mediatvnews.gr

mediatvnews.gr
Μας βρίσκετε πλέον εδώ στο mediatvnews.gr

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Με καρότο και μαστίγιο, οι ιδιοκτήτες ξέρουν πολλές τακτικές

Όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις απεργίες μιλάνε για συμφέροντα ανταγωνιστών. Ρίχνουν ευθύνες σε συνδικαλιστές, ζητάνε το κεφάλι τους επί πίνακι, βλέπουν δάχτυλο ανταγωνιστών πίσω από τις απεργίες. Βαφτίζουν τις απολύσεις "αποχωρήσεις" ή "σωτηρία" των οικονομικών τους. Και την ίδια ώρα συνεργάζονται για την αναδιάρθρωση των εταιρειών τους. Χωρίς τους δημοσιογράφους, κυρίως τους ενοχλητικούς. Πράττουν από κοινού, σε συνεργασία, σε ομόνοια. Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά. Αφήστε δε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και πραγματικά μπορεί να είναι απλές φήμες, όπως αυτή ό,τι υπαρχει συμφωνία ήδη μεταξύ δυο μεγαλοεκδοτών για μείωση μισθών σε όλα τα συγκροτήματα ως και 700 ευρώ συν 20% για τους παλιούς δημοσιογράφους!
Ας δούμε όμως τα γεγονότα. Μαζί τα τηλεοπτικά κανάλια Mega και ΑΝΤ1 πήγαν στα δικαστήρια εναντίον της ΕΣΗΕΜΘ. Η απόφαση αναμένεται σε λίγη ώρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ " Οι ιδιοκτήτες ζητούν να κριθεί καταχρηστική και παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία, υποστηρίζοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν το δικαίωμα να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, καθώς και κάθε μελλοντική απεργία με τα ίδια αιτήματα. Παράλληλα, ζητούν, την καταβολή περίπου 15.000 ευρώ από τις Ενώσεις και την προσωποκράτηση για έξι μήνες των προέδρων και αντιπροέδρων τους, σε περίπτωση που παραβιαστεί ενδεχόμενη απόφαση του δικαστηρίου κατά της απεργίας και κάθε φορά που παραβιάζεται".Την ίδια ώρα σε ορισμένα κανάλια εδώ στην Αθήνα (λέγε με Alpha), λένε(τα υποστηρίζουν μάλιστα δημοσιογράφοι του αέρα) ότι οι δικές τους εταιρείες δεν θα κάνουν απολύσεις ή θα δώσουν και αύξηση! Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κανάλια συντονισμένα κινούνται με την Ένωση Ιδιοκτητών.
Σήμερα οι ενώσεις ιδιοκτητών (εκδότες, ραδιόφωνα, κανάλια) δεν πήγαν σε διάλογο με τα σωματεία για τη συλλογική σύμβαση, δείγμα επίσης της κοινής τους στάσης. Και οι πιέσεις για την έκδοση των φύλλων της Κυριακής είναι αφόρητες. Όπως επίσης και η απόπειρα φίμωσης και σπήλωσης των συνδικαλιστών δημοσιογράφων.

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ και η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ



Συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (Εργατικών Διαφορών) η αγωγή που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, Αντένα και TV Μακεδονία, σε βάρος της Ένωσης Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), της Ένωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία, στα ραδιοτηλεοπτικά ανταποκριτικά γραφεία Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να κριθεί καταχρηστική και παράνομη η εξαγγελθείσα απεργία, υποστηρίζοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν το δικαίωμα να προβούν σε απολύσεις εργαζομένων, καθώς και κάθε μελλοντική απεργία με τα ίδια αιτήματα.
Παράλληλα, ζητούν, την καταβολή περίπου 15.000 ευρώ από τις Ενώσεις και την προσωποκράτηση για έξι μήνες των προέδρων και αντιπροέδρων τους, σε περίπτωση που παραβιαστεί ενδεχόμενη απόφαση του δικαστηρίου κατά της απεργίας και κάθε φορά που παραβιάζεται.
Από την πλευρά τους οι εναγόμενοι υποστήριξαν ότι οι απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, όχι μόνο πλήττει το δικαίωμα στην ενημέρωση, αλλά επιβαρύνει την εργασία των υπόλοιπων συναδέλφων, που καλούνται να καλύψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες τα κενά από τις απολύσεις (υπερωρίες, διακοπή ρεπό κ.ά.) και ζητούν να εφαρμοστούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί το απόγευμα. Από το πρωί, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό από όλα τα γραφεία της Θεσσαλονίκης, έσπευσαν στην αίθουσα εκδίκασης της υπόθεσης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εναγόμενους και στους απολυμένους συναδέλφους τους.
(Πηγή ΑΠΕ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Στ.Ε.-Ε. και της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., με επιστολή τους στις 9/12/2010 είχαν καλέσει την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ) και το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) σε συνάντηση για να «αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για τα προβλήματα του χώρου, ενόψει της ανάγκης κατάρτισης νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Ο ΣΗΠΕ, ενώ αρχικά είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, συντάχθηκε με την άποψη της ΕΙΗΕΕ να μην προσέλθει στο διάλογο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ενημέρωσε τα Συμβούλια των τριών Ενώσεων και καλεί τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, για την περιφρούρηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: