους με μαθηματικά ακρίβεια τα οδηγούν σε προβληματικό δρόμο. Θεωρούμε επίσης ότι οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία και σε συναπόφαση με τους εργαζόμενους σε αυτά.
Εκφράζουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα ενεργειών γενικού χαρακτήρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την διάχυση της κρίσης.
Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως η 48ωρη απεργία της 17ης και της 18ης Δεκεμβρίου συσκοτίζουν τις ευθύνες συγκεκριμένων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.
Η συνέλευση των δημοσιογράφων που εργάζονται στον ALPHA, διαφωνεί με την κήρυξη της 48ωρςη απεργίας της 17ης και της 18ης Δεκεμβρίου και ζητά από την ΕΣΗΕΑ να επανεξετάσει την απόφαση της, καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα σε ολόκληρο τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης»


Επισημαίνω ότι το κείμενο ενέκρινε μια μικρή μειοψηφία που αντικειμενικά εξωθεί όσους δημοσιογράφους του σταθμού διαφωνούν με το κείμενο να αναμετρηθούν επωνύμως μαζί του -με ό,τι αυτό σηματοδοτεί στο εσωτερικό της επιχείρησης- ή να εξαναγκαστούν, εκβιαστικά, να σιωπήσουν.

Την ώρα που μπαίνει στην τελική ευθεία η απεργία των δημοσιογράφων, κάποια στελέχη, μέλη της Ένωσης Συντακτών, αμφισβητούν ευθέως τις αποφάσεις του σωματείου για 48ωρη απεργία. Αντί να πιέσουν την ιδιοκτησία σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, κάποιοι επιλέγουν να υπονομεύσουν την ενότητα δράσης και την αλληλεγγύη στον κλάδο.

Μάχη Ζησίδου
Εκπρόσωπος των εργαζομένων του Alpha TV στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: